10 Trucuri pentru a profita la maxim de puterea acuarelelor
Cei care aleg sa foloseasca acuarelele isi limiteaza potentialul fiindca nu profita de toate posibilitatile de a folosi aceste vopsele. Exista numeroase tipuri de hartie, versiuni diferite ale teoriei culorilor, principii compozitionale cat cuprinde, si tehnici de folosire a acuarelelor. Acest noian de informatii face ca pictura sa devina un proces confuz, conflictual. Mai ales pentru un pictor acuarelist este important sa nu fie timid in folosirea materialelor picturii in acuarela. Caci, daca ar fi, cum ar putea stapani acest mediu lichid al carui dispersie si consistenta este atat de greu de controlat?
Iti prezint 10 trucuri pentru a evita limitarea in lucrul cu acuarelele.
1. Foloseste o cantitate mai mare de pigment
Cea mai des intalnita greseala in randul pictorilor incepatori este faptul ca nu folosesc suficient de multa vopsea. Ei dilueaza prea mult acuarelele. In plus, folosesc doar un strop din culorile de baza, si nu apleleaza suficient de mult la amestecuri pentru a umple hartia cu diverse tonuri si nuante.
2. Foloseste o paleta mai larga de nuante
Sfatul expertilor in pictura cu acuarele este urmatorul: Daca folosesti acuarele la tub, pune cate o lingurita din fiecare culoare pe paleta, culori din care vei lua si vei crea amestecuri in alte sectiuni ale paletei. De asemenea, ar trebui sa ai cate o nuanta calda si una rece din fiecare culoare primara si secundara, aranjate in ordinea logica pe paleta. Dupa folosirea amestecului, paleta se poate curata cu o carpa umeda, iar acele lingurile de culori se pot umezi cu un pulverizator pentru a evita uscarea. Tuburile de acuarela sunt scumpe (cele de calitate), dar vopseaua nu se arunca ci se refoloseste.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
3. Organizeaza-ti mai bine paleta pentru amestecuri
Dimensiunea paletei conteaza. Acele palete de plastic rotunde pe care le gasesti in orice librarie sunt foarte mici. Exista prea putine portiuni in care sa poti amesteca culori, si nu au un capac care sa pastreze culorile umede intr-o pauza de pictura. Daca esti serios in ceea ce priveste pictura cu acuarelele, atunci ai nevoie de o paleta mai mare, in general dreptunghiulara, cu vreo 22 de adancituri pentru culoare si amestecuri, plus capac.
4. Foloseste hartie de calitate
Acuarelele nu se vor dispersa la fel indiferent de hartia folosita. Chiar daca folosesti o hartie groasa si absorbanta, exista diferenta clara de calitate intre o hartie ieftina, si una profesionala, confectionata 100% din bumbac. Am mai spus acest lucru si cu alte ocazii, dar, este atat de important, incat simt nevoia sa ma repet.
5. Incepe intotdeauna cu umezirea hartiei
Cele mai recomandate tehnici de pictura in acuarela presupun inceperea lucrarii prin aplicarea unor straturi ud-pe-ud. Acestea au o valoare deschisa, si stabilesc atmosfera primara a compozitiei. Un fel de fundatie pentru ceea ce va urma. Aceasta procedura inseamna ca vei scufunda hartia in cada, dar nu pentru mult timp, apoi o vei lasa se usuce partial. Sau, pentru alte situatii, este de preferat sa umezesti hartia cu o pensula mare lata, sau sa o stropesti cu un pulverizator.
Principiul este urmatorul: cu cat hartia este mai umeda, deci mai saturata, cu atat vor difuza mai mult culorile aplicate, facand astfel ca urmele de pensula sa nu se mai vada deloc. Pe de alta parte, daca ai doar anumite zone ale hartiei umezite, culorile se vor opri la marginea petei umede, iar pata finala de culoare va avea contur.
Aceste lucruri sunt importante de stiut atunci cand iti planifici o pictura. Trebuie sa stii de la bun inceput ce fel de efect vrei sa obtii.
6. Picteaza mai mare
Am observat ca multi acuarelisti picteaza obiecte mici, pe bucati mici de hartie. Nu vad insa niciun motiv serios pentru care merita sa te limitezi astfel. Intinde o coala mare pe un placaj, si prinde curaj in a picta lucruri mai mari. Chiar daca acuarelele sunt un mediu fluid, cu care poti obtine detalii foarte fine si subtiri, sunt sigura ca o pictura de dimensiuni mai mare arata cel putin la fel de bine precum o miniatura.
7. Adauga pigment direct din tub si amesteca culorile chiar si pe hartie
Nu te limita la amestecarea culorilor doar pe paleta. Poti adauga putin pigment direct din tub peste o alta culoare umeda de pe hartie. Daca vrei sa devii un acuarelist bun, trebuie sa inveti sa amesteci culorile direct pe hartie, si sa observi ce lucruri frumoase se intampla cand acestea se combina. Retine ceea ce se intampla atunci cand pui doua culori intr-o zona umeda, si apeleaza apoi cunostintele in diverse alte situatii. Fii atent la intensitate, textura si temperatura relativa a amestecului obtinut.
8. Observa varietatea naturii
Natura este cel mai bun profesor, si daca esti atent la ceea ce ofera natura privirii, poti deveni un pictor mai bun. Incepatorii picteaza copaci, flori, tufisuri, si ierburi intr-un mod sistematic si usor abstract deoarece ei percep geometria din spatele acestor forme. Cu timpul insa, vei descoperi o mai mare varietate de forme, culori, texturi, si vei invata diverse moduri de a reprezenta natura. Cu acuarelele, in mod special, diversitatea este mai mare decat daca ai folosi alte medii de pictura. Acest lucru se datoreaza transparentei.
9. Mergi dincolo de limita a ceea ce se vede
Majoritatea pictorilor se folosesc de fotografii pentru a picta. Nu este nimic gresit in a face acest lucru, dar, o pictura poate fi de 1000 de ori mai interesanta decat o fotografie. Incearca sa schitezi diverse obiecte, din diverse fotografii, apoi sa le compui in asa fel incat sa obtii o scena minunata. Practic, singura metoda de a intelege restrictiile la care esti supus pictand doar dupa fotografii este sa folosesti un caiet de schite si sa te dezlantui bucatica cu bucatica in paginile sale.
10. Deschide-ti mintea pentru noi idei
Si daca tot iti propuneam sa combini mai multe elemente naturale pentru a obtine un peisaj mai extraordinar, ce-ar fi sa si inventezi elemente ireale? Creaza o lume imaginara, cu lucruri inexistente in cotidian. Majoritatea dintre noi suntem invatati sa vedem doar ceea ce credem ca trebuie vazut. Acest lucru este insa o limitare. Inchide putin ochii si imagineaza-ti cum ar fi daca iarba nu ar fi verde… de exemplu.
In concluzie, depaseste-ti limitele in pictura cu acuarele si nu numai!
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Interesant si util ! Doresc totusi mai multe detalii despre hartia de calitate, concret ce si unde se gaseste ! Eu nu am gasit ceva sa acceptabil ! Succes si inspiratie 🙂