Avem oare un nou curent artistic?

Am primit de curand o intrebare care m-a intrigat. Defapt, o suita de intrebari in jurul unei dileme. M-a pus pe ganduri mult timp, si mi-am dat seama ca poate fi un subiect de discutie foarte varst, chiar controversat. Iata care sunt aceste intrebari:

In 2018-2020 putem vorbi de noi curente artistice in pictura?

Asa cum fiecare deceniu de cand exista arta s-au descoperit noi curente, in ce ne incadram noi in 2018, sau cativa ani de acum incolo…ce este nou si definitoriu?

Am vazut ca orice este vechi se reinventeaza dar ce este unic? Exista? Daca da, care este acest nou stil?

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Imi place mult dilema aceasta, pentru ca ea da dovada de un spirit care cauta sa fie creativ, inovativ. Cine nu isi pune astfel de intrebari, risca sa ramana la ideea, gresita de altfel, ca “pictura este o tehnica veche si neschimbata”. Exista intr-adevar persoane care se rezuma la studiul istoriei artei, isi aleg un stil din cele deja consacrate “in manuale”, si nu cauta sa evolueze dincolo de principiile stabilite de acesta.

Exista insa si multe alte persoane care cauta sa imbine curentele artistice consacrate in trecut, si de aici si denumirea de “mixed-media”. Prima tendinta a celor inovativi este sa amestece lucrurile deja aflate.

Pentru a putea vorbi despre dezvoltarea unui posibil curent artistic in aceasta perioada, ar trebui sa ne referim la evolutia artei din timpurile cele mai apropiate.

Odata cu trecerea timpului devine tot mai greu sa descoperim lucruri noi.  Putem insa sa  reinventam roata, nu doar odata, ci de mai multe ori. Asa cum s-a mentionat deja in seria de intrebari, orice este vechi se reinventeaza. Unele reinventari au insa un mare success, si, as spune, pe buna dreptate. Reinventarea poate schimba ceva cu 180 de grade. Ca sa dau un exemplu: interpretarile originale ale portretului lui Van Gogh, pictate de Adrian Ghenie.

Legat de ceea ce se intampla in lumea artei contemporane, vreau sa mai mentionez si urmatorul fenomen: un fel de regres al artei. Asa-zise “opere” abstracte care nu insemna nimic. Am gasit nu mai putin de 15 astfel de exemple care pot lasa perplex un artist care a studiat zeci de ani operele marilor artisi din toate timpurile. Iata unul dintre ele: Pictura albastra cu dunga alba, vanduta pentru nu mai putin de 43.8 milioane de dolari. Sau, firul negru al lui Barnett Newman, vandut la 84.2 milioane de dolari. Acestea doua sunt unele dintre cele mai scumpe, la propriu. Exista “lucrari” ale lui Newman vandute si la peste 100 de mii de dolari.

Cu asa evolutie a artei nu sunt de acord. 

Nu pentru ca as avea ceva impotrtiva minimalismului. Exista picturi minimaliste care imi plac foarte mult. Dar o simpla linie pe o panza mare colorata uniform nu se incadreaza in ceea ce inteleg eu prin arta, ci mai degraba imi pare a fi un obiect decorativ usor de realizat, si, usor de asortat la mobilier. Arta, pentru mine, este ceva mult mai profund. Un tablou, incadrat in oricare stil sau curent artistic, daca te captiveaza si te face sa zabovesti asupra lui mai mult timp, aceala poate fi considerat “arta plastica”, sau “lucrare artistica”.
 
Si totusi, noutatea nu este imposibila
 
Tot prin analiza ultimilor ani, putem vorbi si despre tendinta de creare de “nou si interesant” prin folosirea diferitelor efecte si mediumuri.
Evolutia a adus dupa sine noi formule chimice, noi tipuri de vopsele, care largesc orizonturile. De exemplu, acum “e nebunie” cu “pouring” (turnarea de vopsea lichida pe panza). Imi pare insa ca multe dintre actualele rezultate sunt doar decorative si atat. Nimic ce sa ajunga la suflet. Dar da, noile substante de care pot face uz artistii prezinta potential si merita experimentat. Aceste noi substante pot sta la baza unui posibil nou curent. Cine stie?
 
Am vazut acum ceva timp ceva ce mi-a atras atentia prin elementul de noutate a tehnicii si efectului obtinut, ceva demn de a putea fi numit “nou si interesant”. Este vorba despre operele lui Amy Shackleton. Mai jos sunt cateva exemple, iar sub acestea este un video in care poti vedea cum sunt realizate.
Realizarea peisajelor urbane cu stilul inconfundabil al lui Amy: https://www.youtube.com/watch?v=OH6MbuQ4zXg
 

Pictura cu degetele de Iris Scott

Dar de la “nou si interesant” pana la un nou curent artistic, este cale lunga. Pentru ca ceva estetic sa devina curent trebuie ca expertii si cei cu greutate sa recunoasca tendinta si sa o accepte. Ori, in actuala lume, exista mult mai multa diversitate de opinii decat in trecut. De aceea, este mai greu ca toti sau o buna majoritate sa cada de acord asupra unui curent. Traim intr-o epoca in care mai multe curente sunt deopotriva “la moda”. Avem mai multe nuclee in jurul carora putem gravita. Si fiecare artist contemporan are posibilitatea de a-si alege preferinta. Daca stam sa ne gandim bine, este normal acest trend. Populatia pamantului a crescut, si odata cu ea si numarul de artisti.

 
Ca sa fac o analogie, intr-un grup de oameni, unora le place cafeaua cu zahar, altora fara zahar dar cu lapte, altora cafeaua simpla, neagra, mai tare sau mai slaba.  Adica, la toti ne place arta, dar fiecare are gustul sau, preferinta sa, pentru un anumit stil sau curent.
 
Cunosc persoane care au adoptat un stil realist, aprofundeaza, de exemplu, vechi curente artistice in care predomina realismul. Cunosc si persoane care s-au orientat catre impresionismul modern, facand uz de cutitul de paleta. Si fiecare dintre aceste persoane este deopotriva respectata si recunoscuta ca artist plastic contemporan. Un grup foarte mare si din ce in ce mai puternic reprezentat este cel al acuarelistilor, care au adus acesta tehnica la un nivel superior celui cuoscut in trecut.
Se mai dezvolta in paralel si pointilismul decorativ, si chiar si pictura cu degetele (vezi operele lui Iris Scott).
 

CONCLUZIE

Ca sa rezum in cateva cuvinte, raspunsul la dilema prezentata este: Tendinta noului mileniu este DIVERSITATEA. Diversitatea de curente artistice, diversitatea de stiluri, diversitatea de vopsele, mediumuri si instrumente de pictura.  
 

1 Comments

  1. Multumesc pentru lectia ta foarte interesanta

Leave a comment

Your email address will not be published.