3 Motive pentru care trebuie sa lucrezi la 3 picturi deodata

O pictura inceputa dar nefinalizata ma astepta pe balcon. Imi face cu ochiul ori de cate ori privesc spre geam. O schita pe carton negru sta intr-o mapa langa birou. Si alte panze albe in debara. Dar, mai am de spalatat haine, de gatit, si de facut cumparaturi. Pe de o parte am un timp foarte limitat in care pot picta, iar pe de alta parte, simt ca mi-ar fi mai usor sa ma intorc la o pictura in lucru decat sa incep una noua. Acesta este unul dintre motivele pentru care iti sugerez sa incepi mai multe tablouri.

Este adevarat ca de multe ori ne vine greu sa incepem si una, daramite trei. Si totusi, inceperea mai multor picturi are o serie de avantaje care te vor ajuta sa obtii maximum de satisfactie din aceasta pasiune.

1. Nu trebuie sa astepti o vesnicie uscarea straturilor de vopsea

pictura-in-uleiDin punct de vedere practic, mai ales daca lucrezi in ulei, a avea trei picturi incepute inseamna ca ai mereu una la care poti picta cate ceva pana cand se usuca celelalte. Nu stiu ce fire ai tu, dar eu una nu prea am rabdare cand vine vorba de pictura. Daca stau mai mult de doua zile fara pensula in mana simt ca ceva nu este in regula.

Daca incepi trei picturi, si fiecare se afla intr-un stadiu diferit, poti lucra zilnic la cate una. Pentru uscarea unui strat sunt suficiente doua zile. Pana cand vine din nou randul primei picturi, ea va fi uscata si nu vei intampina probleme in adaugarea de culori.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

2. Vei fi mereu motivat sa pictezi

Din punct de vedere psihologic, faptul ca ai trei picturi in lucru, te face sa te gandesti ca ai treaba in coltisorul tau de pictor. Se produce un fel de energie si sentimentul ca sunt multe lucruri de finalizat. Apoi, odata finalizate, acest entuziasm scade, fiind inlocuit de satisfactia multimii de tablouri realizate.

Pictorita Jo Toye ne spune ca “un artist in miscare tinde sa ramana in miscare, iar un astist care sta tinde sa stea“. A avea un tablou inceput in momentul in care un altul a fost finalizat tinde sa reduca inertia de a face o pauza prea lunga de la pictura. Vopselele de ulei de pe paleta nu se usuca, fiind in permanenta umede si in lucru. Astfel, nu exista nici risipa. Daca iti ramane prea mult dintr-o nuanta, o poti folosi la o alta pictura.

studio-pictura

3. Vei accelera procesul de invatare a tehnicilor de pictura

In cele din urma, a avea mai multe picturi in lucru, in diferite stadii, poate accelera procesul de evolutie artistica. De multe ori, atunci cand nu stiu ce sa fac in urmatorul stadiu al unei lucrari, incep pur si simplu o alta, fie ea si o reproducere. Timpul meu pentru pictura este foarte limitat si simt ca trebuie sa fructific fiecare moment, fara a astepta acea clipa cand ma loveste inspiratia. A avea mai multe picturi la dispozitie iti permite sa alegi intre ele, in functie de starea ta de spirit din acel moment, urmand sa revii asupra celorlalte atunci cand vei avea o alta perspectiva.

Si, deoarece pictura se invata cel mai bine pictand, atunci cand revii la o pictura inceput mai demult, este foarte posibil sa revii cu un nou bagaj de cunostinte si experienta. In cartea “Arta si Frica”, de David Bayles si Ted Orland, este mentionat faptul ca “ceea ce trebuie sa stii pentru a picta urmatorul tablou este continut in precedentul“. Pictand ba la un tablou ba la altul, poti aplica noile tehnici invatate cat timp ele sunt inca proaspat insusite.

Inceperea a trei picturi de-odata necesita un nivel destul de mare de angajament. Dar, este un angajament care te va ajuta sa evoluezi ca artist, si te va mentine motivat. Da, in final vei avea tablouri peste tot prin casa: sprijinite de mobilier, pe pereti, in biblioteca.

26 Comments

  1. LIVIU PADUREAN 14/06/2016 at 9:57 pm

    DA LAURA ! BRAVO SI TE FELICIT !

  2. Multumesc mult Laura,aceasta metoda o aplic de mult timp descoperind-o accidental si constatand ca este excelenta o practic si acum. Multumesc pentru confirmarea metodei.Pe curand!

  3. popescu rodica 15/06/2016 at 10:50 am

    Multumesc frumos pentru sfaturile cuprinse in aceasta lectie. Nu m-am gandit niciodata ca pot incepe altceva pana nu termin ceea ce am inceput. Acum imi explic de ce m-am cam delasat. Nu mi-a placut ce am inceput si am crezut ca s-a terminat cu elanul meu. O sa incerc metoda aceasta. Sper sa capat iar incredere ca pot picta ceva. Cu deosebita stima, Rodica Popescu

  4. Eugen Alexuţă 15/06/2016 at 2:33 pm

    Eşti o dulce! Iartă-mi entuziasmul cu care am apreciat conţinutul acestei lecţii… Să ştii că de multe ori, în trecut, pe cînd mai lucram şi în ulei, mi-a trecut prin gînd să lucrez în paralel la 2-3 pînze (cartoane). Acum am comfirmarea că nu aş fi greşit…Îţi mulţumesc! Acum lucrez, cînd am răgaz, mai mult în aquarelă şi tempera; sfatul însă îmi prinde bine din punct de vedere al concepţiei. Revenind asupra unei lucrări, parcă mai poţi face “ceva” ca să o înbunătăţeşti, să îi dai un aspect mai luminos, mai pregnant, mai frumos! Încă odată , mulţumesc! Sărutări de mînă şi pe curînd! Aştept cu nerăbdare o nouă leţie…

  5. multumesc muult pentru tot..
    eu am crezut ca nerabdarea ma inpinge sa incep 2-3 peisaje si apoi ceva imperios ma determina sa le termin, daca se poate intr-o zi..
    dar, uneori revin cu retusuri,acrilicul permitandu-mi sa o fac si poate corectez de 2-3 ori.
    da, este mai corect sa nu ma grabesc.
    ati multumesc pentru tot
    bunica ica

  6. Mulțumesc Laura.Așa procedez și eu și îmi place să mă întorc după un timp la o pictură pusă deoparte pentru că nu mai vedeam continuarea.Ceace încă nu știu eu cum se obține acea lumină la o pictură în afară de lumina care o creezi și a doua întrebare cum se pot păstra culorile pictate pe pînză.Cu mult respect Lili

  7. multumesc pentru sfaturi. este confirmarea practicii mele. multumesc

  8. Multumesc pentru lectii. Toate imi vor fi folositoare in viitor. Spun asta pentru ca inca nu am inca ragazul sa reincep sa pictez. Sper ca in acest an sa am timpul si dispozitia necesara.

  9. Mariana Brighinaru 10/02/2017 at 7:50 pm

    Ce lecție frumoasa! Nu mi-a trecut o clipa prin minte sa încep mai multe tablouri. Te tine motivat,îți vin idei, inspiratie..mulțumesc mult!

  10. multumesc pt lectii

  11. fff interesant ,sunt multe informatii stiute si uitate – dar trebuie sa te apuci de treaba –sper cat mai curand -un curs la indemana si ff bine explicat

  12. Constantin Liviu 12/04/2017 at 6:52 am

    foarte buna lectie – nu am stiut -voi incerca .Multumesc pt lectie !

  13. Mariana Platon 08/03/2018 at 12:45 am

    Desi sunt obisnuita cu acest”algoritm”,totusi nu am constientizat argumentele atat de clar.Multumesc.

  14. Fischer Mariana 28/08/2018 at 7:27 pm

    Niciodata nu m am gindit sa incep sa lucrez la un alt tablou pina nu am terminat ce am inceput .Idea e buna nu m am gindit.Pacat ca nu avem mult timp la dispozitie.

  15. Mihaela Florescu 05/02/2019 at 7:15 pm

    Multumesc mult,pentru tot !

  16. Gabriela Gorea 12/03/2019 at 7:16 pm

    Nu stiu cat am evoluat de la ultima pictura, dar da, se aplica la urmatoarea ceea ce am invatat de la ultima… am insa multe lucrari asupra carora as vrea sa intervin si parca nu imi mai ajunge timpul…multumim pentru tot, mai ales pentru faptul ca ma recunosc in trairile impartasite cu noi!

  17. Multumesc mult! Credeam ca acesta este un defect a meu! Inca nu ma refer la pictura, eu acum doar desenez, dar, da, incep mai multe lucruri odata! Este adevarat acest punct de vedere – la care nu am gandit – al evolutiei, practicii si experientei ! Va doresc din suflet multa sanatate si tot binele din lume!

  18. Multumesc Laura o sa incerc metoda asta !

  19. Izabella Miron 22/01/2020 at 6:23 am

    Buna Laura, multumesc pentru sfaturi, am aplicat aceasta idee probabil din instinct, fara sa o fac constient. Acum ma incanta faptul ca nu doar nerabdarea e de vina! Imi dezvalui in lectiile tale o lume pe care pana acum am crezut ca este de neatins pentru mine. Iti multumesc.

  20. Adriana Crișan 06/01/2021 at 6:10 am

    Buna Laura si LA MULTI ANI!
    Si eu am obiceiul să încep tablouri pe care apoi le pun deoparte pentru ca nu.mi par reușite dar ai mei ma încurajează și asa le finalizeze.
    Iti multumesc pentru munca depusă aici si pentru mine.

  21. Buna, Laura!!!
    Multumesc pentru aceasta lectie in care chiar m-am regasit, exact asa mi se intampla demult. Timpul imi este limitat, asa ca, incep sa lucrez la mai multe picturi, le las, apoi revin, ma relaxeaza mult.
    Iti doresc numai bine, esti deosebita, esti la curent cu toate situatiile prin care trecem, legate de asceasta minunata activitate.
    Sa fii sanatoasa, sa ai putere de munca, sa te bucuri de roadele muncii tale!!!
    La multi ani, CRACIUN FERICIT!!!
    Chiar daca nu pare, sunt o mare admiratoare a ta!!!!
    Cu drag, Irina!

  22. Multumesc pentru dea de a incepe mai multe picturi deodata. Aproape zilnic colorez cu creioane colorate, cu carioci pe alt desen, pictez cu acrilice pe alta pictura. Fac cate putin din fiecare.
    I-mi place mai mult asa.

  23. Vă mulțumesc frumos,Laura! Sunt curioasă să vă cunosc!

  24. Multumesc pentru sfaturi

Leave a comment

Your email address will not be published.