5 Sfaturi de pictura pentru copiii mici
Exista online o gramada de idei si proiecte din care te poti inspira atunci cand vine vorba despre pictura pentru copii. Dar se intampla, nu de putine ori, sa nu-ti iasa pictura asa cum arata modelul. Majoritatea acestor idei de pictura pentru copii sunt doar cateva imagini fara detalii. Pur si simplu nu obtii acelasi rezultat. Si atunci apar intrebari precum: oare conteaza hartia? Dar vopseaua?
Cum intelegem linia orizontului?
Multe proiecte pentru copii au la baza linia orizontului. Pare o notiune grea pentru copiii mici. Ei stiu instinctiv ca cerul este undeva in partea de sus, dar nu constientizeaza prea bine unde se termina el in partea de jos.
Va trebui ca pentru orice peisaj, sa invatam copii sa inceapa pictura prin trasarea unei linii a orizontului. Aceasta are rolul de a separa cerul de pamant, si, in acest fel, sa-i ajute sa organizele elementele pe care urmeaza sa le picteze.
Tot ceea ce este deasupra acestei linii va fi cerul, si va contine elemente specifice pentru cer: soare, nori, pasari. Iar tot ceea ce se afla sub aceasta linie, este pamant, sau, apa.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Mai complicat este sa intelegem ca orizontul nu este mereu drept. Daca avem dealuri, vom desena „linia” orizontului curbata, iar daca avem munti, vom reda aceasta limita intre cer si pamant facand un fel de ziz-zag, cu unele varfuri mai mici, altele mai mari.
Cum pictam soarele in asa fel incat sa nu obtinem verde pe cer?
Primele picturi ale copiilor sunt de regula cu un cer pictat in albastru si fara soare. Cand copiii incep sa se gandeasca sa puna si soarele pe cel, ei schimba tactia: vor picta mai intai un rotund galben, si de jur imprejurul lui, albastru. La un moment dat vor constata ca, daca vor sa mai faca si raze, galbenul se intrepatrunde cu albastruș si vor obtine verde.
Putem evita acest lucru daca renuntam la ideea ca soarele este neaparat galben, si folosim in schimb mai mult alb. Ba mai mult, putem adauga putin violet pe cer, respectiv portocaliu in loc de galben la soare, pentru a reda un apus fara verde.
Ce fel de vopsele se potrivesc pe ce fel de hartie?
Daca te uiti la blocurile de desen din librarii si supermarket-uri, vei vedea ca pe ele sunt prezentate atat creioane cat si acuarele sau tempera. In realitate insa, trebuie sa fim atenti la greutatea si structura hartiei. Aceste blocuri sunt ideale pentru creioane, tus, pastel, dar mai putin pentru acuarele si tempera.
O hartie prea subtire nu va face fata la acuarele si tempera daca se picteaza cu multa apă sau in strat gros. Hartia se va ondula, se va inmuia si se va rupe (in cel mai rau caz).
De aceea, este bine sa cauti blocui de hartie special destinate fiecarui mediu de pictura in parte. Nu prea putem vorbi de o hartie buna la toate.
Deseneaza un contur final
Copii mici picteaza destul de haotic, trecand cu o culoare peste alta si unde, poate, nu ar trebui. Pentru a imbunatati lucrarile lor de pictura, putem apela la un truc simplu: conturul final.
Acolo unde ar trebui sa fie o limita mai clara intre zone, putem veni cu un contur gros facut cu pastel sau carioca, si in felul acesta acoperim micile imperfectiuni.
Acest pas final poate face o diferenta majora punand mai bine in evidenta subiectul picturii.
Schita inainte de pictura
Chiar si cei mai mici dintre prichindei poate intelege ca un mini desen, pe un caiet separat de coala de pictura, poate sa ajute foarte mult. Facand acel desen, oricat de stangaci ar fi el, imaginea finala a picturii devine mai clara in imaginatia micului pictor. Totodata, va prinde curaj in fata colii albe, care poate fi uneori intimidanta.
Ba mai mult decat atat, atunci cand vine vorba de schite, putem inghesui pe o coala mai multe elemente, atentia noastra fiind nu pe asezarea lor, ci pe modul in care le desenam pe fiecare in parte.
Acest lucru este valabil mai ales pentru proiectele originale, nu cele care sunt facute dupa modele. Cand ai un model, deja este clar cum ar trebuie sa arata. Dar daca trebuie sa pictezi ceva original pe o tema data, atunci schitele preliminare sunt necesare.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Sfaturi pretioase. Multumesc,Laura!!!
Multumesc. Sunt frumoase ideile tale.
Multumesc frumos pentru indrumari.
Laura 💗💖😍👄😇👍
Minunata ideea unui curs de pictura pentru incepatori! Multumim pentru generozitate, rabdare si dedicare! Sanatate, inspiratie si spor in toate cele de folos!