8 Sfaturi pentru folosirea fixativului in cazul pastelurilor

Pastelul uscat este usor de aplicat si rapid de folosit atunci cand vrei sa creezi o schita in culori sau chiar o pictura finala. Nu ai nevoie de pensule, diluanti si alte accesorii. In plus, culoarea lor intensa ajuta la crearea unor picturi impresionante.

comparatie

Problema cu care te poti confrunta este insa fixarea acestui praf de pastel pe hartia pe care il folosesti. Este destul de aiurea ca dupa ce lucrezi doua ore la o pictura, ea sa se sterga pur si simplu “printr-o simpla atingere”.
Solutia in acest caz este fixativul. Dar, utilizarea unui fixativ are atat avantaje cat si dezavantaje.

Cand AR TREBUI sa folosesti fixativul

Pastelul este usor de aplicat pe hartie, dar are si tendinta de a “zbura” de acolo sau de a se sterge si mazgali daca atingi cu mana. Daca dai un strat subtire de spray pe masura ce lucrezi te poate ajuta sa pastrezi aspectul curat al lucrarii. In plus, poti picta straturi peste straturi fara a avea senzatia ca indepartezi stratul precedent.
De asemenea, aplicarea fixativului undeva la mijlocul lucrului te ajuta sa intaresti valorile inchise ale culorilor. Apoi, aplici ultimele straturi folosind culori mai deschise, si finalizezi cu un nou strat de fixativ. Ultimul strat de fixativ este necesar inainte de inramare pentru ca praful de pastel sa nu se lipeasca de sticla.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Cand NU AR TREBUI sa folosesti fixativul

Folosirea a prea mult fixativ poate sa strice complet o lucrare. Vei stii cand ai pus prea mult fixativ daca iti va fi dificil sau chiar imposibil sa mai adaugi ajustari cu pastelul. Suprafata devine alunecoasa si nu va mai putea sustine praful de pastel cretat.
Folosirea fixativului poate fi si un pericol la adresa sanatatii celui care il foloseste. Fixativele de proasta calitate au un miros puternic care nu trece prea usor, iar recipientul este foarte imflamabil. Totusi, tine cont de faptul ca acest neajuns nici nu se compara cu terebentina folosita in pictura cu vopsele pe baza de ulei.
Unora nu le place efectul pe care il are fixativul asupra culorilor. Personal, nici mie nu-mi place intunecarea provocata de fixativ, si de aceea il folosesc doar in strat subtire, inainte de detaliile finale.

CUM fixam o pictura in pastel – Sfaturi practice

In urma experientelor avute, am constituit aceasta lista cu 8 sfaturi pentru folosirea fixativului pentru pasteluri:

  • 1. Mergi afara cu pictura (in cazul in care nu esti deja afara), si aseaza-o pe o suprafata plana. Stai apoi la o distanta de minim 30 de cm. Agita recipientul cu fixativul, si pulverizeaza un strat subtire de la stanga la dreapta.
  • 2. Tine minte ca poti sa adaugi mai multe straturi de fixativ. Dar, daca folosesti prea mult fixativ, exista riscul sa strici pictura la care ai muncit atata.
  • 3. Fii atent la vant, caci acesta afecteaza modul in care se disperseaza fixativul, respectiv unde vor ateriza vaporii de spray.
  • 4. Lasa pictura sa se usuce timp de un minut. Nu te grabi sa o iei din locul in care ai pus-o inainte de a utiliza fixativul.
  • 5. Fixativul functioneaza mai bine pe suprafete texturate (coli precum Lana Colours sau Canson Mi Teintes) decat pe alte hartii, mai putin texturate, si care sunt destinate lucrului cu acuarele, acril sau ulei.
  • 6. Fii atent la folosirea fixativului pe o lucrare mixed-media. Acesta poate afecta negativ alte medii (de exemplu, exista cazuri in care s-ar putea sa vrei o combinatie de pasteluri cu acrilice). Uleiurile au nevoie "sa respire" si de aceea nu se recomanda in combinatie cu pasteluri, sau, daca totusi o faci, nu folosi fixativ.
  • 7. Fixativul are tendinta de a pata acuarelele. De aceea, nu iti recomand sa il folosesti pe o lucrare mixed-media de pastel si acuarele. Nu vei intampina probleme la utilizarea fixativului daca combini pastelul cu grafit si creioane colorate.
  • 8. Tine minte ca fixativul nu va "sigila" lucrarea. El doar te ajuta sa fixezi pigmentul care "zboara" pentru a adauga noi straturi, sau pentru a nu manji/sterge din greseala anumite zone. Sigilarea se face doar prin inramare sub sticla.

PEISAJE IN PASTEL

Daca ti-a placut acest articol, atunci sigur iti va placea si cartea Peisaje in Pastel. Contine peste 70 de peisaje, iar 14 dintre ele sunt explicate si ilustrate pas cu pas.
Te voi invata cum sa folosesti la maxim materialele si tehnicile pentru pasteluri impresionante.

1 Comments

  1. Bună dimineața Laura.Am citit cu interes povestea cu fixativ dar nu se potrivește la mine sunt alergică la toate sprayurile ceace folsesc eu pentru păstrare este invelirea picturii la cald -laminator-care este foarte eficient și aspectuos.Cu drag Lili

Leave a comment

Your email address will not be published.