7 Sfaturi pentru fotografierea picturilor
Primesc o multi de picturi, sau mai corect spus poze de picturi, cu rugamintea de a oferi un feedback. Este foarte bine ca ceri opinii pentru a descoperi cum vad altii picturile tale si a primi sfaturi pentru eventuale imbunatariri. Problema este ca, daca acele poze nu sunt clare, nu redau pictura asa cum este ea, atunci cel care o priveste (poza, nu pictura) este de multe ori indus in eroare. O imagine distorsionata, in culori palide fara contrast, si eventuale reflexii, nu transmite mesajul dorit, si nici nu permite observarea lucrurilor de baza care ar conduce la un feedback relevant.
NOTA: Poti fotografia si cu telefonul! Fotografia unui tablou cu telefonul in loc de aparat foto dedicat nu este neaparat mai proasta.
Foarte multi dintre cei care picteaza nu stiu cum sa-ti fotografieze tablourile deci nu te gandi ca esti singurul. Si totusi, iata inca un motiv pentru care este necesar sa fotografiem picturile: in era in care traim, asta este cea mai buna modalitate de a arata lumii ce am mai pictat. Fie ca vrem sa aratam pictura pe facebook prietenilor, fie ca o expunem pe un site spre vanzare, imaginea postata trebuie sa redea pictura in toata splendoarea ei.
De aceea, am pentru tine cateva sfaturi de fotografiere a picturilor. Ele sunt valabile indiferent de mediul de pictura sau suportul pe care s-a pictat. Deoarece nu toti cei care picteaza sunt pasionati si de fotografie, am sa incerc un limbaj cat mai lejer.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Sfatul 1: Este absolut necesar ca aparatul foto/telefonul sa fie paralel cu pictura, astfel incat tabloul sa fie cat mai putin distorsionat.
Pe de alta parte insa, un tablou in ulei, sau unul vernisat cu lac lucios, va avea parte de straluciri nedorite pe o parte sau alta, in functie de cum bate lumina pe el. In astfel de cazuri, cauta unghiul in care ai cele mai putine reflexii, si fotografiaza-l chiar si asa, dintr-o perspectiva distorsionata. Distorsiunea poate fi apoi corectata cu un program de editare.
La un nivel mai profesionist, reflexiile date de stralucirea unui tablou se indeparteaza fotografiind cu un filtru polarizator. Nu toti pictorii sunt insa dotati cu asa ceva…
Sfatul 2: In general, incearca sa incadrezi imaginea in asa fel incat tabloul sa ocupe cat mai mult din chenarul foto. Un fundal incarcat va distrage atentia de la subiectul fotografiei si va “stica” culorile tabloului.
Sfatul 3: Foloseste un trepied si fii atent la reflexiile din sticla. Da jos geamul de sticla, daca este cazul, inainte de a fotografia. Avand in vedere ca nu este voie sa folosesti blitul (lumina acestuia se reflecta inegal pe suprafata picturii), utilizarea unui trepied te ajuta sa obtii imagini mai clare. Fiind in interior, tablourile nu beneficiaza de o lumina buna, deci ai nevoie de stabilizare pentru un timp mai lung de expunere.
Sfatul 4: Daca nu pictezi afara, ci intr-o incapere (cum este majoritatea cazurilor), atunci fotografiaza tabloul final intr-un moment al zilei in care ai luminozitate maxima. Stiu ca arzi de nerabdare sa transmiti noua ta pictura, dar, este mai bine sa astepti urmatoarea zi, cand soarele straluceste pe cer dintr-un unghi care lumineaza mai bine incaperea. Ba mai mult, odata ce ai descoperit acel colt al camerei cu luminozitate buna, muta tabloul acolo pana ii faci poza. Pana la urma, este un obiect usor de transportat dintr-o parte in alta a casei.
NOTA: Cel mai adesea, locul ideal de fotografiere este pe o masa in fata geamului sau a balconului, sau chiar afara pe balcon.
Sfatul 5: Incearca diferite valori de expunere pentru a obtine, in final, fotografia dorita. Fiind vorba de o iluminare slaba in incapere, pentru stabilizarea fara trepied, foloseste-te de urmatoarele trucuri: creste valoare ISO si/sau adauga un + la valoarea compensarii expunerii (EV). Trebuie sa ai rabdare in a gasi combinatia potrivita de setari pentru camera in care iti tii deobicei tablourile. Apoi, in functie de momentul zilei si cat de mult sau putin este innorat afara, vei face doar mici ajustari. Unele aparate foto compacte iti permit modificarea acestor parametrii in modul “Program” sau “Semiautomat”.
Sfatul 6: Pentru a reda corect culorile din tabloul, foloseste “White balance / Balansul de alb” setat manual – foloseste un card gri, sau peretele alb pe care este expus tabloul. Este frustrant, dupa ce te-ai chinuit mult timp sa amesteci pe paleta culorile potrivite, sa descoperi ca in fotografie ele apar cu totul si cu totul altfel.
Sfatul 7: La final, iti poti edita fotografia in procesul de post-editare. Aici vei reduce distorsiunea si vei taia fundalul dinafara tabloului, apoi, de cele mai multe ori, va fi nevoie sa maresti contrastul. Exista programe de editare avansate, care costa o multime de bani, dar si programe de editare gratuite. Pentru scopul tau, sunt suficient de bune cele gratuite. De exemplu, incearca Google Photos, sau Snapseed.
Gata! Acum iti poti expune lucrarile intr-o galerie online care sa atraga priviri si bine-meritata admiratie!
Aceasta lectie de fotografie este doar o bucatica mica dintr-un curs de 4 luni . Detaliile cursului complet le gasesti aici: “Cum sa faci fotografii mai bune. Usor si rapid!“.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
multumesc mult pt sfaturi, ne vor folosi mie si inei…
sper sa pot sa fac fotografiile mai bine, pt ca ce ti-am trimis,nu au fost fotografiate cum trebuie, lasand la o parte, naivitatea si greselile incepatorului….
sper sa ma descurc de acum incolo
ica