Avantajele picturii in pastel
Cei care ma cunosc deja stiu ca cel mai mult imi place sa pictez in pastel. Defapt, aproape in fiecare dimineata schitez cate un pastel in timp ce beau cafeaua. De unde aceasta pasiune pentru pasteluri? Sau mai bine zis: de ce tocmai pastelurile? Lucrul cu aceste bastonase este atat de contradictoriu! Nu stii daca pictezi sau desenezi. Esti cu mainile in doua luntrii.
In acest articol te voi lamuri care sunt acele avantajele care m-au determinat sa aleg pastelurile.
1. Nu este nevoie de amestec si dilutie
E mare lucru sa stii exact ce proportie din culorile primare sau secundare trebuie sa pui intr-un amestec astfel incat sa obtii exact culoarea dorita. In plus, pictura traditionala presupune sa nuantezi apoi acea culoare cu un alt misterios procent de alb sau negru, ca apoi sa o diluezi corespunzator inainte de a o aplica cu pensula pe panza. Este un proces greu pentru cei care nu stapanesc bine tainele culorilor (mai precis, teoria culorilor). In plus, este un proces consumator de timp.
Cu creioanele colorate si pastelurile, aplici direct culoarea si nuanta pe care o vrei, iar valoarea, luminozitatea, o controlezi in mare parte doar prin intensitatea apasarii si intinderea cu degetul.
2. Termini repede o pictura
Cel mai rapid am terminat o pictura in 30 de minute, iar cea mai elaborata mi-a luat 2 ore. Prin comparatie, o pictura in ulei imi ia intre 3 zile si mai bine de o luna. Timpul redus de lucru in cazul picturilor cu pasteluri se datoreaza mai multor factori. Iata care sunt acestia:
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
- Nu pierzi timpul cu amestecul si dilutia culorilor
- Nu pierzi timpul cu inmuiatul pensulei in culoare si spalarea acesteia
- Grosimea si lungimea pastelului iti permite o acoperire rapida a suprafetelor mari, in timp ce cu muchia poti trasa linii subtiri si precise
- Nu trebuie sa astepti uscarea vopselei pentru a picta peste.
3. Culorile pastelurilor sunt vibrante si puternice
Daca comparam in schimb pastelurile cu creioanele colorate si nu cu uleiurile, atunci observam ca picturile in pastel au un colorit incomfundabil. Nici nu se compara cu paloarea creioanelor colorate, oricat de bune ar fi acestea din urma. Motivul? Bastonasele de pastel contin o cantitate mai mare de pigment si una mai mica de liant. De aceea si este nevoie de fixativ pentru a fixa pigmentul acesta aproape pur pe hartie.
4. Diversitate mare de tehnici si efecte
Tot prin comparatie cu creioanele colorate, lucrul cu pastelurile presupune o varietate mai mare de tehnici si efecte. Odata pus pe hartie, pastelul poate fi modelat. Din aceasta cauza imi si place sa spun "pictura in pastel" si nu "desen in pastel". De la intinderea cu degetul, la modelarea cu pensula de silicon si pana la zgariere, exista cateva trucuri pe care le poti aplica pentru a obtine texturi si efecte impresionante.
5. Materialele necesare sunt usoare, nevoluminoase si ieftine
Ce materiale imi trebuie si cat ma costa sa incep pictura cu pasteluri?
Aceasta este cea mai frecventa intrebare pe care o primesc atunci cand cineva este interesat de peisajele in pastel. Mai jos gasesti date concrete care dovedesc faptul ca folosirea pastelurilor este mai ieftina decat oricare alta tehnica de pictura.
VARIANTA PENTRU BUGET REDUS
Set 48 de pasteluri Raphael Campus: 86 de lei
Set 48 de pasteluri grase Raphael: 62 de lei
Hartie alba de 160g (cel mai iefin am folosit un bloc cu 16 coli la 6 lei si a fost bun pentru inceput).
Fixativ Rennesans: 40 de lei
Prin comparatie, un set complet de acrilice/ulei de o calitate medie te costa minim 300 de lei, iar un carton panzat A4 in jur de 8 lei.
VARIANTA PREMIUM
Set 40 de pasteluri (jumatate de batoane) Sennelier Ecu (extrafin): 198 de lei
Set 24 de pasteluri grase Sennelier speciale pentru peisaje: 160 de lei
Hartie Lana Colors sau Canson de 160g, diverse culori, 1,3 lei per coala A4
Fixativ Sennelier: 54 de lei
Prin comparatie, un set complet de acrilice/ulei de aceeasi calitate te costa minim 500 de lei, iar o panza pe sasiu format A4 in jur de 13 lei. Doar panza este de 10 ori mai scumpa.
Mai mult decat atat: Pastelurile nu se consuma deloc repede si nici nu se usuca stand. Te poti folosi de ele ani dupa ani, pentru sute de picturi!
PLUS MANUALUL
La toate acestea se mai adauga manualul Peisaje In Pastel pentru a invata cum sa folosesti la maxim materialele.
Acum ca stii aceste lucruri, sunt sigura ca
vrei sa incepi pictura in pastel alaturi de mine!
Acestea au fost motivele pentru care, in ciuda faptului ca majoritatea pictorilor aleg sa lucreze doar in culori traditionale de ulei, eu pictez mai des cu pasteluri.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Da,pictura in pastel e destul de eficienta si usor de pregatit momentul de a picta.Parerea mea este ca pictura in ulei este ramura principala,indiferent de complicitatea acesteia.E placerea de a combina perfect culorile di de a da viata unei simple panze…cum am spus; parerea mea 😉
Interesant,eu am pictat in ulei,acril,tempera;voi incerca si pastelul ,deocamdata pictura in ulei e pasiunea mea.
O seara frumoasa.
Bună dimineața Laura Ca deobicei sfaturile tale îmi sunt folositoare și deaceea apreciez mult această legătură.Cu respect Lili
Lectiile tale sunt o placere pentru mine.As vrea sa pot cumpara cartea ta, insa eu nu am venituri (sunt la a 2a tinerete- 55 ani)destul de mici( sotul este pensionar si eu nu mai lucrez). Imi pare rau ca nu te-am cunoscut acum 2-3ani. Eu sunt amatoare, nu am studii de specialitate, dar ador picturile. Am cunoscut un pictor din Bucuresti cand aveam 18 ani, am fost impresionata.
Cu multa admiratie si respect,
Marioara (Mirela) Ureche
buna lectie!
Buna ziua Laura,
multumesc,din suflet,pentru lectiile ce m-i le-ai expediat.Imi vor fi de un mare folos.Dupa cum am mai spus am lucrat numai grafica,in creion si carbune.Sunt nerabdator sa patrund si in lumea culorilor.Pentru inceput consider ca este foarte important sa invat partea teoretica deaceea or-ce sfat primit din partea ta imi va fi de un mare folos.Doresc,din tot sufletul,sa te bucuri de sanatate si sa ai parte,in viata,numai de evenimente care sa-ti aduca bucurie si satisfactie deplina.
Buna ziua,mam apucat sa fac un portret in acuarele,si mi sa ondulat hartia , care sa fie cauza?am folosit hartia de 300/g mp ,atunci cand mam apucat sa pictez am fixat hartia pe un suport si am lipito pe margine cu banda adeziv,va multumesc
Poate ati folosit prea multa apa. Incercati s-o tineti intr-un bloc de desen presata usor, poate se indreapta.
Buna ziua ! Nu am cursuri dar iubesc pictura in ulei ,ma străduiesc să prindă viata 😊 As dori sa va pot trimite una dintre ele sa imi spuneti parerea d.voastra ! Va multumesc
Multumesc frumos pentru sfaturi. Este mai usora pictura in pastel decat in acrilis. Mai am de invatat.
O lecție interesantă explicată metodic .
Mulțumesc pentru sfaturile utile date și pur.încurajări.