Afla ce este pictura naiva

Exemplu pictura naiva hamburg peisajPictura naiva este un stil/gen de pictura usor de realizat. Picturile naive atarna in galeriile de arta si pe peretii muzeelor dintr-o multime de tari. Exista artisti renumiti care au adoptat acest stil in ciuda aparentei sale simplitati contrastante cu pictura realista.

Si totusi, multi nu stiu ce anume defineste pictura naiva. In acest articol vreau sa iti arat cum sa recunosti o opera de arta naiva si ce elemente si tehnici poti folosi pentru a realiza o astfel de pictura.

Adjectivul cheie care defineste o pictura naiva este “COPILARESC“.
Nu este insa vorba despre sensul rau al cuvantului. Arta naiva transforma obisnuitul in ceva de poveste. Realitatea adultilor este simplificata si imbogatita cu o atmosfera joviala, luminoasa, care descreteste fruntile.

Exista desigur si alte stiluri de pictura care transforma realitatea in altceva. Acest concept al transformarii realitatii nu este unic in lumea artei. Cred insa ca pictura naiva este singura care te face sa zambesti intr-un mod atat de inocent, de naiv.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Multi dintre artistii care au adoptat diverse stiluri au gasit moduri imaginative de a crea o lume proprie…

  • Abstractionistii folosesc forme si culori pentru a DISTORSIONA realitatea.
  • Expresionistii folosesc emotia pentru a IMPRESIONA pe cei care privesc realitatea.
  • Iubitorii artei populare folosesc texturi si modele pentru a DECORA realitatea.
  • Contemporanii preiau o tema cunoscuta si MODERNIZEAZA viziunea cu ceva inedit.
  • Artistii naivi folosesc inocenta copilariei pentru a LUMINA realitatea.

Iata cateva exemple de picturi naive:

Exemplu pictura naiva Exemplu pictura naiva de Anna-Frank-City-Sightseeing Exemplu pictura naiva
Exemplu pictura naiva Exemplu pictura naiva de raphael_perez

Cele patru caracteristici ale artei naive

Sa vedem cum reuseste arta naiva sa lumineze realitatea:

  1. Culori vii – arta naiva foloseste culori proaspete pe care nu le regasim atat de “pure” in realitate. De multe ori ele se juxtapun.
  2. O perspectiva copilareasca – Arta naiva creaza iluzia de obiecte plutitoare, pozitionate in compozitie fara niciun fel de sustinere. Adica, la fel precum in desenele copiilor, nu avem umbre realiste si nici spatialitate in ceea ce priveste distanta dintre obiecte. Un obiect indepartat nu este neaparat mai mic decat unul apropiat. Din perspectiva artei naive, nu mai avem prim-plan, planul mijlociu si fundal, ci planuri paralele.
  3. Fiinte vii – Artistii naivi introduc in compozitie o multime de personaje. Focusul este pe fiintele vii, fie ele oameni sau animale; niciodata pe obiectele neanimate.
  4. Precizia detaliilor – In pictura naiva vei observa ca artistii acorda o atentie deosebita contururilor, detaliaza fundalul, si traseaza detalii peste tot in compozitie. Faptul ca in realitate fundalul este estompat si nedetaliat pur si simplu nu mai este valabil.

Data viitoare cand te aflii in fata unui tablou si iti vine sa zambesti, priveste cu atentie detaliile. Daca te simti “rupt de realitate” intr-un mod liber, usor si jovial (deci luminos), atunci probabil ca este vorba despre o pictura naiva sau cel putin o piesa artistica cu elemente naive.

Multi incepatori isi doresc sa abordeze acest stil de pictura deoare este usor. Aceasta usurinta este legata de cele patru caracteristici mentionate mai sus.

Pentru a picta naiv:

  • nu este nevoie sa te straduiesti prea mult in ceea ce priveste combinatia culorilor
  • nu trebuie sa studiezi cu atentie umbrele (asta nu inseamna ca nu vei avea degradeuri de culori!)
  • nu trebuie sa redai proportiile corecte ale unui obiect in relatie cu altul
  • in schimb, ramane sa te gandesti la o compozitie plina de viata, cu multe elemente animate.

Leave a comment

Your email address will not be published.