8 Sfaturi pentru pictura martisoarelor

Unul dintre cele mai dragi proiecte autentice romanesti este crearea martisoarelor. Imi place la nebunie pentru ca:

  • implica pe toata lumea – de la cei mai mici copii pana la cei mai in varsta membrii ai familiei;
  • presupune imbinarea mai multor activitati manuale (modelaj, pictura, decupaj, etc.);
  • necesita un spatiu mic de lucru si materiale putine, de dimensiuni mici;
  • ai satisfactia terminarii rapide a unui obiect pictat;
  • te bucuri de utilitatea creatiei tale in momentul in care o daruiesti.

Avand in vedere toate acestea, nu-i de mirare ca peste tot auzi de “martisoare handmade”. Cel mai importat lucru insa, este faptul ca cel mai frumos si mai valoros martisor este cel facut de tine. In bucatica aceea mica pe care o daruiesti pui o particica nepretuita din sufletul tau. Pe suprafata mica a unui martisor pictat manual se inghesuie defapt un noian de ganduri si sentimente personalizate. Nu-i asa ca atunci cand creezi un martisor te gandesti la persoana care il va primi? 

In acest articol am pregatit cateva sfaturi pentru crearea de martisoare pictate manual, astfel incat aceasta activitate sa iti aduca maximum de satisfactie:

1. Descopera stilul care te prinde.

Martisoare in forma de inima, din lut, decorate cu modele geometrice traditionale si abstracte.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Pe suprafata mica a unui martisor poti picta orice, nu doar simboluri ale primaverii. Si chiar daca vrei sa te rezumi la simboluri ale primaverii, poti face asta intr-un stil care variaza de la realist la naiv sau abstract. 

 

Desigur, cel mai bine este sa fii atat de creativ incat stilul si pictura ta sa nu se asemene cu nimic din ceea ce ai mai vazut pana acum.  Dar, pana la a crea martisoare unicat care sa iti poarte amprenta, poti testa si exersa toate stilurile care iti plac. Urmareste ce fac artizanii, viziteaza galeriilor lor de instagram.

Pune cat mai repede in practica ideea nastrusnica care ti-a venit. Daca nu este sezon de martisoare, nu-i nimic. Schiteaza ideea pe caietul de schite, sa ramana acolo, sa nu se piarda.

2. Nu subestima martisorul.

Martisoare pictate cu flori de primavara

Pictura pe martisoare poate fi o metoda foarte buna de studiu si exerticiu inainte de a trece la picturi mai mari, avand in plus beneficiul faptului ca faci ceva util. Poate fi si o modalitate de a experimenta pictura decorativa.

Pictand pe suprafete mici toate ideile care iti vin, exersezi practic un tablou mai mare, astfel incat, atunci cand te hotarasti ca il vei picta pe panza, iti va fi mai usor. 

In ceea ce priveste modelele complexe, vazand cat de mica este suprafata martisorului, s-ar putea sa fii intimidat sau inhibat. Preconceptia ca pe suprafete mici nu incap decat cateva flori grosiere este gresita. Se poate picta si un intreg peisaj in acelasi diametru. Diferenta este faptul ca iti va lua mai mult timp pana pregatesti toate nuantele de care ai nevoie, si pana asezi toate straturile necesare pentru formele de relief si obiectele compozitiei (copaci, pod, barci, etc.). Similar este si cazul unei vaze cu flori.

3. Alege-ti baza de lucru preferata.

Poti picta martisoare pe diverse materiale de la lemn, lut, ceramica, carton panzat sau carton simplu. Poate fi orice material, numa mic sa fie.

Poti comanda felii de lemn pe care sa pictezi, sau baze finisate de lemn sub diferite forme (rotund, oval, patrat, dreptunghiular, forma de ie, inima, sau chiar ceva personalizat). Momentan, aceasta este varianta mea preferata.

Daca nu vrei sa investesi in bazele din lemn, si ai ceva timp la dispozitie, poti sa-ti creezi tu propriile baze din lut. Intregul proces este explicat in cartea “Cum sa pictezi pe orice“.

Exista si martisoare, tot manual facute si pictate, din portelan – cu alte cuvinte, lut ars. Acest tip de martisoare este insa mai putin la indemana, din cauza costului ridicat al unui cuptor pentru ceramica. Daca vrei sa te indrepti in aceasta directie, tine cont si de faptul ca ai nevoie de vopsele speciale pentru ceramica, care rezista la temperaturi inalte.

4. Pregateste-ti pensulele si vopselele.

Pentru martisoare ai nevoie de vreo doua pensule: una de marime medie, sa zicem 4, si una mica, pentru detalii, marimea 0. Nu strica sa ai si o pensula marimea 000.

Vopselele ideale sunt cele acrilice, caci se usuca repede, si lasa o pelicula impermeabila. Dar, poti apela si la markere cu vopsea daca stilul pe care vrei sa-l adopti este unul abstract. In plus, eu folosesc pentru modele cu linii si puncte contur 3D (cel care se foloseste in pictura pe sticla).

Neaparat, dupa ce ai terminat de pictat si vopseaua s-a uscat, adauga un strat de lac (lac pe baza de apa este suficient in cazul martisoarelor). Daca depozitezi martisoarele pictate unul peste altul, ele in timp se vor lipi. Vopseaua acrilica are aceasta proprietate de “lipire”. Stratul de lac, pe langa faptul ca adauga luciu, protejeaza impotriva zgarieturilor si lipirii.

5. Picteaza ce iti pofteste inima, fara a repeta fortat modelul.

Nu exista nicio regula care spune ca toate martisoarele tale trebuie sa fie la fel, sau asemanatoare. Nu trebuie sa faci serii. Daca procedezi asa, exista sansa sa te plictisesti de ele, iar entuziasmul de la inceput se va pierde. Cel mai important lucru in realizarea martisorului este sa il pictezi asa cum iti vine. Nu pierde din vedere faptul ca spontaneietatea ta este cheia unicitatii martisorului. Chiar daca vei intalni clienti care iti vor cere sa repeti un model, majoritatea apreciaza diversitatea, intelegand faptul ca prin handmade nu se fac serii.

Iata cateva idei clasice de pictura pe care le poti aplica pe martisoare:

  • Flori fara suport (ghiocei, narcise, panselute, lalele, maci, liliac, frezii, crengute de cires)
  • Vaze cu flori sau aranjamente florale
  • Modele traditionale romanesti inspirate din cusaturi si broderii
  • Mandale si zenart
  • Pasari (vestitori ai primaverii)
  • Buburuze, fluturi si libelule
  • Hornari
  • Peisaje

6. Creaza un ambalaj pentru fiecare martisor.

Am vazut artizani care cumpara ambalaje de martisoare. Acest lucru ii scuteste de o munca in plus. Ambalajele necesita si ele aproape tot atata timp cat martisorul in sine daca vrei sa-l confectionezi tu. Daca insa vrei sa faci doar cateva martisoare pentru cunoscuti, nu se justifica o astfel de investitie. Pentru cele cateva martisoare indicat este sa creezi tu si ambalajul.

Iata o idee usor de aplicat si destul de aspectuoasa: Imparte o coala A4 in bucati potrivite pentru marimea martisorului. Pregateste un text care sa apara pe fiecare bucata, apoi tipareste acest “sablon” pe un carton. Taie bucatile din coala A4 astfel tiparita, iar pe una sau mai multe dintre laturi, taie o margine cu o foarfeca decorativa. 

Sau, alt model de ambalaj: indoaie bucata de hartie astfel incat sa impacheteze martisorul partial, iar marginile taie-le cu foarfeca decorativa.

Adauga un mesaj personalizat daca este cazul, si scrie cine a creat martisorul. Prinderea se face cu o capsa, dar fii atent sa prinzi bine fundita snurului, sa nu alunece prin capsa.

7. Nu cauta sa faci cat mai multe martisoare, sperand sa vinzi mult si sa faci profit mare.

Exista puzderie de oferte de martisoare. Gasesti stand cu martisoare pana si in alimentara, pe langa cele de la coltul blocului, targuri, si in grupurile de handmade. Sunt numeroase cazuri in care cei care fac sute de martisoare, raman cu ele “pe stoc” pana anul viitor. In termeni economici, asta inseamna ca ai bani blocati in materiale si obiecte pe care nu le poti vinde decat odata pe an. 

Mai castigati sunt cei care fac mai putine martisoare, dar mai atent lucrate, a caror calitate in executie isi va spune cuvantul in fata celui care viziteaza toata puzderia de oferte. 

8. Daca vinzi, nu te subevalua.

Tot din acest motiv al abundentei de martisoare de tot felul, si “industriale, chinezesti” si handmade, multi artizani au tendinta de a cauta sa puna un pret cat mai mic, da de-or vinde ceva. De multe ori acel pret mic mai ca nu acopera nici materialele folosite, daramite timpul petrecut cu manopera (in cazul meu pictura). Nu ai cum sa faci un martisor pictat manual si sa-l vinzi cu 3-5 lei. Un calcul simplu ne indica faptul ca, daca pictezi 10 de martisoare pe ora, iar in medie ora se plateste cu 100, atunci pretul unui martisor ar trebui sa fie de 10 lei, si adaugand materialele ajungi la 15 lei. Desigur, in functie de marimea si complexitatea picturii, poti face 10 martisoare intr-o ora, sau 20. 

Mereu se vor gasi nemultumiti care considera ca “nu merita sa dai atata pe un martisor”. Treci peste astfel de intamplari si nu le lasa sa te afecteze. Cei care isi doresc ceva deosebit, nu doar “ceva ieftin ca sa scap de datorie”, vor stii sa aprecieze valoarea.

Personal, nu am pictat decat cateva, pentru cunostinte, dar si pentru o colectie personala. Pastrez modelele care imi sunt dragi in fiecare an.

 

Bonus – Mărțișoare Cu Arta Spiralării Hărtiei (Quilling)

 

3 Comments

  1. Multumesc mult pentru tot, ajuti enorm lumea, o faci sa devina mai buna si armonioasa,felicitari.

  2. Mulțumesc fparte mult!
    Abia aștept să pun în practică lecția.
    Dar nu știu ce vopsele sa imi cumpar.
    Iar daca pictez mărțișoare pe lemn,lemnul trebuie sa fie lăcuit?

  3. Georgiana Bartmann 02/02/2022 at 1:49 am

    Wow!nu pot sa cred că mai sunt oameni dornici să învețe ,ajute și pe alți ,deex că și mine ,începătoare de A …nu cunosc nici materialele ,am ideile și mă plafonez…tot umblu ici colo după materiale nici nu știu ce să cer ,dau de fete …..Da într-adevăr par penibilă zprobabil .dar vreau și îmi place lemnul și porțelanul dar nu pictura de mana mea (poate după model ,da 😆)nu am talent la asta.insa mă plafonez de aria mare de metode va a șervețelului care am experimentat o Nu va debuta sfera ,o voi încerca și mai vad plăcute colorate ,dar oare cu ce 😮😲,spune mintea mea?!! Eu știu ce vreau și dacă nu iese original sa fiu eu mulțumită nici nu mă simt motivată …am investiit bani ,nu asta e problema ,la mine problema e că investesc timp dar când simt acel sentiment de neajutorare ,necunoaștere mă autosabotez și timpul trece ….și chiar vreau sa fac ceva cu timpul meu și al fiul meu din manan cărora să fiu mandra ce iese .îți mulțumesc pt ajutor !

Leave a comment

Your email address will not be published.