7 Sfaturi pentru a incepe o pictura abstracta

(PREȚ CADOU 129 lei - Îl primești GRATUIT când finalizezi cursul)

+ Lectia Video Premium Peisaj Marin 168 lei acum GRATUITA

Total Valoare Bonusuri 297 lei - Le Primesti GRATUIT la cerere cand finalizezi cursul online Picturia!

De multe ori, dupa o perioada mai indelungata de pauza de pictura, te simti putin ciudat tinand din nou pensula in mana. Daca esti ca mine, simti un fel de emotie, teama ca “poate am uitat cum se picteaza”. In mare parte insa, pictura este precum mersul pe bicicleta. Nu se uita, insa este nevoie de putina “incalzire” inainte de a te simti din nou relaxat.

Una dintre metodele de “incalzire” sau “dezmortire” dupa o pauza mai lunga de pictura este sa incerci ceva abstract. 

Fie ca faci acest lucru cu creionul, fie ca folosesti pensula, important este sa incepi. Odata ce varful instrumentului atinge hartia, urmand cateva idei simple, vei constat ca “incepi sa-ti dai drumul”.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

 

Iata cateva modalitati de a da startul unei noi lucrari abstracte:

1. Uneste 7 puncte.

Fila din caietul de schite.

Marcheaza la intamplare sapte puncte de suprafata de lucru, apoi uneste-le. Zonele create umple-le cu texturi si culoare dupa cum iti vine in acel moment. Nu exista corect sau gresit.

De ce 7? Pentru ca 7 este un numar impar suficient de mare incat sa iti permita o buna acoperire a suprafetei de lucru. 3 sau 5 puncte nu ar fi suficiente, iar mai mult de 7 ar insemna deja o aglomerare prea mare de puncte.

2. Foloseste mana stanga (sau daca esti stangaci, mana dreapta). 

In felul acesta, neavand un control deplin al miscarii, poti obtine linii si forme neasteptate. Cand simti ca iti revine inspiratia, poti folosi in continuare mana cu care esti obisnuit. Este momentul in care vezi o finalitate clara pornind de la ceea ce ai obtinut aleator in prima faza.

Mi-am dat seama de eficienta acestei metode atunci cand am incercat sa-l invat pe fiul meu stangaci sa desenze (eu fiind dreptace).

3. Altereaza suprafata de lucru.

Albul imaculat si uniform al supraetei (fie ca este vorba de hartie sa panza) este intimidant. Ca prim pas inainte de a incepe o lucrare, poti crea un fundal abstract. Exista mai multe modalitati de face acest lucru rapid si simplu. Iata cateva dintrele ele:

 • mototoleste hartia
 • pateaza hartia (de ce nu, chiar cu cafea!)
 • arunca vopsea si dare de pensula la intamplare
 • aplica un grund texturat si colorat (citeste mai mult despre asta aici)

Oricare dintre aceste metode te vor “baga in priza” si iti vor canaliza “golul” din minte catre o viziune mai clara.

4. Foloseste o singura culoare.

Pentru a te putea concentra la inceput doar pe textura si forme, nu-ti aglomera mintea cu alegerea culorilor. Fa primul pas cu o culoare neutra (gri, umbra, siena) sau o culoare de baza ce reflecta starea ta din acel moment (galben, albastru).

Ulterior, poti oricand sa adaugi culori si sa dai viata picturii.

5. Foloseste o singura unealta.

Incepe cu o singura pensula mare, sau un cutit de pictura. Adu-ti aminte faptul ca orice pensula are un mod clasic de a fi folosita, insa te poti juca testand si alte metode de aplicare a vopselei cu acea pensula.

6. Incepe cu ochii inchisi.

Din nou, daca te sperie albul uniform al panzei, inchide ochii si lasa mana sa traseze ceea ce iti apare in imaginatie. Vei observa faptul ca imaginatia se descatuseaza mai usor cu ochii inchisi, iar faptul ca nu vezi ce face mana aduce de asemenea un plus de incredere.

7. Geometrizeaza o scena sau fotografie.

Daca totusi ti-e putin teama sa incepi cu ochii inchisi, priveste scena din fata ta, sau oricare imagine care te atrage, si rezuma fiecare obiect la o forma geometrica. Pune pe hartie doar formele geometrice, in pozitia relativa una fata de alta asa cum le observi, apoi uita de imaginea de la care ai pornit. Fa din geometrizarea de pe hartie altceva folosind culori diferite fata de realitate.

Odata ce ai inceput sa-ti dai drumul, nu mai ramane decat sa pui in aplicate tehnicile abstracte de pictura. Acestea includ: stampilarea, stropirea, turnarea, zgarierea. Repeta alternativ aceste tehnici. Mai mult decat atat: rasuceste panza si repeta tehnicile privind lucrarea din alt unghi.

Combina nu doar tehnicile, ci si mediile de lucru. De exemplu, tusul indian si pastelurile merg de minune peste acuarele, iar la tablourile in acrilic poti oricand sa adaugi linii si puncte cu un contur folosit la pictura pe sticla.

 

3 Comments

 1. Mariana Platon 16/02/2018 at 5:17 am

  Excepțională sinteză a picturii abstracte.Multumesc.

 2. Idei foarte bune si distractive! Multumesc! Va doresc multa sanatate!

 3. Marinescu Emil 12/09/2019 at 11:52 am

  Sugestii f. interesante !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*