10 Sfaturi pentru incepatori in Pictura cu Acrilice

Vopselele acrilice sunt extrem de versatile, cu uscare rapida. Ele pot fi folosite direct din tub (cu o consistenta pastoasa precum uleiurile) sau diluate cu apa ca acuarelele. Si intr-o multime de alte feluri, intre ulei si acuarela. Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa incepi pictura cu acril.

Sfatul 1: Pastreaza culorile de acril pentru utilizarea prelungita

Deoarece acrilice se usuca foarte repede, atunci cand incepi sa lucrezi cu ele, stoarce doar un pic de vopsea dintr-un tub. Daca utilizezi o paleta de plastic “normala”, investeste intr-o sticla cu pulverizator (un astfel de recipient este cel ramas de la produsele de curatat geamuri), astfel incat sa poti pulveriza o ceata fina de apa peste vopsea in mod regulat, pastrand-o astfel umeda si utilizabila. Daca ai o paleta speciala pentru retentia umezelii, nu este necesar acest pas, dar aceasta este mai incomoda, neavand acea gaura speciala cu care o poti tine usor in mana in timp ce pictezi.

Sfatul 2: Sterge pensulele in mod regulat

Pastreaza in permanenta o carpa (ca material poate fi o bucata de prosop de hartie sau panza) pe langa borcanul cu apa si fa-ti un obicei din a sterge pensulele pe ea de fiecare data cand le ridici. Acest lucru previne curgerea picaturilor de apa de-a lungul pensulei si le impiedica astfel sa ajunga pe pictura ta, producand pete.

Sfatul 3: Culori opace sau transparente

Daca se aplica in strat gros – fie direct din tub sau cu foarte putina apa adaugata – sau daca sunt amestecate cu un pic de alb titan, toate culorile acrilice pot fi opace. Daca, insa, sunt diluate, ele pot fi folosite ca acuarele pentru un efect transparent.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Sfatul 4: Straturi de culoare in acril versul straturi de culoare in acuarela

Cand un strat de culoare acrilica se usuca, el este permanent si, spre deosebire de un strat in acuarela, este insolubil si poate fi pictat din nou peste el, fara teama de a perturba stratul de culoare existent. Culorile straturilor ulterioare se amesteca optic cu cele anterioare. Un strat de acuarela, in schimb, poate fi partial sters cu ajutorul unei carpe umezite.

Sfatul 5: Imbunatateste dilutia, fara a pierde din culoare

Pentru a creste dilutia unei vopsele acilice cu o pierdere minima a puterii culorii, utilizeaza un mediu de dilutie special (precum acest liant pentru culori acrilice) mai degraba decat simpla apa.

Sfatul 6: Cum sa amesteci culorile

Deoarece acrilicele se usuca rapid, trebuie sa lucrezi rapid in procesul de amestec al culorilor. Daca lucrei pe hartie, umezire acesteia va creste timpul de lucru. Iar daca vrei sa pictezi cu acil ca si cum ai picta cu ulei, poti folosi un mediu de pictura ce are ca rol intarzierea uscarii culorilor acrilice.

Sfatul 7: Subtiaza vopseaua atunci cand aplici un strat superior

Daca vrei “glazuri” transparente, acestea ar trebui sa fie construite din straturi subtiri. In acest fel, culorile din stratul inferior vor fi vizibile sub noul strat aplicat. Foloseste pensula pentru a raspandi vopseau intr-un strat si mai subtire pe suprafata picturii. Vei vedea ca aceasta metoda iti va fi utila la redarea suprafei unui lac, de exemplu.

Sfatul 8: Cum sa faci margini abrupte

Banda de mascare poate fi pusa pe si scosa de pe vopseau acrilica uscata, fara a deteriora un strat existent. Acest lucru inseamna ca poti reproduce cu usurinta margini abrupte (sa-ti dau un exemplu: delimitarea peretilor unui case fata de dealurile din fundal). Asigura-te ca marginile benzii sunt lipite ferm si nu aplica vopsea in strat prea gros pe margini, altfel nu vei  putea obtine o linie curata atunci cand dezlipesti banda.

Sfatul 9: Cum folosesti fluidul pentru mascare

Lichidul pentru mascare poate fi utilizat atat cu culorile acrilice, precum si cu acuarelele. Asigura-te ca acesta este complet uscat inainte de a picta peste el, si nu aplica vopsea in strat prea gros peste el – altfel va trebui sa zgarii vopseaua pentru a ajunge la lichidul de mascare. Fluidul de mascare poate fi folosit si pe hartie si pe panza, dar testeaza-l inainte de a-l folosi intr-o pictura pentru a te obisnui cu el. Odata ce fluidul de mascare s-a uscat pe pensula, este aproape imposibil de indepartat. Inmuierea pensulei intr-un detergent lichid va face mai usoara indepartarea fluidului de mascare de pe aceasta.

Sfatul 10: Folosirea vopselei acrilice ca adeziv pentru colaj

Cu conditia sa fie folosita intr-un strat destul de gros, precum si ca elementul ce urmeaza sa fie lipit sa nu fie prea greu, vopsea acrilica poate functiona ca un lipici intr-un colaj. Pur si simplu se aplica pe cele doua suprafete, asa cum ai face cu un lipici.

Urmatorul pas?

 ► VEZI AICI DETALIILE…

14 Comments

  1. Foarte explicit, va admir si va multumesc din suflet pentru sfaturi. Este foarte important sa daruim si altora din maiestria noastra in loc sa ne inchidem intr-un egoism care duce spre nicaieri.
    Obisnuiesc sa urmaresc pe youtube diverse lectii de pictura step by step, foarte folositoare. Este de remarcat larghetea sufleteasca a acelor artisti din alte colturi ale lumii care ne indeamna sa-i imitam, sa pictam ca ei, fara a fi inchistati in acel copyright de care ne lovim pe site-urile artistilor romani.
    Tocmai de asta am spus ca va admir si va doresc multa putere de munca in continuare.

    • Multumesc pentru incurajari! Intr-adevar, in strainatate, resursele pentru acest hobby sunt mult mai larg raspandite, iar cei care nu cunosc limba engleza au un mare dezavantaj pe care intentionez sa il elimin prin intermediul acestui site.

  2. Bună dimineața Laura.Cu plăcere primesc toate sfaturile care îmi sunt necesare și mă bucură această legătură.Cu drag Lili

  3. Multumesc foarte frumos pt sfaturi , le am citit si am sa tin cont de ele . Iti doresc Craciun Fericit…..

  4. Viorica Dumitru 23/12/2016 at 4:49 pm

    Multumesc pentru prima lecție. Voi exersa, pana acum m-am temut sa încerc vopsele acrilice. Mulțumesc încă odata

  5. sfaturi foarte utile. multumesc

  6. D.na LAURA M. -se apropie minunatele nopti ale Craciunului cu colindele si datinile stramosesti in miros de cetina si cozonaci dar si a Anului Nou cu urarile plugusorului care sa va gaseasca la ceas de bucurie alaturi de cei dragi. In semn de multumire si pretuire va doresc multa sanatate,fericire si o inima blanda si buna ajutand neconditionat pe multi semeni ai nostri.
    LA MULTI ANI !!!

  7. Ce bine mi-ar fi prins aceasta lectie acum un an cand am inceput sa pictez in acrilice… Majoritatea sfaturilor de aici a trebuit sa le invat prin metoda grea. Totusi, am o nelamurire: cum functioneaza mai exact fluidul de mascare? Poate fi aplicat du pensula sau direct din tub/borcan/in orice tip de recipient vine? Poate fi folosit ca si o vopsea simpla, sa zicem, pentru a crea modele fine folosindu-ne de albul hartiei iar fundalul este culoarea pe care o alegem? Am inteles bine?

  8. Buna ziua,
    Incep prin a va mulțumi pentru inițiativa dumneavoastră de a da un ajutor acelor persoane că mine, care au nevoie de un sfat.
    Voiam , daca se poate, sa va solicit un mic ajutor : in prezent pictez un tablou in acrilic, pe panza că văd, cu modul de aplicare al culorii asemeni picturii in ulei (nu diluez vopselele ). Tabloul înfățișează o balerina (doresc să-l fac apoi cadou Dnei profesoare de balet a fiicei mele ).
    Întrebarea mea este : pe fata personajului meu, după aplicarea culorii, se cunoaște încă textura că și model (acel fagure mic), pe care îl are panza canvas. Este corect, sau nu ? Sau trebuie puse straturi până când nu se mai cunoaște textura canvas ?
    Va mulțumescdin suflet anticipat și aștept răspunsul dumneavoastră.
    Cu drag
    Ruxandra Beșleaga.

    • Acrilicele sunt vopsele fara o consistenta vascoasa, deci stratul aplicat nu are cum sa fie atat de gros incat sa acopere textura panzei. Dar, nu te speria, este normal acest lucru, si nu este o greseala sa permiti texturii sa se vada. In schimb, acopera bine albul panzei. Sa nu se vada panza “goala” sub un strat de vopsea. Deci, textura este normala, albul panzei nu. Pentru a evita acest alb al panzei, si pentru ca vopseaua sa prinda bine si frumos pe panza, nu dilua prea mult cu apa vopselele. Adauga apa pe pensula doar cat sa mearga usor intindere pe panza. Da, cu cat vei pune mai multe straturi, cu atat se acoperi mai bine panza. Textura insa nu vei reusi sa o acoperi decat cu foarte multe straturi, si nu este nevoie sa faci acest lucru – ar fi chiar o risipa de culoare.

  9. Buna ziua, as dori sa stiu cu ce pot restaura piticii de gradina care sunt din fibra de sticla si s-au decolorat de la soare. Multumesc.

    • Exista vopsele acrilice speciale pentru exterior. Acelea sunt concepute sa reziste mai bine sub influenta factorilor de mediu. Important este insa ca obiectul pictat sa fie bine lacuit pentru a face fata ploilor si diferentelor de temperatura.

  10. Expunerea dvs. este clară și plină de intenții bune, vă mulțumesc!!! Eu lucrez obiecte handmade,pe diverse suporturi; folosesc combinații de materiale diverse- credeți că ar trebui să aplic un strat de bază acrilic pe toată suprafața obiectului, chiar dacă pe anumite porțiuni lipesc materiale ,cu silicon? De ex. la decorațiuni tip coroniță sau la un cadran pentru ceas de perete. Vă mulțumesc și vă urmăresc cu interes!

Leave a comment

Your email address will not be published.