6 Ponturi pentru a economisi materiale si timp cand pictezi cu acrilice

CURS Online Pictura În Acrilic

Sansa La Pret Redus Expira Vineri 29 mai 23:59

1. Pregateste amestecuri de culori tertiare in recipiente inchise

Iti marturisesc ca marea mea slabiciune sunt peisajele. Am constatat ca anumite amestecuri de culori le folosesc aproape constat, de fiecare data cand pictez un peisaj. Este vorba despre o anume nuante de albastru pentru cerul senin, si cateva nuante de verde. Ca sa nu mai pierd timpul cu crearea amestecurilor de fiecare data cand incep un nou tablou, am decis sa-mi pregatesc cantitati mai mari din nuantele acestea, pe care le stochez in diverse recipiente ermetice.

Am cumparat cateva recipiente din plastic cu aplicator si mi se par a fi foarte practice pentru lucrarile abstracte. Pregatesc in ele amestecul de care am nevoie, in cantitati mari, apoi pot aplica vopseaua cu ajutorul aplicatorui, trasand sau punctand linii/puncte constante. Iar daca vreau sa folosesc vopseaua in mod obisnuit, cu pensula, desurubez aplicatorul.

Un foarte mare avantaj al acestui truc este faptul ca imi permite sa am o constanta in ceea ce priveste utilizarea culorilor in tablourile mele.

Sa presupunem urmatorul scenariu: ai de pictat o suprafata foarte mare cu o culoare uniforma, si nu ai estimat bine cantitatea de vopsea pregatia pe paleta. Pana pregatesti din nou vopsea, stratul de pe panza s-a uscat, iar noul amestec pregatit nu are aceeasi luminozitate. Este poate mai inchis sau mai deshis. Cu acrilicelele, din cauza timpului scurt de uscare, este greu sa pastrezi aceeasi valoare si nuanta pentru culori. Daca, in schimb, pregatesti cantitati mai mari, dupa ce ai pictat poti stoca surplusul in recipiente, urmand sa-l folosesti cu alta ocazie.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

2. Foloseste borcanele in loc de tuburi

Recipientele cu aplicator sunt practice, dar, exista si situatii cand prefer borcanele fiindca au gatul mai larg. Daca vreau sa pictez, de exemplu, cerul, prefer sa fac acest lucru folosind o pensula lata si mare. Varsand vopsea pe paleta pentru a o lua de acolo si a o transfera pe panza, atunci cand amestecul meu este deja de culoarea potrivita, mi se pare o risipa de material si miscari in plus. De aceea, amestecul pentru cer il tin intr-un borcanel in care pot inmuia direct pensula.

Este posibil ca brandul tau preferat de vopsele sa nu comercializeze decat tuburi. Sau, ai gasit in magazin doar varianta la tub. Nu-i nimic. Poti goli continutul tuburilor in borcanele precum cele folosite la bucatarie pentru stocarea condimentelor.

3. Organizarea pensulelor, creioanelor, markerelor, etc.

Fara exceptie, orice pasionat de arta plastica ajunge sa stranga in timp o multine de ustensile de lucru. Acest lucru se intampla pentru ca fiecare ustensila are rolul ei. Anumite tipuri de pensule se folosesc la ceva, iar altele la altceva, iar artistul are nevoie de toate. Biroul, sau atelierul, se tot aglomereaza, si dupa un timp simti ca nu mai stii unde gasesti acea unealta de care ai nevoie, sau, nu este la indemana. Imi place sa am totul la indemana fiindca niciodata nu stiu cand ma loveste inspiratia, sau ce fel de idee imi vine. 

Deci… solutia problemei: cutii si cutiute inteligent compartimentate. Exista o multime de variante si nu te costa o avere. Nu trebuie sa comperi un suport special destinat pensulelor, poti sa-ti confectionezi chiar tu unul. De exemplu, eu am lipit intre ele mai multe cotoare de la sulurile de hartie igienica. Le-am vopsit si decorat in prealabil, ca sa arate frumos. Pana acum, am doua astfel de suportori, dar la nevoie pot sa mai fac. Unul dintre avantaje este faptul ca pot uni oricate cotoare, avand asfel oricate separatoare care sa faca ordine intre tipurile de pensule si alte unelte. Sa vedem: am separat pixurile cu gel, creioanele pastel, pensulele pentru decoratiuni, pensulele mai mari pentru ulei, markerele cu vopsea, cariocile, creioanele acuareabile.

Am descoperit insa recent o alta solutie ingenioasa, pe care vreau sa o pun in practica cu prima ocazie. Este vorba despre folosirea unei bucati de burete de florarie (in care se infig florile) pe post de suport de pensule, creioane si alte ustensile. Datorita structurii acestui material, atunci cand infigi ceva, va ramane o gaura, iar obiectul este stabilizat. Poti aranja pe verticala in acest fel toate pensulele, preferabil in ordine, dupa marime si forma.

4. Nu renunta la pensulele vechi

In timp, la baza perilor pensulelor se strange vopsea pe care nu o poti indeparta prin simpla spalare. Mai mult decat atat, fibrele sintetice din care sunt facute firele pensulelor se “mananca” in timp. Ca sa fac o comparatie, este ca si cum hainele se scamoseaza si isi pierd forma initiala, fara ca tu sa poti impiedica acest proces. Insa… Nu arunca pensulele a caror peri s-au departat din cauza uzurii.

Cu pensulele noi, cu perii apropiati, obtin treceri abrupte intre culori, iar cu pensulele a caror peri s-au uzat, prin tamponare obtin un efect texturat deosebit de util pentru frunzis, de exemplu. De asemenea, pensulele mai uzate le pot folosi pentru treceri mai blande de la o culoare la alta, frecand peste acestea (tehnica pensulei uscate). Cel mai frumos efect de frunzis il obtin cu o astfel de pensula uzata, astfel incat ea a devenit pensula mea preferata.

5. Foloseste un mic pulvelizator pentru a umezi paleta in timpul lucrului

Daca lucrezi cu acrilice, vei constata ca vopselele pe care le pui pe paleta la inceputul unei sesiuni de pictura, se usuca repede in timp ce pictezi. Ele devin tot mai vascoase si nu le vei mai putea intinde cu usurinta pe panza. Solutia este sa pulverizezi din cand in cand putina apa. Cu alta cuvinte, le rehidratezi. Nu iti recomand sa aplici aceasta metoda direct pe panza deoarece iti poate cauza pete de culoare nelalocul lor; vopseaua se poate scurge.

6. Ponturi pentru spalarea pensulei in timpul lucrului

Schimbarea apei in care speli pensulele este problematica din mai multe motive. Odata pentru ca nu ai vrea sa te tot intrerupi pentru a merge la chiuveta si a schimba apa, si apoi pentru aruncarea apei murdare de vopsea la chiuveta este nociv pentru mediu si strica instalatia prin depunerea pe tevi.  De aceea, am descoperit in timp doua ponturi.

Primul este sa folosesti pahare de unica folosinta. Dupa sesiunea de pictura, lasi paharul plin cu apa murdara pana cand vopseaua se sedimenteaza la fund. Arunci apoi apa de deasupra la chiuveta, iar paharul cu vopseaua sedimentata la gunoi.

Al doilea pont este sa speli pensula intr-un recipient, apoi o clatesti intr-un alt recipient. In acest fel, in tot timpul sesiunii de pictura iti vei putea mentine pensula curata, necontaminata de apa murdara. Paharul al doilea, in care doar clatesti, ramane relativ curat.


Vezi si acest video pentru mai multe detalii vizuale si cateva ponturi in plus: 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*