Avantaje si Dezavantaje in Pictura cu Acuarele

Tehnica picturii in acuarela se preteaza perfect atunci cand vrei sa pictezi in aer liber si sa iti fixezi spontan impresiile pe hartie. Teama incepatorilor fata de acuarele este, de regula, redusa, datorita faptului ca acestea se folosesc de catre toti copiii inca de la gradinita. La cealalta extrema se afla cei care se tem de acuarele deoarece aceste vopsele sunt mai greu de controlat decat cele acrlice sau de ulei.

Desi cei mai multi oameni sunt in general interesati de pictura in ulei si/sau acril, eu sunt fascinata de acuarele. Sa vedem de ce:pictura-padure-acuarela

Dezavantajele Picturii cu Acuarele

1. Acuarelele nu permit corecturi

Din cauza uscarii rapide, pe hartiile absorbante pot aparea margini colorate nedorite, imposibil de corectat. Dat fiind faptul ca nu prea permite corecturi, pictura cu acuarele impune un demers structurat si o anumita planificare prealabila.

Efectele cromatice deosebite iau nastere deseori prin suprapunerea mai multor straturi de vopsea, ceea ce impune o structurare consecventa a lucrarii.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

2. Albul este mai dificil de redat

Albul nu exista ca si culoare, astfel incat viitoarele zone albe sau luminoase se pastreaza inca de la inceput pe suport ca suprafere albe, ferite de colorarea accidentala prin lichidul de mascare.

3. Acuarelele sunt mai dificil de controlat

Spre deosebire de alte tehnici cromatice, ce permit si o procedura in sens invers, in pictura in acuarela se lucreaza de la deschis la inchis. In plus, cu precadere in cazul tehnicii up pe ud, culorile pot dezvolta o adevarata viata proprie, ceea ce face greu de controlat raspandirea acestora.

Amestecarea nuantelor este, de asemenea, destul de dificila si necesita o anumita experienta. Ce-i drept, in prezent se pot cumpara multe nuante gata preparate, insa frecvent culorite trebuie amestecare si pe paleta sau realizate pe suport prin suprapunerea mai multor straturi de compsea.

In principiu, trebuie avut in vedere faptul ca acuarelele se deschid semnificativ la culoare dupa ce se usuca. Drept urmare, in momentul aplicarii, se vor folosi culori mai intense decat cele dorite in final. Cu putin exercitiu vei deprinde si aceasta particularitate.

Pictura in acuarela si tus

Avantajele Picturii cu Acuarele

1. Pictura in acuarela este spontana si rapida

Dupa ce incepi sa pictezi in acuarela, vei constata rapid ca aceasta tehnica de pictura ofera acantaje numeroase. De exemplu, permite o spontaneitate deosebita.

In plus, datorita uscarii rapide a culorilor, vei putea termina repede un tablou. Poti profita de aceasta rapiditate pentru a picta in aer liber, practic oriunde si oricand, cu conditia sa ai la tine tot ceea ce iti trebuie.

2. Pictura cu acuarele este mai ieftina

Spre deosebire de alte tehnici de pictura, precum folosirea culorilor acrilice, pictura in acuarela nu este o practica costisitoae. Dotarea de baza cuprinde doar un set de acuarele, pensule, hartie si apa.

Vopselele de acuarela din aceasta trusa de baza sunt mai ieftine. In plus, nu trebuie sa cumperi un mediu de dilutie, apa fiind la indemana. Pe de alta parte, culorile se pot amesteca cu usurinta, astfel incat la inceput te poti descurca doar cu cateva nuante.

3. Pictura cu acuarele permite o varietate mai mare de tehnici

Acuarele sunt atat de versatile incat se preteaza pentru o varietate foarte mare de tehnici si procedee. Poti face gradienti de culoare doar prindilutie cu apa, poti obtine efecte interesante prin tehnica ud pe ud, poti aplica mai multe strate transparente de culoare (glazurare), poti folosi buretele si diferite tipuri de pensule pentru texturare.

In plus, prin combinarea acuarelelor cu ceara, tus, sare de bucatarie, poti obtine o multime de alte efecte aditionale, efecte care sunt imposibile cu oricare alt mediu de pictura.

Leave a comment

Your email address will not be published.