7 Greseli de evitat atunci cand pictezi copacii
Vazuti ca o padure, copacii seamana intre ei. Dar, la o privire mai atenta, nu este asa. Chiar si copacii aceleiasi specii sunt diferiti. Cand pictezi un copac in prim-plan, trebuie sa fii atent la detaliile acestuia.
Atunci cand copacii sunt centrul atentiei intr-un peisaj, gandeste-te la modul in care cade lumina pe coroana lor. Copacii sunt elemente dinamice, care isi schimba aspectul atunci cand soarele are o alta pozitie pe cer, si cand se modifica anotimpul. Pictati corect, copacii reprezinta elemente dinamice, care insufletesc peisajul. Daca insa ignori calitatile copacilor, poti strica intreaga atmosfera a picturii. Copacii reprezinta cel mai greu element in pictura peisajelor. De aceea, si cele mai multe greseli din picturile cu peisaje au legatura cu copacii.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
In acest articol vreau sa subliniez care sunt aceste greseli ce trebuie evitate la pictura copacilor.
1. Nu folosi o singura nuanta de verde
Frunzisul copacului pe care vrei sa-l pictezi este verde, la modul general, dar, este o mare greseala sa crezi ca daca folosesti o singura nuante de verde, vei obtine un efect realist.
Daca adaugi putin alb pentru a crea un ton de verde mai deschisa, sau putin negru pentru a crea un ton de verde mai inchis, poti reda tridimensionalitatea coroanei, dar nu este suficient. Ar trebui sa apelezi si la alte culori din trusa ta: la albastru si la galben.
Cu ajutorul galbenului si a albastrului poti face o sumedenie de amestecuri, obtinand o paleta foarte larga de nuante pentru peisaje mai vibrante.
2. Nu folosi o singura nuanta de maro pentru trunchiuri
Acelasi principiu explicat pentru frunzis se aplica si in cazul trunchiurilor. Nu este suficient sa amesteci cu alb si negru o nuanta de maro pentru a reda corect un trunchi de copac.
Unul dintre trucurile pentru peisaje este sa amesteci putin din verdele folosit la coroana in maroul pe care intentionezi sa il folosesti la trunchi. Cu aceasta noua nuanta poti varia culoarea trunchiului pe alocuri.
Mai mult decat atat, verifica daca trunchiul copacului pe care il pictezi este intr-adevar maro. Exista foarte multe specii de copaci ale caror trunchiuri au culori mult mai deschise decat te-ai astepta. Marea majoritate nici nu sunt maro, ci un fel de gri.
3. Nu picta trunchiurile si ramurile ca pe niste bete
Atunci cand observi natura din jurul tau, sau pur simplu niste fotografii, priveste cu atentie modul in care copacul creste. Copacii nu sunt precum stalpii. Trunciul lor poate fi, nu perfect drept, ci usor inclinat. Baza lor este putin mai groasa, dar subtierea are loc destul de abrupt. Unele specii au o increngatura de radacini iesite din pamant, formand astfel o baza si mai lata. De-a lungul trunchiului pot exista mici ramuri crescute in lateral. Asta in plus fata de ramurile principale, mai groase, care conduc la coroana.
4. Nu picta copacii uniform
Oamenii sunt fiinte simetrice. Dar, copacii nu sunt asa. Ramurile lor nu se aseaza simetric de o parte si de alta a truchiului. Cu cat vei picta ramurile mai divers, cu atat copacul va fi mai interesant. Asta inseamna ca bifurcarea ramurilor se va face cand intr-o parte cand in alta, apoi, poate, doar intr-o singura parte.
Unii copaci, precum stejarul, au o oarecare simetrie, dar chiar si asa, ramurile nu sunt asezate precum soldatii.
De cele mai multe ori, ramurile nu se curbeaza, ci se frang. Cu alte cuvinte, le pictam intrerupt, gandindu-ne ca acolo unde intrerupem miscarea pensulei, este un nod al ramurilor.
5. Nu uita sa pictezi umbre si lumni pe ramuri
Incepatorii picteaza umbre si lumi pe trunchiul principal, dar, uita de crengi. Desigur, nu vei putea sa adaugi luminozitate pe toate crengile, ci doar pe cele mai groase. Acest lucru le va pune mai bine in evidenta si adauga inca un plus de realism.
6. Nu picta coroana copacului frunza cu frunza
Pentru coroana, inainte de orice altceva, picteaza zone compacte de culoare cu o pensula mare. Abia dupa ce ai facut acest lucru, respectand tonul si nuanta potrivita, in acord cu modul in care cade lumina pe copac, poti adauga mici detalii. Detaliile nu sunt insa necesare decat daca copacul este centrul de atentie al picturii, si nu un obiect din planul secund.
Frunzele pe care le adaugi pot fi tamponate cu o pensula cu perii rasfirati, obtinad astfel mai multe frunze dintr-o singura miscare. Asadar, nu fruza cu frunza.
7. Nu ai lasat cerul sa se intrevada printre ramuri
Copacii nu sunt mase compacte de materie. Chiar daca atunci cand privesti un peisaj nu constientizezi prea bine spatiul care exsita intre ramuri, foloseste-te de mintea de artist pentru ca pictura sa nu iasa monotona. Sa nu-ti fie frica sa revii asupra golurilor din coroana chiar si dupa ce ai terminat de pictat frunzisul. Adauga mai mult cer printre ramuri daca simti nevoia. Chiar si brazii au mici spatii prin care se vede cerul la capatul ramurilor.
Tine minte aceste amanunte legate de cat de mult sau putin respira copacii. Ele pot deveni sarea si piperul peisajului pictat.
RECOMANDARE
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Mulțumesc mult pentru sfaturi!
Eu pictez de ceva vreme.Am incercat mai multe stiluri.Am incercat și nud și portret, fructe, flori si peisaje.De fiecare dată am vrut să fie cât mai tridimensionale.Nu stăpânesc foarte bine nuanțele de lumină și umbră,de asta îmi prind bine cele câteva sfaturi pe care le ați dat.Nu am făcut cursuri de pictura,dar mă descurc.
Super sfsturi! Multumesc mult!😊
Mulțumesc! Apreciez toate sfaturile!
Sunt bune idei. I-mi plac destul de mult si cu creioane colorate.
Multumesc !
Mulțumesc pentru indicații! Sunt foarte utile pentru mine.