Care este diferenta dintre culorile acrilice, tempera si guase?
Atat culorile acrilice, cat si tempera si guasele, se dizolva in apa. Si totusi, care este diferenta dintre ele?
O dilema des intalnita in randul celor care vor sa inceapa pictura, este intelegerea diferentelor dintre tipurile de vopsele. Abia dupa ce intelegi cum functioneaza ele iti poti face o idee despre ce ai vrea sa alegi pentru inceput. Apoi, dupa un timp in care te familiarizezi cu ele, poti decide daca ti se potrivesc, sau vrei sa le incerci si pe altele.
Caracteristicile culorilor tempera
Componenta
Vopselele “tempera” sunt mai vechi decat mult-cunoscutele si mult-folositele vopsele pe baza de ulei, si, cu mult mai vechi decat guasele si acrilicelele. Astazi, ele nu mai sunt insa la fel de populare ca in trecut. Tempera ramane insa mediul cel mai folosit pentru pictarea icoanelor bizantine.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
In componenta lor intra pigmentul amestecat cu emulsie din galbenus de ou (pe langa ou mai pot fi adaugate miere si rasini vegetale, plus putina apa).
Comportamentul culorii
Vopseaua tempera se usuca rapid. Se aplica in straturi subtiri, transparente sau semi-opace. Dupa uscare, o astfel de pictura este lipsita de stralucire, are un aspect mat, iar culorile nu sunt foarte vii (mai degraba pastelate decat saturate). In timp insa nuantele raman nemodificate (nu se ingalbenesc).
Solubilitatea
Tempera sunt vopsele ce pot fi amestecate nu doar cu putina apa, ci si cu o emulsie de galbenus de ou (se poate folosi si albusul, dar cel mai adesea, se prepara doar din galbenus, la care poti adauga putin otet). Cantitatea de emulsie pe care o adaugi in amestecul de tempera si apa este variabila, in functie de gradul de transparenta pe care il doresiti. Este o buna metoda de a picta pe sticla. Tine cont de faptul ca, pe masura ce pictezi, vopseaua pregatita pe paleta se usuca, si de aceea trebuie adaugata, din cand in cand, putina apa.
Dupa uscarea unei vopsele astfel preparate, ea nu mai poate fi folosita.
Suportul pentru pictura cu tempera
Nu se recomnada folosirea vopselelor tempera pe panza, ci doar pe hartii speciale (mai groase decat cele pentru desen), lemn sau sticla. Pe hartie ele se comporta precum acuarelele, in functie de cantitatea de apa pe care o adaugi.
Cel mai adesea insa, se picteaza pe blat de lemn si sticla – in scopul realizarii icoanelor.
Caracteristicile guaselor
Componenta
Guasa este o varietate de tempera, dar, are in compozia sa guma arabica. Aceasta substranta schimba putin proprietatile vopselei, in sensul ca, nediluata, are un aspect mai saturat decat tempera, iar culoarea este mai opaca.
Pelicula de vopsea nu este foarte rezistenta din punct de vedere al elasticitatii. La fel ca si in cazul vopselei tempera clasice, aplicata in strat gros, poate sa crape.
Comportamentul culorii
Culorile guaselor se pastreaza mai vii dupa uscare, insa, nuantele deschise se inchid si nuantele inchise se deschid.
Spre deosebire de acuarele si tempera, guasele sunt mai opace. Cu aceste vopsele poti picta strat peste strat, nediluat, acoperind “greseli” sau pur si simplu adaugand detalii in prim-plan, peste fundal. Poti pune culori deschise peste cele inchise, lucru imposibil cu tempera.
Solubilitatea
Atunci cand o lucrare, executata cu acuarele, tempera sau guase, este finalizata, ea risca sa fie deteriorata in contact cu umezeala. Vopselele tempera si guase sunt ambele solubile in apa dupa uscare. De aceea, un tablou astfel pictat, se expune sub sticla.
Tot aceasta proprietate, cea a solubilitatii dupa usare, iti lasa libertatea de a sterge anumite zone ale picturii pentru a corecta.
Suportul pentru pictura cu guase
Nu se poate picta pe hartie subtire cu guase. Daca sunt prea diluate, hartia se va ondula, iar daca sunt prea pastoase, hartia va fi prea incarcata si nu va sustine greutatea.
Caracteristicile acrilicelor
Componenta
In componenta culorilor acrilice intra, pe langa pingment, un liant acrilic – o substanta chimica sintetica recent folosita in acest domeniu al picturii.
In functie de caracteristicile liantului si a componentelor auxiliare, putem avea de-a face cu vopsele mate, satinate sau lucioase (aspect final dupa uscare).
Cea mai importanta caracteristica care diferentiaza vopselele acrilice de tempera si guase este insolubilitatea in apa dupa uscare. Acest lucru le face foarte practice pentru pictura pe diverse suprafete, nefiind nevoie de protejarea lucrarii finale sub sticla.
Atentie la pensule! Acestea trebuie spalate imediat inainte sa se usuce vopseaua pe ele. In caz contrar, ele nu mai pot fi recuperate.
Pelicula finala este putin lipicioasa, dar se poate lacui atat cu lac pe baza de apa, cat si cu lac acrilic.
Comportamentul culorii
Culorile sunt vibrante, iar prin comparatie cu vopselele pe baza de ulei, au trei mari avantaje:
- Culorile nu se ingalbenesc in timp
- Timpul de uscare este mult mai rapid
- Se evita toxicitatea aditivilor pentru pictura
Solubilitatea
Si vopselele acrilice se pot dilua cu apa… DAR…..Desi se dizolva in apa, spre deosebire de tempera si guase, nu este indicata utilizarea unei proportii mai mare de 30% apa in amestecul cu care pictezi. O cantitate mai mare de apa reduce aderenta vopselei la suport si te poti trezi cu vopsea care se desprinde. Liantul acrilic din compozitie este defapt un polimer a caror particule “se leaga” atata timp cat distanta dintre ele nu este “umpluta” cu apa.
Tehnica picturii cu vopsele acrilice a evoluat foarte mult in epoca contemporana, fiind cea mai moderna dintre toate tehnicile cunoscute.
Astfel, au aparut tot felul de substante, numite medii de dilutie, care schimba proprietatile vopselei acrilice (fara a fi insa toxice). Aceste paste si geluri sunt folosite cu success in loc de apa, dar pot fi costisitoare.
Atunci cand sunt amestecate cu diferitele medii, acrilicele pot capata un luciu asemanator cu vopselele de ulei, uscarea lor poate fi intarziata, consistenta lor poate fi ingrosata, etc. Cei care doresc sa aprofundeze pictura abstracta sau decoratiunile pot apela si la alt fel de substante: cu efect de nisip, cu efect de crapaturi, cu efect de vitraliu.
Cele mai noi sortimente de vopsele acrilice sunt cele “vinilice“. Acestea sunt cunoscute pentru faptul ca nu lasa urme de pensula dupa ce sunt puse pe suportul de pictura (datorita substantei vinil din componenta lor). Combinate cu un mediu de picurare (“pouring medium”), se pot obtine efecte abstracte interesante.
Suportul pentru pictura cu acrilice
Posibilitatile de utilizare sunt atat de diverse, incat se poate spune ca mediul acrilic este cel mai versatil mediu de pictura. Poti picta cu acrilice pe aproape orice tip de suprafata (hartie groasa, lemn, sticla, lut, piatra). Cred ca singura exceptie ar putea fi metalul, respectiv suprafetele foarte netede, lucioase.
Alte vopsele pe baza de apa
Ca sa complicam lucrurile si mai mult, afla ca exista mai multe tipuri de vopsele pe care le poti dilua cu putina apa.
De exemplu, culorile pentru textile, atunci cand pictezi cu ele, le poti lungi cu apa pentru un efect mai pastelat, sau pentru a picta in straturi. Dar, odata uscate, dupa ce speli odata hainele pictate, si apoi le calci cu firul de calcat (care produce o temperatura inalta), vopseaua se fixeaza in tesatura si nu mai iese la spalat. O categorie aparte sunt vopselele pentru matase.
Vopselele pentru sticla si vitralii pot fi tot pe baza de apa, dar, pentru un efect optim, recomand amestecarea lor cu galbenus de ou. Transparenta si stralucirea acestor vopsele amestecate cu emulsia din galbenus de ou o egaleaza cu succes pe cea a vopselelor pe baza de ulei.
Vopselele pentru ceramica sunt si ele lichide, iar dupa arderea in cuptor, se fixeza, urmand ca lacuirea vasului din ceramica sa protejeze pictura.
CONCLUZIE: Atunci cand esti la inceput de drum in pictura, si vrei sa alegi mediul de lucru, pune in balanta avantajele si dezavantajele prezentate.
Ca adult, poti inclina usor balanta in favoarea acrilicelor daca iei in considerare versatilitatea lor. Pe de alta parte, daca nu vrei sa investesti prea mult in acest hobby, guasele ar putea fi o varianta mai ieftina. Iar pentru cei care doresc sa aprofundeze tehnica icoanelor bizantine, recomandate sunt vopselele tempera.
Vopselele pentru copii sunt, cel mai adesea, guase (nu tempera, cum se crede). Asta pentru ca au o compozitie mai non-toxica comparativ cu alte vopsele, si se pot curata cu apa daca stropii de culoare ajung pe diverse suprafete.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Cum pot obține efectul de oțel din tempera? Ma refer la culori, pentru ca am observat și eu malozitatea sau tendința culorii de a bate prea mult spre albastru. O alta intrebare ar fi cum pot obține efectul de abur, “nor verzui” tot din tempera? Mulțumesc
Bună, eu am încercat metoda pouring cu vopsea acrilică, medium pouring si ulei siliconic de la Pentart și nu am reușit să obțin acele celule specifice acestei metode . Aveți vreo idee care ar fi cauza nereusitei mele? Mulțumesc
Eu pictam cumva cu vopsele acrilice DACO, iar mai puțin cu acuarele si eram mulțumit cat de cat. Sunt mai mulțumit de vopselele pe bază de puțină apă, decât pe cele pe bază de ulei, și pentru că se usucă mai repede,, decât cele pe bază de ulei.
Mulțumesc pentru idei.
Buna ziua! Doresc sa pictez niste casute din plantic in miniatura.Ce vosea pot folosi si ce pot aplica dupa pentru a proteja pictura? Mulțumesc!
Ghivece, căsuțe, pitici, se pictează cu acrilice, iar la final se dau cu 2-3 straturi de lac. Poate fi și lac pe bază de apă – orice lac va proteja pictura de factorii de mediu în condițiile de depozitare ale obiectelor decorative, atât în interior, cât și în exterior.
Foarte utile informatiile. Multumesc!🙂
Multumesc pentru informatii! Foarte utile!