Armand Guillaumin – pictorul din umbra marilor impresionisti
Daca ar fi sa ne luam strict dupa notorietatea pictorilor impresionisti, mai putini sunt cei care au auzit de pictorul francez Jean-Baptiste Armand Guillaumin (1841-1927), decat cei care au auzit de Paul Cezanne sau de Vincent van Gogh.
Cu toate acestea, Cezanne, Pissaro si Guillaumin au fost colegi la Academie Suisse, si s-au inspirat unul de la altul in realizarea unor picturi. Legatura din tinerete intre acesti pictori a durat pana spre finalul vietii.
Dupa ce a inceput sa expuna, l-a cunoscut si pe Vincent van Gogh. Fratele renumitului pictor, Theo, i-a vandut cateva lucrari, ceea ce i-a permis sa continue stilul acesta de viata, dedicat in intregime picturii. Intre Armand si Vincent s-a format o prietenie stransa. In picturile lui Vincent van Gogh din aceasta perioada se simte influenta celui pe care il considera nu doar prieten, ci si mentor.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Ar mai fi de mentionat si legatura pe care a avut-o cu Gauguin. Acesta din urma este omul care l-a determinat pe Guillaumin sa ramana atasat miscarii impresioniste in momente de rascruce, cand grupurile de pictori se fragmentau.
Viata si opera lui Armand Guillaumin
Armand Guillaumin, nascut in 1841, a fost un pictor care a militat activ pentru stilul impresionist. Mai putem spune ca el poate fi considerat un discipol al esteticii, care punea suprematia naturii, revelatoare a frumosului absolut, pe primul plan in conceperea unui tablou.
In termeni simplii, Armand a trait la inceput viata “obisnuita” a unui pictor mai putin cunoscut, indiferent de vremuri: picta in timpul liber, iar pentru a-si asigura traiul muncea altceva. De remarcat este faptul ca s-a angajat sa munceasca noaptea pentru a putea picta ziua.
Acest lucru s-a schimbat in momentul in care a castigat la loterie. Atunci si-a permis sa renunte la job si sa se concentreze pe ceea ce ii placea cu adevarat: sa picteze. Stilul sau de viata s-a schimbat dupa 1980, cand, legatura cu camarazii sai a suferit si ea o schimbare dramatica. Vincent van Gogh si fratele sau murisera, iar Cezanne si Gauguin se mutasera din Paris.
In aceste conditii, avand si fondurile necesare, a decis sa calatoreasca, iar picturile infatiseaza locurile prin care s-a plimbat. In principal este vorba despre tarmul francez al Marii Mediteraneene, redat in momentele crepusculare, in sesiuni de pictura in aer liber.
Picturile reflexta eterna sa fascinatie fata de coloritul vibrant al diminetilor si a serilor, si in acelasi timp par sa anticipeze fauvismul. Pentru a reda aceste momente si locuri se foloseste de tuse indraznete, sigure, care te captiveaza cu lejeritatea lor.
Felix Feneon scria despte picturile lui Armand Guillaumin: “… un cer supraincalzit in care norii se intrec intr-o lupta de tonuri de verde si purpuriu, de movuri si galben.”
Nu doar culoarea intensa se remarca in pictura sa, ci si modul in care artistul reuseste sa obtina valoarea perfecta a culorii pentru a reda lumina specifica momentului surprins.
Deoarece tablourile sale se remarca printr-un colorit vibrant, un contrast intens si o lumina vie, ele au atras multi ochi apreciativi din muzeele de arta din intreaga lume. Marea majoritatea a lucrarilor expuse astazi in muzee infatiseaza peisaje din Paris si coasta de Azur.
Spre finalul vietii culorile folosite de el devin insa mai subtile, iar stuctura in sine a picturii, mai uniforma. Daca pana acum atentia sa era indreptata asupra aspecului exterior al lucrurilor, in ultimilele picturi se observa o incercare de reprezentare a celor launtrice, intr-un mod mai spiritual.
A fost nevoit sa isi intrerupa calatoriile din cauza razboiului, dar, dupa 1920, a revenit in atentia criticilor de arta, reusind sa devina unul dintre acei pictori care s-a bucurat de aprecierea muncii si a talentului inca din timpul vietii. Des Courieres spune, chiar in anul mortii sale, 1927: “trebuie sa recunoastem ca in ceea ce priveste pictura, Guillaumin ocupa o sfera mai larga decat Morisot, Sisley, si chiar Pissaro.”
Este un merit deloc usor de obtinut avand in vedere faptul ca, la fel precum camarazii sai, a suportat critici negative la inceputurile impresionismului si a trecut apoi in umbra lor desi picturile sale nu sunt cu nimic mai prejos.
Ajungand pana la varsta de 86 de ani, el a devenit ultimul supravietuitor al impresionismului. Ultimul din grupul de prieteni deveniti celebrii, dar cel mai credincios si echitabil fata de acest curent artistic.
surse poze: pinterest.com
Lectia Video 3 Ardei Colorati In Metoda Alla Prima.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Frumoasa,captivantă prezentare.Multumesc.
Foarte interesanta prezentare. Multumesc.
Picturi frumoase, calde..