Ce sunt markerele pe baza de alcool si la ce folosesc ele?

Nu-l ignorape Micul Artist !!!
Atenție: au început înscrierile la cursul online Picturia JUNIOR – pictura pentru copii, părinți, bunici, educatori!

CLIC AICI

Markerele pe baza de alcool sunt instrumentele de lucru preferate de ilustratorii profesionisti. Pe scurt, ei prefera sa adauge culoare cu aceste markere in detrimentul altor medii de pictura, cum ar fi markerele pe baza de apa sau acuarelele. In acest articol vom vedea la ce folosesc aceste markere, si care sunt proprietatile lor specifice. 

Markerele pe baza de alcool nu sunt singurele markere de pe piata. Exista si markere pe baza de apa, iar in aceasta categorie intra cariocile (instrumente pentru copii), finelinere (carioci cu varful foarte subtire) si markere cu varful de tip pensula, folosite de artisti si hobbisti. Mai exista si markere acrilice, cele cu care pictez pe piatra sau alte decoratiuni, daca nu vreau sa apelez la pensula si vopsele.

Markerele pe baza de alcool insa, sunt ceva aparte. Simti acest lucru din imediat ce incepi sa le folosesti. Ele au fost concepute de japonezi pentru a colora ilustratiile lor – desenele manga. Ulterior insa, domeniul lor de aplicabilitate s-a extins.

La ce folosesc markerele pe baza de alcool?

Markerele pe baza de alcool sunt folosite in mai multe domenii:

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

 • ilustratii (diverse benzi desenate cu super-eroi, ilustratii de carte pentru copii, desene manga – animatii japoneze)
 • design vestimentar
 • design interior 
 • arhitectura
 • diverse schite rapide

Ilustratiile si design-urile realizate cu aceste markere necesita mult mai putin timp decat alte medii de lucru. Ori, in aceste meserii, rapiditatea executiei conteaza foarte mult.

In acest context, sa facem o paralela intre proprietatile markerelor si avantajele pe care le aduc ele:

Proprietatile markerelor pe baza de alcool

Proprietatile markerelor pe baza de alcool sunt tocmai acele avantaje care fac din markere mediul preferat de lucru al ilustratorilor.

 • Au unul sau doua capete.

Marea majoritate a markerelor pe baza de alcool au doua capete: unul lat, gros, pentru suprafete mari, si unul subtire pentru detalii. Unele markere au insa un capat sub forma de pensula, ceea ce poate fi de multe ori mai util decat un capat cu forma fixa.

 • Se usuca rapid.

Culoarea aplicata cu markerul pe baza de alcool se usuca mai repede decat o culoare aplicata cu un mediu pe baza de apa. Acest lucru inseamna ca poti sa lucrezi imediat la al doilea strat de culoare, si la final, sa termini mai repede schita de design de la un proiect urgent.

 • Dupa uscare, culoarea este impermeabila.

Markerele pe baza de alcool au un caracter permanent. Daca cade un strop de apa pe lucrare, ea nu se va stirca asa cum se intampla in cazul markerelor pe baza de apa sau a acuarelelor.

Culorile sunt foarte virante si uniform raspandite pe hartie. Mai vibrante decat creioanele si chair decat acuarelele.

Intr-un set de markere vei gasi nuante potrivite pentru anumite subiecte pe care vrei sa le colorezi. De exemplu, exista nuante de piele, nuante de griu-uri calde si reci, plus o mare varietate de nuante mai inchise si mai deschise pentru fiecare culoare in parte. Astfel, atunci cand ai nevoie de o culoare anume, nu pierzi timpul cu amestecuri, ci pui direct mana pe markerul care trebuie.

 • Culori codificate pentru consecventa

Fiecare culoare are un cod care te ajuta sa identifici si sa inveti diverse combinatii. Mai mult decat atat, aceste coduri de culoare te ajuta sa ai constanta in ceea ce priveste ilustratiile. Cand desenezi acelasi personaj in diverse ipostaze, doresti sa ai exact aceeasi culoare de fiecare data. Markerele pe baza de alcool iti ofera aceasta posibilitate fara batai de cap.

Exista o selectie de culori destinata arhitectilor, cu alte nuante decat cele din pachetul pentru ilustratori. Desigur, poti alege un set general, mai ales daca esti incepator si nu stii inca sigur ce vei face cu ele preponderent. Apoi, cand se termina o culoare, vei stii ce cod are aceasta, si o vei putea inlocui usor (fie cumperi un nou marker, fie il reumplii, dupa caz).

 • Impregneaza puternic hartia

Acest lucru nu mai este un avantaj, dar, nici dezavantaj. Folosite pe o coala obisnuita, markerele cu alcool vor lasa o urma foarte puternica pe partea cealalta, iar hartia va absorbi foarte repede lichidul. Exista insa hartii speciale pentru markere, acoperite cu un strat ce nu permite lichidului din marker sa patrunda atat de usor prin coala. Este indicat sa folosesti aceste hartii si blocuri de desen pentru markere pentru a te putea folosi la maxim de puterea markerelor. Markerele se si consuma mai repede daca sunt folosite pe o hartie necorespunzatoare.

Ce brand-uri de markere pe baza de alcool exista?

In primul rand, sunt mult mai scumpe decat cariocile pe baza de apa. Chiar si asa, cand vine vorba de pret, avem de-aface cu o diferenta mare intre markerele de la diversi producatori.

Exista brand-uri de markere la un pret care le face de neatins pentru incepatori si hobbisti, dar exista si brandu-uri mai accesibile. S-au facut diverse teste intre ele pentru a cauta oarecum o justificare a diferentei mare de pret. Din rezultatele testelor tragem concluzia ca cele ieftine, produse in China, sunt suficient de bune pentru incepatori si amatori.

Mai jos este o lista cu cei mai cunoscuri producatori de markere pe baza de alcool.

Copic 

 • Cele mai bune dar si cele mai scumpe. Poate nejustificat de scumpe, motiv pentru care multi considera alte optiuni.
 • Pe termen lung, daca folosesti des markerele iar munca ta depiunde de asta, merita sa investesti in Copic, fiindca sunt reincarcabile, iar reincarcarea costa putin.

Chameleon

 • Alte markere cu un pret piperat, dar de o calitate exceptionala. Culorile sunt deosebite, si nu se regasesc in alte seturi.
 • Sunt reincarcabile (atat cerneala cat si capetele).

Touch

 • Vei gasi diverse varinate: Touchfive, Touchnew, Touchbool, toate reprezinta insa acelasi lucru, si la acelasi pret – cel mai accesibil de pe piata din punct de vedere calitate-pret
 • Culorile sunt vibrante si placute, dar cerneala in sine curge putin prea tare.
 • Nu sunt reincarcabile, dar poti cumpara la bucata. O bucata este de 10 ori mai ieftina decat un marker Copic. 
 • Acestea sunt markerele mele, voi discuta mai in detaliu in alt articol.

Spectrum Noir

 • Un set de 24 de culori costa cat 5 markere chameleon, deci mult mai acceptabile ca pret
 • Sunt reincarcabile, ceea ce le face mai accesibile
 • Cine le-a folosit (eu personal nu) spune ca din punct de vedere al calitatii, se ridica la nivelul celor de la Copic

Brand-urile pe care le-am mentionat mai sus toate au o varietate mare de nuante. Alte brand-uri despre care nu stiu prea multe, dar care nu au la fel de multe nuante, sunt: Artify, Yosoo, Darice, Blick, Art-n-Fly, Caliart, Colorona, Shuttle Art, UGUI, MILO, Ohuhu, si Prismacolor Premier (da, tot ei, cei care fac si creioane colorate).

Nu includ in aceasta lista Brush Pitt Artist de la Faber-Castell, fiindca acele markere sunt 100% tus indian (permanent, insolubil in apa dupa uscare), fara alcool.

Cand vine vorba de markere, nuantele chiar conteaza foarte mult. Nu poti obtine culoarea pielii amestecand alte doua nuante dintr-un set, si daca vrei sa ai constanta in ceea ce faci, ai nevoie de un brand ale carui nuante le poti gasi usor in magazine.

Leave a comment

Your email address will not be published.