6 Metode de a crea un gradient cu acril sau ulei

O minte sanatoasa si un suflet linistit se pot obține prin practica picturii!

Exista mai multe metode de a crea un gradient intre doua culori. Alegerea depinde de preferintele/stilul fiecaruia, dar si efectul dorit. Mai jos sunt sase metode, aplicabile pentru vopselele acrilice, dar in acelasi timp usor adaptabile si in cazul vopselelor pe baza de ulei.

Iti recomand sa vezi mai intai video-ul, iar apoi sa aprofundezi tehnicile cu textul de sub video.

Metoda 1

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Gradientul se obtine mai usor daca folosesti vopsele pe baza de ulei, caci acestea au un timp mai indelungat de uscare.

Pentru acrilice, te poti folosi de mediul de intarziere a uscarii. Vopseaua fiind inca umeda pe panza, poti trece cu pensula de la o culoare la alta, cu o miscare de du-te vino, de 2-3 ori, sau de cate ori este nevoie pana cand intre cele doua culori se formeaza o nunata intermediara. Daca faci miscarile prea lungi si prea numeroase, in loc de gradient vei obtine o culoare uniforma cu o nuanta de mijloc a celor doua culori puse initial pe panza. Practic, ceea ce faci este o amestecare direct pe panza, fara a folosi in acest scop paleta.

Metoda 2

Umezirea hartiei/panzei cu apa inaintea aplicarii culorilor ajuta si ea la formarea gradientului. Este o metoda des intalnita in tehnica ud-pe-ud.

Dupa apicarea culorilor, le lasi sa se intrepatrunda singure in mediul umed, sau le ajuti putin cu pensula, fara a freca insa prea mult suportul.

Daca simti ca nivelul de umezela a scazut iar gradientul inca nu s-a format prin dispersia culorilor, pot folosi un pulverizator pentru a rehidrata zona respectiva.

Metoda 3

Foloseste o pensula curata pentru a trage o culoare umeda peste o alta deja uscata. Aceasta metoda se numeste glazurare, si cu ajutorul ei se obtine o difuzare treptata a unei culori peste cealalta. Am gasit-o a fi foarte utila, de exemplu, pentru a crea efectul de penumbra intr-o natura statica. Prin aceasta metoda se poate obtine un efect de juxtapunere de culori in care trecere de la una la alta este mai putin lina.

Metoda 4

Atunci cand vrei sa ai un control absolut asupra nuantelor obtinute intr-un gradient, poti crea pe paleta un amestec “de mijloc”. De exemplu, daca vrem un gradient de la galben spre rosu, amestecam pe paleta cele doua culori, iar portocaliul obtinut il asezam la mijlocul gradientului. Apoi, tragem cu pensula prin miscare de du-te vino intre galben si potocaliu, si dupa ce spalam pensula, procedam la fel intre portocaliu si rosu.

Acesta metoda se aplica intre oricare trei culori. Nu este necesar ca cele trei culori sa fie neaparat adiacente pe cercul cromatic.

Metoda 5

Atunci cand folosesti o pensula plata suficient de mare, o poti incarca cu doua culori. Inmoi un capat intr-o culoare, si celalalt capat in alta culoare. Apoi, cu o miscare de du-te vino pe paleta, cele doua culori ajung sa se imbine pe intreaga latura a pensulei. Doua-trei miscari ar trebui sa fie suficiente. Prea multe pot duce la amestecarea completa a culorilor. Cu pensula astfel incarcata, se traseaza gradientul dintr-o singura miscare. De aici si denumirea tehnicii: one-stroke. O singura tusa.

Metoda 6

In loc de o singura nuanta de trecere intre extreme poti folosi doua nuante intermediare. Apoi, daca la intrepatrunderea lor nu esti multumit de rezultat, poti reveni asupra extremelor adaugand mai multe straturi de culoare. Practic, aplici metodele 2 si 4 sau 1 si 4 de mai multe ori pana cand esti multumit de intensitatea culorilor si cat de graduala este trecerea intre ele. Datorita consistentei uleiurilor si a faptului ca acestea raman umede mai mult timp, vei avea nevoie de mai putine miscari pentru a crea un gradient cu vopsele pe baza de ulei decat cu vopselele acrilice.

8 Comments

 1. Mariana Platon 06/03/2018 at 9:13 pm

  Interesanta tema, inteligibil prezentată.Multumesc.

 2. Multumesc pentru generozitate. 😊
  O zi minunată, F.Badea

 3. Gabriela Bujoreanu 27/03/2018 at 4:12 pm

  Mulțumesc foarte mult, Laura! Am învățat lucruri noi pentru mine.

 4. Mulțumesc pentru explicațiile prețioase pe care mi le oferi în dar.În altă ordine de idei, te rog ceva, stimată doamnă,spune-mi Hilda, mă simt mai bine astfel.

 5. draga Laura , iti multumesc pentru aceasta lectie care este foarte interesanta si instuctiva , caci intr-o pictura trebuiesc folossite multe gradiente pentru a crea ceva frumos si armonios .

 6. Rodica Georgescu 10/05/2018 at 7:18 pm

  Buna seara , Laura !
  Multumesc pentru lectiile primite -doua deja – le astept cu acceasi placere pe urmatoarele .Deocamdata nu am intrebari .
  Felicitari din suflet pentru aceasta admirabila initiativa si in special pentru generozitatea de a oferi gratuit cunostinte si asistenta cat mai multor iubitori de frumos .Cu cat vor fi mai multi ,cu atat va fi mai bine .
  ”Frumosul va salva omenira ”,cum a spus Goethe .

 7. sanda patrascu 16/04/2019 at 8:35 am

  Draga Laura
  Eu nu am apucat inca sa pictez mare lucru dar lectiile tale sunt extrem de valoroase si tot ce am primit de la tine in timp am salvat
  Iti multumesc ca esti atat de frumoasa
  Iti doresc o zi buna

 8. multumim !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*