8 Lucruri Pe Care Nu Le Stiai Despre Acrilice

Atunci cand vrei sa cumperi vopsele acrilice, pretul si culoarea nu sunt singurele criterii.

Inveti din acest articol cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere la cumpararea acrilicelor pentru pictura.

 1. Cauta sa gasesti acele vopsele care contin mai mult pigment si mai putin liant. In general, cele cu procent mare de pigment sunt mai scumpe. Sunt cele pe care le gasesti in categoria “calitate profesionala”, si, datorita procentului de pigment, au un colorit mai vibrant. Urmatorul nivel, ceva mai ieftin, este “calitatea studenteasca”. Este si cea pe care o recomand. Dar, fereste-te de vopsele mai ieftine decat acestea, respectiv de vopselele pentru elevi.

  “Padurea Feerica” – Laura Mateescu

 2. Pe langa procentul de pigment, si calitatea liantului are importanta. Liantul trebuie sa fie unul elastic, astfel incat, dupa uscare, stratul de vopsea sa fie durabil, sa nu se crape.
 3. Diferitele culori trebuie sa aiba acelasi timp de uscare. (Exista si vopsele, in general cele pe baza de ulei, care au timpi diferiti de uscare, in functie de compozitia lor.)
 4. Culorile trebuie sa fie permanente, astfel incat sa nu ingalbeneasca sau se stearga in timp.
 5. Numele unei culori poate sa difere de la un producator la altul. Pe de alta parte, culoarea cu acelasi nume poate sa fie usor diferita ca nuanta in functie de producator. Nimic nu te opreste de la amestecarea diverselor vopsele, insa te poti astepta la surprize.

  Pictura in Acril de Elimia Florescu, cursant Picturia

  GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

  Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

 6. Incearca sa obtii un catalog de culori al producatorilor, iar daca acesta este pictat si nu tiparit, cu atat mai bine. Un catalog pictat iti va arata exact nuantele asa cum sunt ele in momentul in care le pui pe panza. Desigur, odata ce ai cumparat vopselele, creaza-ti singur un tabel cu nuantele cumparate si amestecul dintre ele. Iti va fi o referinta foarte utila.
 7. Daca nu esti multimit de rezultatul obtinut cu vopselele folosite ca atare, direct din tub, si amestecate pe paleta, indreapta-ti atentia spre un mediu acrilic. Exista o mare varietate de geluri si paste care fac din vopselele acrilice cel mai versatil mediu de pictura. Poti sa ingrosi si sa schimbi textura vopselei.
 8. Sa vedem si care este diferenta dintre acrilicele in tub si cele in borcanele. Culorile acrilice ambalate in tuburi au o consistenta uniforma si sunt mai pastoase. De aceea, sunt utile pentru lucrul “impasto”, fie cu pensula, fie cu ajutorul cutitului de pictura. Culorile acrilice in borcanele, pe de alta parte, sunt mai fluide. Acestea din urma se pot folosi la picturi pe perete, sau, sunt utile pentru cei obisnuiti cu acuarelele. In general, dupa uscare, culorile din borcanele vor avea un aspect mai mat decat cele la tub. Exista si culori acrilice lichide. Mai lichide decat cele in borcanele. Se folosesc precum cerneala, la lucrari caligrafice.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*