10 Sfaturi pentru incepatorii in pictura cu vopsele de ulei

Vopselele de ulei sunt extrem de versatile. Ele pot fi folosite cu o consistenta vascoasa atunci cand lucrezi cu tehnica impasto sau pot fi aplicate in strat foarte subtire in cazul tehnicii glazurarii. Vopselele de ulei pot fi opace sau transparente.

Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa folosesti vopselele de ulei cu success la picturile tale:

Sfatul 1:

Aseaza intotdeauna vopselele de ulei in aceeasi ordine pe paleta. Astfel, cu trecerea timpului, vei ajunge sa stii in mod instinctiv din ce loc sa iei culoarea dorita, iar paleta va avea o viata mai lunga.

Sfatul 2:

Proportia de ulei pentru dilutie (nu diluanti precum terebentina, ci uleiul de in, de exemplu) trebuie crescuta pentru fiecare nou strat pictat. Acesta este principiul “gras peste slab”. Este necesar sa faci acest lucru pentru ca stratul inferior va absorbi uleiul din straturile pictate deasupra. Daca straturile superioare se usuca mai repede decat cele inferioare, atunci risti ca vopseaua sa crape in timp.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Sfatul 3:

Evita folosirea negrului ivory pentru schita picturii si a ebosei, deoarece se usuca mult mai incet decat alte culori de ulei.

Sfatul 4:

Pigmentii care contin plumb, cobalt si mangan pot accelera uscarea. Ei pot fi amestecati cu alte culori pentru a grabi uscarea picturii si sunt ideale pentru straturile inferioare ale picturii. (Vopselele pentru studenti contin in general o alternativa mai ieftina la acesti pigmenti.)

Sfatul 5:

Foloseste ulei de in pentru pictura initiala sau primul strat al tabloului daca folosesti tehnica ud-pe-ud deoarece se usuca cel mai incet dintre toate mediile uleioase folosite in pictura.

Sfatul 6:

Evita folosirea uleiului de in ca mediu de dilutie pentru culorile alb si albastru deoarece acesta are tendinta de a ingalbeni culoarea. Aceasta ingalbenire este mai usor vizibila in cazul culorilor deschise. Uleiul de mac este cel recomandat pentru culorile deschise, el avand cea mai mica tendinta de ingalbenire.

Sfatul 7:

Nu lasa pictura sa se usuce la intuneric. Acest lucru poate cauza aparitia unui film subtire uleios la suprafata, strat care va ingalbeni tabloul. In cazul in care ti s-a intamplat acest lucru, poti indeparta stratul de ulei aparut (dar inca neuscat!) prin expunerea la lumina zilei.

Sfatul 8:

Tine cont de faptul ca, daca vopselele de pe paleta au inceput sa formeze multe riduri pe masura ce se usuca, atunci inseamna ca ai adaugat prea mult ulei pentru dilutie.

Sfatul 9:

Daca vrei sa cureti un strat de vopsea de ulei sau vernis, foloseste alcool – este un solvent puternic. Daca nu esti sigur daca o sticla de alcool alb este potrivita pentru pictura in ulei, atunci pune o cantitate mica pe o hartie si lasa-o sa se evapore. Daca se evapora fara a lasa reziduri, pete sau miros, atunci este buna.

 

Sfatul 10:

Tine minte faptul ca poti picta in ulei si fara a folosi solventi sau medii de dilutie. Foloseste-te de presiunea cu care apesi pensula pentru a intinde vopseaua intr-un strat mai subtire, sau, foloseste-te de tehnica cutitului pentru pictura pentru imprastierea culorilor pe panza si realizarea de modele in relief. Nu renunta insa complet la ulei. Vei avea nevoie de el ca mediu pentru curatarea si intretinerea pensulelor.

16 Comments

  1. Foarte interesant cursul

  2. Draga Laura ! citesc si recitesc de fiecare data sfaturile tale, iti multumesc frumos pentru efortul tau , cursurile tale sint foarte interesante si bine venite .

  3. Citind sfaturile tale, constat ca nu stiu mai nimic despre pictura. Multumesc mult Laura! Esti o comoara, inca nedescoperita de mine.

  4. Draga Laura, cred ca esti un om bland, generos, frumoasa se vede ca esti. Iti place natura si te refugiezi, de dragul frumosului, in pictura. Esti o fiinta sensibila. Iti doresc sa te bucuri de tot ceea ce faci si sa fii binecuvantata de Dumnezeu toata viata.

  5. Mulțumesc pentru sfaturi o întrebare. Care ar fii proporția ideala ulei-tempera?

  6. Draga Laura, iti multumesc pt sfaturi .
    Intradevar utile!

  7. Bună seara ! Lecții minunate de pictură . Vă mulțumesc pentru timpul dvs. alocat celor pasionați de pictură.
    Vă urez sănătate și putere de muncă pentru a continua frumoasa dvs. activitate!
    Cu stimă,
    Cătălin

  8. Mihaela Marina 10/11/2018 at 11:35 pm

    Ce bine ca te-am descoperit sfaturile tale sunt foarte pretioase multumesc mult

  9. Salut. Sunt niște lecții și sfaturi foarte utile și binevenite.

  10. Multumesc , m-a ajutat foarte mult, dar mai am o întrebare:

    Cum sa șterg pensulele de ulei? Mie mi-a fost recomandata esența de petrol, dar miroase îngrozitor.

  11. Multumim pentru sfaturi, le citesc intotdeauna cu placere. Inca nu m-am apucat de pictat, dar cred ca o voi face in curand.

  12. Buna Laura, multumesc f.multm pentru sfaturi.

  13. Grigoriu Marin 13/10/2019 at 1:06 pm

    Buna ziua! Sunt si eu un pictor amator. Nu am cunostinte teoretice. Am inceput cu pictura de prin calsa a III-a la scoala. Am avut note mari Lucram cu tempera. Cu ulei nu am pictat niciodata. Dar necazurile vietii , diverse operatii si stresul muncii, apoi pensionarea de boala, m-a cam oprit din aceasta activitate. Am exesrsat cu electronica si muzica, creind diverse compozitii proprii si dupa diversi autori. Acum anul asta m-am apucat iar de pictura. Am facut vreo 68 de picturi cu tempera. Pe unele le-am expus si pe face book pe pagina mea. Acum am cumparat vopsele in ulei. Am incercat sa fac o pictura dupa alta poza. Problema e ca vopseaua e cam groasa si pensulele nu sunt prea de calitate si nu pot face contururi mici si subtiri. Se lateste pensula… Cum diluiez si cu ce vopselel in ulei sa fie mai asemanatoare cu cele pe baza de apa…?

    • Vopselele pe baza de ulei se pot dilua cu mai multe medii, unele mai grase, altele mai putin grase. Am citit intr-un alt comentariu ca ati inceput sa folositi ulei de in. Este perfect!

Leave a comment

Your email address will not be published.