4 Sfaturi de aur pentru pictura cu tehnica cutitului

Stop un pic! Vezi produsul special de azi!

Tehnica cutitului este una dintre cele mai indragite tehnici de pictura moderne. Rezultatul acestei tehnici impresioneaza prin structurile in relief care apar pe panza.

Dificultatea consta in controlul acestor structuri, astfel incat ele sa formeze impresia subiectului pe care il pictam. Fiecare trasare, in tehnica cutitului, trebuie sa aibe o noima, sa contribuie la un aspect ordonat. Haosul nu face casa buna cu aceasta tehnica.

In acest articol am sa-ti dau cateva sfaturi si idei pentru a putea picta folosind tehnica picturii in cutit. Nu am sa vorbesc despre paste de structura si consistenta, caci acestea sunt deja alt subiect. Acum ne concentram pe tehnica in sine, pentru a putea obtine urma potrivita pe panza.

Am presarat multe imagini cu idei simple, care sa-ti dea curaj, si prim-planuri cu detalii care sa ilustreze practic ce se intampla cand instrumentul (cutit sau altceva) atinge panza.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

1. Alege instrumentul potrivit

Desi, generic, aceasta modalitate de a picta se numeste tehnica cutitului, instrumentul potrivit pentru a reda anumite structuri nu este neaparat cutitul pentru pictura.

Exista forme diferite de cutite. Prima imagine din stanga infatiseaza trusa de cutite folosite de renumitul artist Leonid Afremov. A doua imagine insa, infasiseaza o serie de cutite mai putin cunoscute, dar care pot fi unelte ajutatoare pentru anumite efecte.

Am sa-ti dau exemplu ceva mai neconventional. Este vorba despre pictura petalelor de flori in cazul renumitelor tablouri decorative precum cele de mai jos.

Aici, petalele nu sunt pictate cu ajutorul cutitului, ci cu ajutorul lingurilor si a linguritelor. Lingurile mai mari vor lasa o petala mai mare, in timp ce linguritele mici vor lasa pe paza amprenta unei petale mai mici. In felul acesta poti alterna forma mari si mici pentru a compune o crenguta cu flori de dimensiuni variate.

2. Aplica culoarea sau pasta de structura direct pe panza

Nu este absolut necesar sa amesteci pasta de structura cu vopsea pe paleta, sau sa mixezi culorile intre ele. Poti pune vopsea consistenta (ulei) direct pe panza, ca mai apoi sa o modelezi cu instrumentrul pentru a prinde forma si structura dorita.

In functie de forma cutitului, directia de apasare, si distributia apasarilor, se vor obtine texturi diferite. Acolo unde culorile sunt asezate una langa alta, prin trasarea cu instrumentul de structurare, se va produce si un amestec partial. 

 

Mai jos este ilustrat un astfel de exemplu. S-a pus pasta de structura alba de jur imprejurul unei petale. Apoi, cu ajutorul cutitului de pictura, s-a stras din margine spre interior, formand petala cu o structura asemanatoare unei frunze. Ulterior, s-a adaugat putina vopsea aurie pe margini.

3. Studiaza modul in care sunt asezate petalele florilor

Aparent, picturile de mai jos par simple – se vede ca nu au fost necesare multe trasari. Dar, in spatele simplitatii se ascund observatii si teste ce necesita timp si pricepere. Chiar daca fiecarei petale ii corespunde o singura trasare, conteaza foarte mult atat ordinea in care se picteaza petalele, cat si directia si lungimea trasarii. 

Incepe constructia unei flori cu petalele de pe partea care nu se va vedea, apoi mijlocul florii, si in cele din urma petalele “din fata”, cele vizibile in intregime. 

4. Experimenteaza si combina tehnici

Atunci cand vrei sa pictezi un tablou in tehnica cutitului, poti sa aplici oricare dintre aceste metode:

  • foloseste pasta de structura direct pe panza, peste care adauga ulterior culoare, fie acrilica, fie de ulei
  • amesteca pasta sau gelul de structura cu vopsea acrilica, pentru a conferi vopselei vascozitatea necesara, apoi aplica amestecul pe panza
  • picteaza direct cu vopsea de ulei, care este suficient de vascoasa pentru a forma structuri

Tehnica cutitului nu trebuie sa fie exclusiva pentru realizarea unei picturi fumoase.

Poti experiementa tablouri decorative abstracte, in care intreaga textura este realizata in cutit. Metoda aceasta este indicata la inceput pentru a te obisnui cu instrumentele de lucru si a intelege ce efect vor lasa ele pe panza. (Vezi cele doua picturi albastre de mai sus)

La un nivel mai avansat insa, poti apela la clasicele pensule pentru a face un fundal diafan, peste care vei picta in relief, cu tehnica cutitului, petale si frunze de floare. Acest tip de tablouri sunt mai dificil de realizat, si de aceea, sunt indicate celor de nivel intermediar si avansat.

 

Recomandare – Curs Online Pictura În Ulei – 12 Lecții Pas Cu Pas

2 Comments

  1. Multumesc,Laura.
    Sa te bucuri,în viată,de sănătate,iubire și mult respect.

  2. Mulțumesc pt sfaturi,este un curs ff bun,mai ales pt amatori.Eu nu am cunoștințe in domeniul artistic,dar ma liniștește pictura,pot sa ti trimit poze cu unele lucrari sa ti faci o idee.

Leave a comment

Your email address will not be published.