10 Sfaturi pentru a reda frumos zapada in pictura ta

Cum pictam zapada
Cum pictam zapada

Cum pictam zapada

Una dintre intrebarile cheie din aceasta iarna este: cum pictam zapada?

Atunci cand privim pe fereastra la marea de zapada asternuta peste noapte, ne gandim ca un peisaj de iarna este un subiect ideal pentru o pictura frumoasa si relaxanta. Si totusi, desi tendinta este de a crede ca zapada este alba, daca privim cu atentie coloritul ei, vom observa ca nu este asa.

Mai ales atunci cand pictam trebuie sa tinem cont de diversele nuante pe care le capata zapada in functie de lumina si intensitatea acestor nuante. Iata 10 sfaturi care te vor ajuta sa iti pregatesti culorile pentru peisajul de iarna mult visat.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

1. Albul zapezii devine mai cald pe masura ce ne indepartam.

Desi regula de baza in pictura spune ca pentru a reda corect perspectiva, este bine sa folosim culori mai reci pentru obiectele indepartate, albul pare sa se comporte alfel. Priveste de exemplu norii. Ei sunt albi sus pe cer, dar pe masura ce te apropii cu privirea de orizont, albul devine mai galben si chiar portocaliu daca ora tarzie indica inceputul crepusculului. Acelasi lucru se intampla si cu zapada.

 

2. Zapada care este foarte apropiata tinde sa capate o tenta de albastru, iar zapada din planul mijlociu o tenta de mov.

3. Fii atent la reflexii.

Zapada reflecta purnic lumina, motiv pentru care, precum sticla (desi intr-o proportie mult mai mica), va prelua o parte din culoarea obiectelor din jur. Prin urmare, este posibil ca acele culori de pe cer sa apara si pe zapada. Un cer albastru, in plina zi, fara nori, va determina zapada sa aiba acel colorit albastrui care ne ia ochii. Foloseste putin albastru in ameste cu alb pentru zonele umbrite. Daca, in schimb, cerul este innorat, albastrul tinde spre mov, cu amestec de gri. Un cer de apus, plin de culori galbene, va determina un joc de culori si pe zapada: purpuriu intretaiat de portocaliu, roz, si mov-albastrui.

 

4. Fii atent sa nu contaminezi zapada cu alte culori.

Din simpla neatentie, daca nu cureti pensula, s-ar putea sa amestesti in alb putina culoare pe care ai folosit-o, de exemplu, pentru cativa brazi verzi. Acel verzui nu prea are ce sa caute pe zapada ta. Pentru a evita astfel de incidente, foloseste o pensula separata, doar pentru zapada.

 

5. Fii antent la spatiu si forme.

Delimiteaza clar zonele de umbra, penumbra, lumina reflectata si zone puternic luminate. Pentru aceasta, atunci cand pictezi, ia pe rand toate aceste zone critice, coloreaza-le fara grija detaliilor, apoi revino cu mai mult alb daca si unde este nevoie, modeland in acelasi timp si formele. Forma umbrelor lasate de obiecte pe zapada este si ea importanta pentru ca tabloul sa nu para ciudat.

 

6. Iata un truc special:

Daca vrei ca albul zapezii sa nu se piarda prin tot acel albastru si mov pe care l-ai folosit din plin pentru umbre, adauga o picatura mica de galben cadmiu in albul pe care il vei folosi in zonele luminoase. Astfel, printr-un contrast cald-rece, vei face “albul” zapezii sa sara in ochi precum zapada care o vezi pe geam.

 

7. Umbrele din zapada sunt luminoase si complexe.

Da, folosim albastru, mov si gri in componenta umbrelor, insa, dat fiind indicele de refractie puternic al zapezii, umbrele sunt dificil de realizat. In loc sa avem o simpla pata de mov-gri, vom avea o combinatie de pete: unele de mov-gri mai inchis, altele cu mov-gri mai deschis, si chiar mov amestecat cu putin din culoarea obiectului. Acest lucru il stabilim in functie de forma obiectului umbrit. Apoi, umbrele dintr-un unghi diferit fata de alte umbre pot sa aiba o cu totul si cu totul alta nuanta (de exemplu, umbre de pe dealuri diferite).

 

8. Picteaza cerul cu o valoare ceva mai mica decat in mod obisnuit.

In acest fel vei face zapada ta “colorata” sa para mai alba.

9. Tine minte faptul ca albul nu face culorile mai luminoase, ci ii va da sentimentul de “mai gri”.

Pentru a lumina o zona, urmeaza sfatul de la punctul 6.

10. Sa nu-ti fie teama ca vei consuma prea mult alb si ramai fara.

In general, pictorii consuma mult alb, chiar si daca nu picteaza mereu zapada. Tine minte sa e aprovizionezi mereu cu mai mult alb decat cu orice alta culoare.

 

Recomandarea Noastră: Cursul Online Picturia VIP

25 Comments

  1. LIVIU PADUREAN 18/01/2016 at 5:24 pm

    buna laura sa ai un an f bun vreu sa te salut in primulrind si tin sa te felicit de tema alesa dac este iaran este momentu sa pictam si noi o iarna eu am facuo deje cometarile tale sunt intradevar de un mare profesionist !! bravo si suces te pup si ai grija de tine
    liviu !!

  2. Multumesc pentru articol.Foarte interesant si detailat.L-am citit si mi-am facut notite.
    O sa-l aplic la primul peisaj.

  3. Sunt sfaturi fosrte constructive si bune de pus in practica .

  4. Care sunt pasii de baza atunci cand se picteaza in mici balti cu apa reflexia cerului ?

    • Micile balti sunt ape statoare linistite, deci foarte asemanatoare unei oglinde. Prin urmare, foloseste aceleasi culori pe care le-ai folosit si la cer. Pentru a da putin luciu baltilor, adauga putin alb peste (chiar foarte-foarte putin), sub forma unui gradient. Fii atent ca balta sa aiba cel putin o margine mai intunecata (in special in partea opusa celei luminate de gradientul alb). In acest fel balta devine “groapa” si nu doar “un plasture lipit” peste restul peisajului.
      http://images.fineartamerica.com/images-medium-large/puddles-fred-ekman.jpg

  5. Alina Arghirescu 18/01/2016 at 6:45 pm

    ESTE SUPER !!!
    deci imi iau notite ! eu lucram numai dupa cum impingeau ochii imaginea spre maini ! cred ca o sa devin o mare meseriasa !!!!

  6. La multi ani Laura !
    Apreciez f mult ceea ce faci cu noi , cei ce dorim sa invatam de la tine , cat mai multe.DAR la fel de mai mult apreciez ca nu i-ai neglijat nici pe cei ce nu au putut sa se inscrie la curs si ne mai trimiti indicatii teme , etc…
    E bine ca abordezi cu noi teme de sezon , anotimpuri…
    Acum sunt stresat sa invat cum sa trasez linii cat mai subtiri pe o pictura in ulei sau acrilic.Aici mi-ai fi de mare ajutor.
    M-ar interesa sa invat mai multe despre mare, valuri ,peisaje marine .
    Cam atat , acum , cele bune!

    • Multumesc! Am sa ajung si la tema “marea cu valuri”, dar nu as putea spune cand. S-au strans multe subiecte de discutat si intrebari de raspuns, si oricat mi-as dori sa le pot face cat mai curand, timpul nu-mi permite decat sa le iau pe rand, una cate una. Am notat si voi veni in viitor si cu un articol pe aceasta tema.

  7. sau cum sunt pictati copacii din imaginea 11…tehnica realizarii…asa subtiri…ce instrumente se folosesc…sper sa nu radeti de mine ….sau sa radeti dar sa-mi spuna cineva! cele bune!

    • Nu e nimic de ras. 🙂 Pictorul care a pictat tabloul nr.11 este Peter (Peder) Mork Monsted. In primul rand, liniile par foarte subtiri din cauza dimensiunii mari a tabloului. Cu cat pictezi pe ceva mai mare, cu atat este nevoie sa privesti tabloul mai de la distanta, si atunci culorile se contopesc (amestec optic), iar liniile par mai subtiri. In al doilea rand, Peder este inarmat cu doua instrumente: o pensula foarte mica si… RABDARE. Subliniez rabdarea, caci ea este, sincer, mai importanta decat pensula. Exista doua variante pentru linii subtiri: fie diluezi mult vopseaua si folosesti o pensula subtire si lunga (merge bine cu acrilice si acuarela), fie nu diluezi de loc si tragi cu pensula apasand doar foarte usor pe panza (merge bine cu ulei, iar efectul este mai multe linii paralele, intrerupte).
      Oricum, aici il poti vedea pe Peder in actiune: https://youtu.be/ZdjNrFAzITc

  8. Francisca Stitea 19/01/2016 at 11:10 am

    Multumesc pentru sfaturi, sunt de un real folos, mai ales pentru incepatori cum sunt si eu. Toate cele bune !

  9. Foarte utile sfaturile,pastrez toate articolele tale,le recitesc,ca atunci cand ma apuc de pictat sa reusesc sa fac o lucrare cat mai buna(ma rog,cat poate fi ea de buna pentru o incepatoare ca mine!).Adevarul e ca nu sunt multumita de toate picturile mele,dar mai invatam,nu?O zi buna!

  10. Nicoleta Mihai 25/01/2016 at 8:59 am

    Multumesc, sfaturile tale sunt foarte pretioase.
    Toate cele bune!

  11. Buna Laura.Ma numesc Antoneta, imi place mult pictura. Am primit e-mail tau dar momentan trebuie sa imi achizitionez cele necesare.Ador sa desenez in special flori dar imi plac mult peisajele dar si marea. Sper sa reusesc sa imi iau cat mai repede cele necesare pentru a ma apuca de treaba. Multumesc mult.

  12. Mariana Platon 15/01/2018 at 2:07 am

    O sinteza exceptionala a informatiilor despre culori raportate la tema reprezentata.Multumesc.

  13. Multumim pentru toate sfaturile pe care le primim.
    Un an cu spor.

  14. GUDASZ SAULEAN IOSIF 25/01/2018 at 12:43 pm

    Este interesant.

  15. Foarte interesant. Voi continua. Fiind un incepator as dori detalii cu privire la ce materiale sa ma /sa achizitionez (pensule, hartie, panza, etc …) . Mentionez ca aceasta activitate este pentru mine ca o distractie in timpul liber/ un posibil viitor hobby / cam asa ceva fara pretentii prea mari. Dar sper sa fie ceva atractiv si frumos.

  16. Multumesc mult, Laura! Sfaturile tale au fost si sunt extraordinar de bine venite pentru un hobby care abia la pensionare mi l pot permite. Este minunat sa mi petrec timpul printre pensule, cutite si culoare cu ajutorul tau. Inca un multumesc si numai succes sa ai in tot ce intreprinzi!

  17. Foarte interesant și instructiv.Mulțumesc,mult,Laura.Dacă voi avea nevoie de lămuriri suplimentare o să revin și cu întrebări.

  18. GOREA Gabriela 21/01/2019 at 1:45 pm

    Aceste informatii sunt binevenite, mai ales ca am incercat si eu sa fac niste lucrari cu tema iernii. Si, bineinteles, nu mi-au iesit, tocmai ca nu stiam aceste lucruri. Acum, pentru ca le-am aflat, am prins curaj…Multumesc mult! Cu recunostinta si respect!

  19. Mariana Cilichidreanu 17/12/2020 at 9:48 am

    Mulțumesc mult pentru sfaturile atât de utile! Succes în tot ceea ce faci!

  20. Multumesc pentru sfaturi. Am pictat puțin cu vopsele acrilice. Am pus si alb peste mov. Sunt multumit. Am folosit destul de mult alb. Am pictat pe carton. Mai am de exersat.

  21. Mulțumesc ! Într-adevăr, peisajul hibernal este complicat. Sărbători cu bine !

Leave a comment

Your email address will not be published.