Castigatorii concursului de pictura “Omul si Natura” – editia I

Stiu ca sunteti nerabdatori sa aflati castigatorii. Dar, permiteti-mi cateva cuvinte inainte de asta.
Am cautat acele lucrari in care exista un echilibru intre elementul uman si natura. De exemplu, daca peisajul contine casute mici si natura ocupa un spatiu mai mare, atunci nu l-am luat in considerare in desemnarea castigatorilor oricat de perfect ar fi fost realizat. Pe de alta parte, dintre lucrarile foarte bune ramase in urma acestui criteriu, am ales pe cele care transmit cel mai puternic mesaj.

Ce inseamna pentru mine un mesaj puternic?
Mesajul unei opere de arta, daca este mai subtil si mai complex, va face ca acea lucrare sa ramana intiparita in minte si dupa ce trecem mai departe la vizualizarea alteia. In schimb, daca mesajul este unul direct, care nu te pune pe ganduri ci iti este oferit pe tava, atunci pictura respectiva va fi uitata mai usor. Un alt aspect al puterii unui mesaj este dinamismul acestuia. O pictura cu un caracter static va avea un mesaj mai putin intens in comparatie cu o pictura dinamica.

Omul interactioneaza cu natura in fel si chip: de la simpla contemplare a unui apus, la strangerea fanului in capite sau taierea copacilor. Din comentariile primite, cred ca acest lucru nu a fost pe deplin inteles. Mesajul temei “Omul si Natura” nu s-a vrut a fi neaparat doar “Impactul omului asupra naturii”, ci ceva mai larg: “Interactiunea omului cu natura”. Afisul concursului, de exemplu, prezinta omul calator care contempla natura.
Totusi, apreciez acele lucrari care au tratat aceasta subtema “ecologista” (am fost si eu implicata activ in acest domeniu). Am sa ofer trei premii speciale celor mai bune idei.
Si acum…. tic-tac tic-tac… sa deschidem, si sa vedem: Cine a castigat?

Desen – Daria Song / Colorit – Laura Mateescu

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

PREMIILE

Nu întâmplător au fost alese trei lucrări în care omul este prezent cu întreaga sa ființă si nu doar prin creațiile sale. Trei lucrari in care omul interactioneaza cu natura.

Vasile Mile – Lucrarea in acuarela se numeste “Prima intilnire” si este superb realizata. Impecabil as spune. Iar mesajul, in ciuda aparentelor, este unul complex. Mama prezinta copilului natura. Oare noua generatie va avea grija de natura? Dimensiuni: 50x34cm.
Ovidiu Iovanel – Pictura aceasta in acuarelă este tot atât de bine realizata precum cea a lui Vasile Mile. Omul interacționează cu natura când se bucură de zăpadă la cabana de la munte. Se bucura si cei mari, si cei mici: toate generatiile. Privitorul este furat atat de măiestria pictorului cat si de frumusețea si complexitatea compoziției.
George Ierima – Am ales lucrarea lui George pentru ca prezinta omul in interactiune cu natura, dar, si pentru ca realizarea este exceptionala. La prima vedere pare doar o silueta. Si totusi, aceasta silueta este atent lucrata in multe nuante subtile, care te fac sa intuiesti cum este imbracat taranul ce coseste. Pictura lasa loc de contemplare: te face sa te opresti asupra ei de mai multe ori, descoperind de fiecare data alte subtilitati.

 

Felicitari!

Castigatorii vor fi contactati pe email pentru a intra in posesia premiilor oferite de magazinul COLORIT.
Asa cum am anuntat, premiile consta in cupoane pentru materiale de pictura in valoare de 300, 200 si respectiv 100 de lei.

MENTIUNI SPECIALE

Felicit de asemenea pe talentatii artisti:  Sabina Popovici, Ana Maria Boza, Sebastian Alexa, Giorgia Haran, Teodora Violeta Vasile, Irina Rusu si Camelia Paula Lupu. Lucrarile lor m-au impresionat mult, si le consider cel putin tot atat de frumoase si bine realizate. Sunt atât de superbe incat nici nu mai au nevoie de comentarii.
Urmeaza premiile pentru reprezentarea ecologista a ideei de om si natura. Aceste premii speciale consta in abonarea gratuita la cursul PICTURIA, si se acorda urmatorilor participanti:

Cele trei lucrări au o pondere egală om-natura si transmit un mesaj puternic în ceea ce privește impactul negativ al omului asupra naturii. Mesajul pătrunde în sufletul privitorului datorită împărțirii compoziției în două părți cu un continut si o cromatica distincta.


Cateva dintre preferintele mele, in ordinea mesajului transmis, se afla mai jos. In ceea ce priveste ordinea voturilor, aceasta se gaseste aici.


COMENTAREA LUCRARILOR

Vreau sa va arat ca am inteles mesajul transmis de fiecare lucrare, asa ca am sa comentez putin toate picturile din aceasta ultima etapa. Sub aceste explicatii veti gasi o galerie cu topul preferintelor mele. Galeria cu topul voturilor se afla aici.

Sabina Popovici – Pictura Sabinei (tot in acuarela) s-a bucurat de o popularitate mare printre votanti. Portretul este nu bine, ci foarte bine realizat, iar ramurile si iarba uscata fac din aceasta lucrare ceva extrem de complex. Motivul pentru care aceasta lucrare superba nu a ocupat unul dintre primele locuri este lipsa dinamismului. Este adevarat ca taranca romanca comunica cu natura la un nivel mai profund decat omul din ziua de astazi, dar, ea doar sta. Nu exista un dinamism care sa prezinta interactiunea om-natura.
Camelia Paula Lupu – Am avut în concurs trei lucrări care înfățișează vânătorul. Dintre ele, aceasta este superb realizata. Este o idee foarte bună deoarece acesta este omul care pe o parte ucide animalele, dar pe de altă parte este bun prieten cu câinii. O dublă interacțiune si un simbol al controlarii naturii de către om. Daca vanatorul s-ar fi aflat in padure si nu in interiorul cabanei sale, as fi acordat premiu acestei lucrari.
Giorgia Haran – Lucrările Giorgiei au un stil aparte care atrage. Ele sunt realizate mixt, cu acuarele, tus si pastel. Complicate din punct de vedere stilistic si tehnic, toate cele trei sunt incarcate si de un mesaj puternic. As spune ca a fost o lucrare foarte aproape de premii. Poate daca elementul natural ar fi avut o pondere mai mare…
Irina Rusu – Am avut in concurs si cateva lucrari care imbina omul cu natura in asa fel incat nu stii unde incepe si unde se termina un element. O idee foarte buna. Omul nu poate trai fara natura. Legatura om-natura este foarte stransa. Dintre lucrarile care au tratat aceasta tema, cea a Irinei este una dintre cele mai bine realizate si mai emotionante.
Daniel Onofrei – Este o lucrare de dimensiuni foarte mari (70×120), realizata cu o tehnica simpla dar cu impact vizual puternic. Mai ales ca este realizata foarte bine. Imi place si ideea: in partea stanga este o constructie din lemn, iar in dreapta sunt lemnele taiate. In concluzie, lucrarea isi merita voturile, dar, primul lucru care imi vine in minte atunci cand o privesc, este maretia naturii si nu neaparat legatura dintre om si natura. Aceasta legatura este ceva secundar.
Adriana Mijaiche – Desi este una dintre cele mai votate lucrari, acest lucru nu reflecta nici mesajul transmis de lucrare, nici calitatea din punct de vedere artistic. Mesajul are legatura cu dragostea dintre oameni. Cei doi, despartiti, se cauta prin lanul cu maci, sub luna plina. Da, ei sunt in natura, dar dragostea este subiectul principal. Apreciez simplitatea si stilizarea, dar nu pot sa o pun la acelasi nivel cu lucrari realizate intr-un mod detaliat, in care fiecare linie este trasata cu maestrie si atentie. Chiar si simplitatea poate fi buna… sau mai putin buna. De exemplu, lucrarea lui George Ierima, tot in putine culori si avand la baza tot silueta omului si nu reprezentarea detaliata a acestuia, este mai bine realizata din punct de vedere tehnic si nu numai.
Madalina Dumitrescu – Sunt curioasa cati dintre cei care au votat l-au recunoscut pe Eminescu si teiul sau. Cred ca mesajul acestui desen este foarte puternic: Eminescu a fost in stransa legatura cu natura prin acel tei, asa cum reiese din poeziile sale. Acesta este motivul pentru care am lasat acesta lucrare in finala, chiar daca nu este o pictura, ci mai degraba un desen.
Mihaela Barbos – Toate cele trei lucrari inscrise au avut un mesaj puternic care m-a impresionat. De exemplu: nu avem aici doar un morman de lemne taiate de om, ci insasi omul este infatisat taind. In plus, se vede truda omului micut si incovoiat in fata maretiei naturii. Cromatica este si ea bine aleasa, dar la capitol tehnica ar mai fi loc de imbunatatiri.
Ana Viorica Farkas – Pentru cei care nu au inteles ce cauta aceasta lucrare in selectia finala, am sa explic acum. Lucrarea apartine, ca stil, de arta naiva. Tabloul infatiseaza targul de fete de pe muntele Gaina (un eveniment la care chiar am avut ocazia sa particip) – moment in care omul petrece in natura. Este un loc si un eveniment la care romanii inca mai pot gusta portul si obiceiurile traditionale.
Daniela Militaru – O lucrare care m-a facut sa zambesc. Mesajul este foarte puternic – copiii care imbratiseaza natura. Din pacate, exista unele mici probleme de ordin tehnic care m-au impiedicat sa iau aceasta pictura in considerare pentru premii.
Teodora Violeta Vasile – Ceea ce am spus mai sus despre lucrarea Danielei este valabil in egală măsură și pentru lucrarea Teodorei.
Emilia Florescu – Alta pictura frumoasa care prezinta interactiunea dintre copii si natura. Probabil daca ar fi fost executata pe o dimensiune mai mare, ar fi putut fi redata mai in detaliu si atunci ar fi atras mai multe priviri si aprecieri.
Marilena Blaga – In aceasta pictura executata cu o paleta restransa de culori, omul a facut o carare prin padure, iar la capatul acesteia se vede orasul. Iesim din natura si ne indreptam spre un mediu artificial, dar gandul ne va ramane mereu la natura, la copacii bine realizati. Am tinut sa specific acest lucru deoarece, la o privire fugitiva, orasul de la capatul cararei este greu de distins. Atât de greu de distins încât mi-am dorit să fie mai clar.
Ana Maria Boza – Culori putine dar superb intercalate. Parca simt calmul marii si tumultul norilor. Desi mai sunt si alte lucrari cu far in concurs, a ta se deosebeste prin dramatismul exprimat de contrastul valoric. De aici si mesajul puternic: farul, constructia omului, il ajuta pe acesta sa gaseasca tarmul atunci cand natura este invelsunata. Intr-o mica masura, omul se poate lupta cu natura. Dar, lumina farului nu va fi niciodata precum lumina soarelui care iese dintre nori. Foarte frumos!
Livia Copaceanu – Picturile Liviei au un colorit foarte vibrant care atrage. Dincolo de acest lucru, insa, si de simplitatea peisajului, este mesajul: omul care si-a creat drum catre biserica prin mijlocul naturii. Biserica in sine este o constructie a omului. O constructie mult mai mica decat “constructia” naturii din jur. Imi place.
Bianca Paraschiv – Foarte buna realizarea tehnica a tuturor celor trei lucrari trimis. A fost chiar greu de ales intre ele, asa ca am mers pe mana voturilor. Mesajul transmis este insa mai putin puternic in ceea ce priveste tema data. Peisaje citadine reprezinta un subiect mai potrivit. Felicit insa autoarea acestor tablouri pentru tehnica.
Dorina Iliescu – La fel, foarte buna realizarea tehnica a tuturor lucrarilor trimise, dar mesajul este precum al Biancai: un peisaj citadin din care lipseste chipul omului. Foarte frumoase tablourile. Atragatoare, emotionante prin controlul culorii si a formelor.
Alina Andreea Pop – La fel ca si in cazul Biancai si a Dorinei, tehnica este foarte buna, dar mesajul nu are puterea de a cuceri primele locuri.
Neti Dumitrescu – Tot asa, un peisaj citadin superb, care se remarca prin tehnica si realizare. Daca intr-un astfel de cadru, natura era reprezentata printr-o furtuna venita de pe mare, si cativa oameni care fug de ea, s-ar fi incadrat perfect in tema.
Violeta Lupo – Este o alta lucrare cu un stil aparte, care ramane intiparit in spatele retinei dupa ce inchidem ochii.
Valentin Neagu – Lucrarea este foarte bine realizata mai ales din punct de vedere cromatic, iar ideea este buna. Ceea ce o dezavantajeaza este insa neclaritatea imaginii.
Laura Heretiu – Fotografia nu este clara, dar, mi-a placut tehnica si de aceea am lasat aceasta lucrare in finala. In ciuda numarului mare de voturi, nu cred insa ca tema este reprezentata cu un mesaj potrivit. Da, exista o pondere echilibrata a elementului uman si natura, dar nu exista o interactiune dinamica intre ele. Este mai mult static. Fata se uita undeva in jos, cu gandul departe, si nu contempland natura. Exista un alt mesaj in spatele picturii care primeaza.
Ioana Grosu – Este o lucrare frumos si delicat lucrata, dar ma trimite cu gandul la o poveste, un basm, si abia apoi la legatura dintre om si animale.
Titiana Marcu – In special pentru domnul Moise am sa explic de ce am ales aceasta lucrare printre finaliste. Baietelul cu roaba este foarte bine realizat. In realizarea lui se simte mana unui specialist si nu a unui incepator. Restul tabloului… este altfel. Dar, asa cum specialistii stiu: un tablou trebuie sa aiba un punct central, iar restul sa fie mai estompat pentru a indrepta privirea catre acel punct central. Eu consider ca Titiana s-a gandit bine sa puna accentul pe baietel, si sa se joace doar cu fundalul. Natura, privita prin ochii unui baietel poate fi disproportionata. In plus, disproportiile intr-un tablou au atuul de a te face sa tii minte acea pictura. Tocmai pentru ca este mai neobisnuita. Peste o pictura care reflecta perfect realitatea, treci mai usor cu vederea. Si inca ceva: daca gastele ar fi fost mai mici, atunci am fi avut un spatiu negativ (zapada) prea mare.
Alexandra Sireag – Aici gastele sunt mai mici, si casuta mai indepartata si ea, ceea ce face ca padurea sa ocupe un spatiu mai mare. Dar, ca realizare, se poate spune ca este un peisaj superb, si chiar vesel.
Stela Viorica Simon – Un stil si o cromatica demne de remarcat. Subiectul este bine ales, iar ponderea elementelor este buna. Dar, compozitia este parca prea taiata in dreapta, prea stransa. Astfel de peisaje, in care avem si casa si capite una langa alta, ar merge mai bine pe orizontala.
Diana Calin – Foarte delicate lucrarile (asa, ca si comentariile frumoase lasate). Imi plac. Doar ca exista aceeasi problema ca la majoritatea: omul nu este prezent prin propria sa fiinta, interactionand. Sunt peisaje statice foarte frumoase in care recunoastem amprenta omului.
Sebastian Alexa, Maria Popescu, Elena Luminita Pitran, Alexandru Ionica, Carmen Donose – Acestea sunt peisaje rurale foarte frumos realizate. Nu ma mai satur privindu-le, dar, am ales de data aceasta sa premiez lucrari mai dinamice. Poate data viitoare voi alege o tema pentru peisaje.
Daniel George Traistaru, Cristi Deaconu – Ambele lucrari trateaza tema contemplarii naturii de catre om. Practic, urmeaza directia data de insasi afisul concursului. Imi plac lucrarile, sunt frumoase, dar nu se ridica la nivelul altora.
Cosmin Bedereaga – Este unul dintre tablourile bune dar subevaluate de voturi. Mesajul este foarte puternic: omul care hraneste animalele, printr-o directa interactiune. Ponderea om-natura este echilibrata, iar tehnica este reusita.

Au existat în concurs lucrări foarte bine realizate din punct de vedere tehnic, dar a căror interpretare a fost ceva mai departe de subiect. Fiind însă vorba despre niște lucrari superbe ale unor oameni talentați, va invit să le re-vizualizati aici. Cautati lucrarile lui Razvan Furnica, Roxana Piron, Maria Andreiu, Moise Bulancea, Natalia, Daniel Bornaz, Roxana Vlad, Cristina Tolciu.

CUVANT DE INCHEIERE

Ma bucur ca majoritatea dintre voi ati fost alaturi de mine pana la final si v-ati sustinut reciproc. A fost o ocazie de a arata tabouri pictate cu suflet si truda unui public larg. Pe de alta parte, am avut si eu de invatat cateva ceva despre aspectele organizatorice neprevazute. Avand in vedere acest lucru, data viitoare va astept din nou la concurs intr-un cadru mai bine organizat. Vreau sa va ofer si alte ocazii de a arata lumii talentul vostru.

16 Comments

 1. Va multumesc frumos pentru mentiune si pentru oportunitatea de a participa la un astfel de concurs. Felicitari tuturor participantilor. Sper sa ne “revedem” curand in acelasi cadru. 😀

 2. Felicitari tuturor!

 3. Felicitari tuturor, imi place clasamentul, mi se pare foarte corect punctat si ales, poate fiindca este foarte apropiat si de clasamentul meu, oricum mi-a facut placere sa particip si mi-au placut foarte mult comentariile despre tablouri, felicitari Laurei.

 4. Mihaela Cojocea 16/04/2016 at 9:14 pm

  Felicitari Castigatorilor si felicitari si tie Laura pentru comentariile despre tema, cromatica si tehnica realizarii lucrarilor ! Foarte interesant!Asa am reusit si eu , incepatoare fiind , sa realizez ce se cere in executarea unei lucrari pentru a putea fi apreciata.
  Iti multumesc pentru ideea realizarii acestui concurs, si pentru oportunitatea pe care ne-ai oferit-o !

 5. Madalina Ionela Dumitrescu 16/04/2016 at 9:37 pm

  Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților! Va mulțumesc frumos pentru comentariul pe baza lucrării și vă felicit pentru implicarea deosebită în realizarea și dirijarea acestui concurs. Aștept cu nerăbdare edițiile viitoare ale competiției!

 6. Ma bucur ca tabloul remarcat de mine, inca de la prima selectie, a fost ales castigator. Felicitari tuturor participantilor si organizatorilor concursului, multumesc Laurei pentru comentariile pertinente.

 7. Buna ziua Laura!
  Buna ziua tuturor!
  Imi pare sincer rau ca nu am reusit sa scriu si eu cateva randuri mai repede,asa cum as fi vrut,dar am avut ceva probleme care m au tinut departe de calculator.
  Ma alatur celor care au salutat jurizarea corecta,impartiala,intuita de multi,cu atat mai mult cu cat a fost sustinuta de comentariile tehnice.Cred ca rostul concursului a fost nu miza,ci parcurgerea drumului.Pentru mine personal,acesta a fost sensul lui,asa l am perceput,ca o iesire la rampa,cu tot ce insemna ea,emotii,asteptare,nesiguranta.M au ajutat cele spuse despre mine Laura,l am luat ca pe un sfat frumos dat si avizat,pe care incerc sa l urmez.Imi doresc cat mai multe sfaturi de la tine..
  Ma gandeam,pentru a nu pierde experienta acetui concurs,daca ar fi posibil,sa existe un spatiu in care sa postam din cand in cand picturi.Ar fi minunat sa existe si comentarii la ele.
  Cam atat deocamdata..Raman in continuare conectata la tot ce vine dinspre tine,si astept cu nerabdare lectiile online
  Cu drag Diana

 8. Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților!

 9. Felicitari tuturor castigatorilor, participantilor si bineinteles organizatorilor!!! A fost un concurs excelent, speram la cat mai multe!!!

 10. Felicitari tuturor artistilor !

 11. Cornelia Hatu` 18/04/2016 at 8:10 pm

  Recunosc,am fost subiectiva in aprecierea lucrarilor si nu-mi reprosez asta -CHIAR IMI PLACE LUCRAREA-desi sunt departe de-a fi mare cunoscatoare !Mi-a facut placere sa particip la acest “Experiment ” FELICITARI CASTIGATORILOR !

 12. Salutari tuturor. Felicitari Laura pentru tot . Felicitari castigatorilor si participantilor . Sunt lucrari super .

 13. Felicitari tuturor participantilor!

 14. Eugen Alexuță 19/04/2016 at 3:32 pm

  Apreciez obiectivitatea cu care s-a făcut departajarea și în final premierea. Într-adevăr, tema a fost bine atinsă. Mă bucur pentru câștigători și îi felicit cu toată sinceritatea, din toată inima.

 15. Felicitari tuturor castigatorilor, participantilor si bineinteles organizatorilor!!! Apreciez partajarea,comentariile si tema aleasa.Sper sa mai fie si alte teme ,la care am sa incerc si eu sa particip.Mult succes in continuare d-nei LAURA!

 16. chirita daniela 06/05/2016 at 8:26 pm

  FElicitari tuturor concurentiilor…totul e o feerie de culori cumuta incarcatura emotionala..in care fiecare isi exprima starea..

Leave a comment

Your email address will not be published.