4 Lucruri pe care nu le stiai despre operele lui Van Gogh
Majoritatea il cunosc pe Vincent Van Gogh ca fiind acel pictor “nebun” care si-a taiat urechea si a oferit-o unei dame de companie. Dintre operele sale, cea mai renumita este “Noaptea instelata”, si nu exista iubitor de arta care sa nu o fi vazut. Sa vedem insa ce alte lucruri putem afla, mai putin stiute, despre cel mai renumit pictor din istorie. Ma voi referi in acest articol la operele sale, si nu la curiozitati din viata sa personala (extrem de controversata).
1. Vincent Van Gogh, devenit faimos doar post-mortem, a pictat timp de doar 10 ani.
(cu aproximatie, de la varsta de27 de ani pana la varsta de 37 de ani cand a murit)
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de arta in doar 10 ani. Cu aproximatie: 860 de tablouri în ulei, 150 de picturi in acuarela si peste 1000 de desene. Dintre acestea, 37 au fost autoportrete. Cele mai renumite opere ale sale sunt insa cele din ultimii doi ani de viata.
Acest lucru inseamna ca lucra zilnic la cate ceva. Renumitul artist considera ca practicarea zilnica a desenului sta la baza evolutiei in pictura (asa cum au facut si Michelangelo, Rembrandt, Leonardo).
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Dintre toate picturile lui van Gogh, Lan de grau cu corbi a fost, probabil, subiectul celor mai multe speculații. Multi cred ca este ultima lui lucrare, considerand cerul involburat plin de ciori si poteca intrerupta ca prevestiri ale mortii apropiate.
2. Linia este elementul arstistic preferat de Van Gogh.
Ca o recapitulare, elementele artistice sunt: punctul, linia, forma, culoarea, valoarea, textura si spatialitatea. Dintre aceastea, Van Gogh punea mare accent pe linie. Este cunoscut faptul ca liniile creaza un dinamism aparte in picturile sale, dar, mai putin cunoscut este faptul ca linia este element de baza si in desenele lui Van Gogh.
Lungimea, grosimea, directia liniei, unghiurile dintre linii – toate aceste aspecte dau viata desenelor, fie ca este vorba de un portret, o natura statica sau un peisaj. Desi o imagine este statica, prin manipulara proprietatilor liniei, efectul vizual este unul de miscare aparenta (uneori chiar hipnotica).
Istoricii (de arta) au observat ca marele artist a trecut prin mai multe faze de exploarare a tehnicilor de desen. Printre desenele sale timpurii gasim si schite cu contur proeminent, iar printe ultimele, hasuri liniare fara contur. De asemenea, Van Gogh folosea o gama larga de ustensile, de la grafit, carbune pana la tus, uneori si acuarele.
Pentru a alterna grosimea liniilor atunci cand lucra cu tus, Van Gogh folosea stuf taiat din stufarisurile din apropierea casei sale (mediul rural al Frantei).
3. Van Gogh folosea mai mult coada pensulei decat capul ei
Urmele (tusele) lasate de pensula pe panza sunt una dintre caracteristicele inconfundabile ale stilului Van Gogh. Stiai insa ca el folosea coada pensulei pentru a le face? Daca privesti cu atentie operele sale originale vei constata ca in pensulatia sa nu se regasesc urme ale firelor unei pensule, ci adancituri cu un diametru mai mare decat al firelor.
Asadar, daca vrei sa faci o reproducere dupa Van Gogh, intoarce pensula!
Observa cum se intrepatrund in acest fel culorile asezate in strat gros pe panza (detaliul cu ochii de la inceputul articolului).
4. Galbenul folosit in picturile lui Van Gogh se intuneca in timp
Una dintre noutatile aduse in pictura in perioada impresionismului a fost imbunatatirea stabilitatii culorilor folosite. Vincent Van Gogh a profitat de evolutia chimiei vopselelor folosind culori vivide in picturile sale. Una dintre acestea este galbenul de crom. La vremea aceea nu se stia inca ca aceasta culoare tinde sa se intunece in timp sub influenta razelor ultraviolete. In schimb, nuanta a fost foarte indragita de renumitul pictor, care a folosit-o mai ales pentru seria de picturi cu floarea soarelui. Iata de ce picturile sale originale, expuse astazi in muzee, au capatat o nuanta maronie in locul galbenului initial.
Chimistii au depus un efort considerabil pentru a putea determina, macar cu aproximatie, cum aratau picturile lui Van Gogh inainte ca aceastea sa se intunece.
Si fiindca tot vorbeam de renumita floarea soarelui, iata ce spune insusi Van Gogh intr-una dintre scrisorile sale: “floarea soarelui îmi aparține, într-un fel”. Floarea avea o semnificație deosebita pentru el: galbenul simboliza prietenia si speranta, in timp ce floarea in sine exprima gratitudinea. A pictat mai multe variante, cautand nuanta perfecta de galben, potrivita cu nuanta perfecta de albastru. „Lucrez la el în fiecare dimineață, de la răsărit până târziu, căci florile se ofilesc atât de repede.”
Mai jos sunt doar cateva dintre variantele pictate:
Pentru a intelege mai bine coloritul si hașura liniara folosite de Van Gogh, iti recomand video-ul “Vaza cu flori a la Van Gogh“.
Sau il poti lua complet gratuit cand te inscrii la cursul Picturia.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
LAURA ITI MULTUMESC MULT PENTRU TOT !
Buna, Laura! Eu am pictat Noapte instelata, reproducere dupa Van Gogh.pictura in ulei pe panza cu dim 70/50cm…pacat ca nu am cum sa ti-o trimit sa o vezi, cumva pe email…
Ai și har de povestitor!
Buna dimineata,
Foarte interesant. Sunt lucruri pe care nu le stiam.
Multumesc pentru ziua frumoasa.
chiar povestesti frumos!
Multumesc pentru lectii!
Foarte instrutiva prezentare !
Foarte bun materialul, chiar nu știam prea multe despre Van Gogh. Mulțumesc de scurta biografie.
Multumesc. Sunt noutati pentru mine.
Foarte interesant pentru mine , lucruri noi !
Mulțumesc pentru toate informațiile prețioase!
Mulțumesc!
Ce mult contează să vezi pictura și să-i auzi povestea!
foarte interesant articolul despre Van Gogh. De-a dreptul impresionant ce a realizat in timpul vietii sale. Ma declar fascinata de operele lui.