Ce este simțul culorii și cum îl putem dezvolta?

Nu de puține ori am spus unor cursanți că au simțul culorii. Ce înseamnă însă acest lucru mai exact, cum ne putem da seama dacă avem simțul culorii, și alte lucruri despre acesta, citiți în rândurile umătoare.

Ce este simțul culorii?

Nuanțe de verde – pictură în acuarelă.

Când spunem despre cineva că are simțul culorii, este oarecum sinonim cu a avea talent pentru artele vizuale. Este însă un anume fel de talent. Putem vorbi și despre talentul la desen, un talent din naștere, la baza căruia stă un simț al formelor. Cei care sunt talentați la desen pot să estimeze foarte bine proporțiile și distanțele dintre obiecte. Aceleași persoane pot să dezvolte și un simț al culorii, ceea ce este însă o evaluare estetică a culorilor din jur, și, totodată, priceperea de a reproduce în pictură culorile percepute cu ochii. 

Așadar, talentul are două componente: una este simțul culorii, iar cealaltă este simțul formelor. Ne putem naște, sau putem moșteni, fie ambele componente, fie doar una dintre ele. 

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Definiție: Simțul culorii este capacitatea de a observa și a identifica cu precizie nuanțele din jur, și de a le reproduce într-o operă de artă, decorațiune sau design.

Culorile apusului.

Există foarte multe persoane care au doar un simț al culorii, nu și al formelor. De regulă, aceste persoane se orienteză către design vestimentar, decorațiuni și design interior, webdesign, etc. Diverse ramuri ale artei care nu necesită și cunoștințe pentru desen, ci doar un simț artistic. Sau, persoane ”consumatoare de artă”, care admiră arta vizuală, fără a picta ei înșiși.

Iată că nu trebuie să fii neapărat un artist pentru a avea simțul culorii. Este suficient să fii un iubitor de artă pentru a putea dezvolta un astfel de simț.  

Simțul culorii este înnascut sau învățat?

Sunt persoane care s-au născut cu o anumită doză de talent (moștenire de familie sau nu). Unele persoane sunt mai talentate decât altele. Există o diversitate de forme și grade ale talentului, dar…

Armonie cromatică într-un peisaj de iarnă. Exemplu pentru ”când albul nu este alb”.

Aceste simțuri (cele două compenente ale talentui artistic) pot fi și învățate de la zero, fără a avea neapărat o bază de pornire înnăscută.

În cazul desenului, mai întâi trebuie să înțelegem faptul că anumite lucruri sunt matematice. Putem învăța diverse trucuri prin care să stabilim matematic distanțe și proporții, astfel încât să învățăm să desenăm. Apoi, am menționat deja că printr-o schiță zilnică se poate evolua în ceea ce privește desenul.

Cum procedăm însă pentru a avea un punct de pornire și o evoluție clară în ceea ce privește simțul culorii?

Putem dobândi un simț al culorii pe parcusul vieții, în special dacă îl cultivam de mici copii. Așa cum și talentul pentru simțul formelor se dezvoltă prin multă practică – se recomandă câte o mică schiță în fiecare zi – tot așa există și metode prin care putem dezvolta simțul culorii.

Cum se poate dezvolta simțul culorii?

Tonuri de albastru – pictură monocromatica din cursul PICTURIA.

Indiferent dacă te-ai născut sau nu cu un simț al culorii, este bine să îl dezvolți. Sau, altfel spus, să îl cultivi. Simțul culorii este cumva legat de nivelul de cultură vizuală.

Dacă de mici copii ”ne hrănim” ochii cu imagini de bun gust, în care culorile sunt armonios alăturate, atunci toată viața vom simți când un lucru arată bine și frumos. 

Părinții și cadrele didactice sunt responsabili în primii ani din viață ai copiilor pentru cultura lor generală în ceea ce privește artele vizuale.

Această bază de pornire este deseori desconsiderată, importanța ei fiind mult subestimată. Se pune mult accentul pe aplicarea diverselor tehnici, fără a prezenta și exemple (picturi celebre, de referință). 

Abstract în culori complementare roșu-verde.

La fel ca și în cazul desenului, mai întâi învățăm o teorie. Teoria culorilor. Și aflăm de aici că există anumite principii estetice de alăturare a culorilor. Învățăm despre culori complementare, scheme de culori analoage, triade de culori, etc.

Aflăm și cum putem combina culorile pentru a obține nuanțe care apoi le putem alătura pentru a obține o paletă armonioasă. Și după ce aflăm toate aceste lucruri, le putem identifica în jurul nostru peste tot: de la asortarea hainelor pe care le purtăm, la diverse obiecte și aranjamente decorative, tablouri expuse în muzee sau expoziții. 

Cei care dedică mai mult timp și suflet artei vizuale, vor pune în practică aceste observații: vor alătura și combina culori în picturile lor în funcție de cele învățate și observate. De aceea, despre pictorii care sunt buni observatori a culorilor din jurul nostru, putem spune că au simțul culorilor. Ei vor încerca mereu să reproducă din amestecuri cât mai fidel culorile așa cum le percep, și nu se limitează la cele câteva nuanțe de bază din tuburile de vopsele.

Vedem pus în practică simțul culorii atunci când privim tablourile pictate de cineva, și simțim cum armonia cromatică ”ne gâdilă” sufletul. 

Culorile toamnei pe un suport de căni.

Toți oamenii văd în jurul lor lucruri și culori, unele mai armonioase decât altele. Ceea ce îi deosebește pe cei cu simțul culorii de cei fără acest simț, este atenția pe care o acordă acestor lucruri.

Există o diferență între ”a vedea” și ”a observa”. Trecem de multe ori pe lângă lucruri frumoase fără a le acorda atenție, fără ca acestea să ne rămână în memorie sau să le înțelegem. Cei care sunt interesați de frumos sunt cei care ajung să observe mai atent și să cultive astfel simțul frumosului. De aici și până la reușita combinării culorilor potrivite mai este doar un mic pas.

Te-ai întrebat vreodată cum se obține o anumită culoare? Te-ai gândit ce culori se potrivesc pentru a reda un efect vizual frumos? Dacă ai aceste dileme, înseamnă că ești pe drumul cel bun în ceea ce privește dezvoltarea simțului culorii.

CONLUZIE

Culorile toamnei în pictură.

La final vreau să vă spun că nu trebuie să fii neapărat un practicant al artelor vizuale pentru a dezvolta un simț al culorii. Am constatat că foarte muți iubitori de artă, care sunt doar ”consumatori de artă”, nu și practicanți, au un simț al culorii foarte bine dezvoltat. Asta pentru că cei care iubesc arta, și vizualizează multe picturii sau obiecte de artă în timpul liber, cultivă simțul culorii sau simțul estetic. 

Este, așadar, suficient să fii un iubitor de frumos, să privești la picturile altora cu un ochi cercetător, pentru a fi unul dintre cei despre care se spune că are ”simțul culorii”. 

PS: Observă cromatica picturilor și a obiectelor pe care le-am folosit pentru a ilustra acest articol/lecție.

Leave a comment

Your email address will not be published.