Ceas pictat și decorat cu 3 tehnici, pas-cu-pas

Salutare! Bine te-am regăsit la un nou proiect art&hobby. Sunt Laura, și astăzi am să-ți arăt cum am realizat două ceasuri din placaj MDF, folosind o combinație de mai multe tehnici decorative: decoupage, pictură cu acrilice, quilling (spiralarea hârtiei).

Pasul 1: Stabilirea dimensiunii ceasului central și pictarea fundalului

Cadran de ceas pătrat din MDF, grunduit, cu mecanismul montat.

Desigur, primul pas este grunduirea placajului. Apoi, cu ajutorul unui compas, am stabilit cercul principal în interiorul căruia voi picta cifrele. Pentru unul dintre ceasuri, am pictat cu negru o bandă exterioară acestui cerc, iar pentru celălalt, trei benzi verzi.

A urmat apoi pictarea zonei exterioare cercului, cu vopsele acrilice. Unul dintre ceasuri a fost pictat într-un gradient maro-galben, având în minte faptul că zona mai închisă la culoare, acel maro, va fi acoperit de floarea soarelui într-un galben mai deschis. Nuanța de verde a celuilalt ceas este mai deschisă și estompată, urmând să adaug aici frunzulițe de un verde mai închis.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Am lucrat în paralel la cele două ceasuri, astfel încât, până când s-a uscat vopseaua pe unul dintre ele, l-am pictat pe celălalt. Tot așa, până când se usucă vopseaua, se poate lucra la pasul următor: la decuparea șervețelelor, sau, la spiralarea hârtiei pentru realizarea florilor.

Pasul 2: Lipirea decoupage-ului din șervețele

Pentru ceasul gaben-maro am ales un șervețel cu model simplu: câteva spirale cu negru. După lipire, albul șervețelului nu se mai vede, ci doar negru peste zona galbenă. Pentru ceasul verde, am ales un șervețel cu o scenă de primăvară, pe care l-am decupat în formă de cerc, cu aceeși dimensiune stablită de compas la pasul anterior.

Pasul 3: Stabilirea locului și a formei cifrelor, pictarea sau lipirea cifrelor

Vom avea grijă ca modelul să nu fie foarte încărcat, astfel încât cifrele să fie ușor vizibile
Cifrele ceasului pot fi pictare, sau, poți lipi cifre din lemn (MDF) pe care le pictezi separat înainte de lipire. Eu aș fi vrut astfel de cifre, dar, nu am găsit pe stoc la magazin, și, în plus, există riscul ca dimensiunea acestora să nu se potrivească cu modelul pe care vrei să îl faci. Pictarea cifrelor este o metodă care îți oferă o mult mai mare flexibilitare în ceea ce privește stilul și dimensiunea cifrelor.

Bun, dar, dacă le pictăm, cum știm unde să le pictăm astfel încât ceasul să nu arate urât? Ei bine, cea mai sigură metodă este să tipărești un model de ceas exact la dimensiunea dorită, și apoi să folosești o coală de indigo pentru a face o schită pe placaj. Pentru ceasul în culori galben-maro am ales să pictez cifrele cu ajutorul unui contur 3D, astfel încât, aici, cifrele sunt ușor în relief. La fel și dungile de jur împrejurul cercului. Cifrele de pe ceasul verde le-am pictat cu alb, negru și verde, astfel încât acestea să iasă bine în evidență.

Pasul 4: Realizarea florilor din hârtie cu tehnica spiralării (quilling)

Cifrele ceasului pot fi realizate înainte sau după lipirea florilor din hârtie, în funcție de cât de clar este modelul în mintea ta. Pentru ceasul galben-maro am ales să fac o floare mai mare, mai complexă, în colțul cel mai întunecat. Este vorba despre o floarea soarelui și câteva spice, spirale, de jur împrejur, care să completeze frumos spațiile libere.

Pentru ceasul verde, modelul este puțin mai simplu. Avem aici crenguțe cu multe flori de cireș, a căror structură de bază este mai ușor de realizat decât petalele de floarea soarelui. Practic, împărțim câteva fâșii roz de 5mm în două, apoi creem 5 spirale rotunde nu foarte mari. Pe acestea le lipim între ele formând floarea. O altă jumătate de fâșie o spiralăm puțin mai mare și o presăm la un colț formând o picătură. Aceasta va fi un mugure de floare. Mai pregătim și câteva frunzulițe de diverse lungimi și culori, nu foarte mari și nici foarte multe.

Crenguțele vor avea mai multe flori decât funze. În fiecare colț al ceasului va exista și câte o floare mai mare, alături de 5-6 flori mai mici, unele dintre ele fiind suprapuse. Miezul acestor flori se realizează astfel: se franjurează cu foarfeca o fâșie galbenă de 5 sau 7 mm, iar apoi se împarte în patru. Fiecare bucată franjurată se spiralează strâns, și se lipește la capăt. Apoi, franjurii se despart frumos pentru reda staminele, iar bucata astfel pregătită se va lipi în spațiu dintre petalele florilor.

Pentru crenguțe am folosit două nuanțe de maro, și le-am lipit împăturit pentru a conferi o structură mai solidă ansamblului.

Pasul 5: Pictarea detaliilor

În interiorul benzilor pictate concentric putem fie să lipim fâșii spiralate de hârtie, așa cum am procedat în cazul ceasului galben-maro, fie putem picta puncte în culori asortate. Pentru celălalt ceas, am ales să pictez cu funcsia și verde, folosind tehnica punctului.

Pe fiecare bandă am alternat puțin modelul, și am avut grijă să respect simetria pentru un model cât mai perfect. Inițial am pictat benzile în culori relativ închise, știind că va urma să adaug un model geometric punctat în culori deschise. Aceste lucruri trebuie stabilite în etapa de planificare a designului ceasului.

Pasul 6: Lăcuirea ceasului pictat și decorat cu cele trei tehnici

Ceas decorat cu tehnica punctului de jur împrejur.

Când suntem gata cu toate detaliile, și știm sigur că nu mai avem nimic de adăugat, putem lăcui ceasurile. Și decorul făcut din hârtie poate fi lăcuit, chiar este recomandat să facem acest lucru pentru a întări și a fixa mai bine formele spiralate. Dar, această operațiune, făcută cu pensula pe toate laturile spiralelor, este foarte migăloasă.

Din experiența mea, un rezultat bun se obține mai ușor folosind un lac spray. Va fi nevoie să folosim acest lac etapizat, astfel încât, pulverizarea să ajungă pe toate laturile spiralelor de hârtie, și, în final, pe suprafața plană a cadranului. După lăcuire vom lăsa ceasul la uscat până a doua zi (timpul de uscare diferă în funcție de lacul care este folosit).

Pasul 7: Montarea mecanismului de ceas

Mecanismul de ceas cumpărat de mine nu are instrucțiuni, dar este destul de simplu de montat. El vine cu câte două perechi de limbi pentru minute și oră, plus un secundar roșu. Am ales limbile mai lungi pentru ceasul galben-maro, respectiv limbile mai scurte pentru ceasul verde-roz. Dacă baza mecanismului nu intră ușor în gaura cadranului, putem înfileta apăsând până când acesta intră complet.

Punem apoi piesele metalice, și, pentru limbi, cel mai simplu este să te orientezi în funcție de diametrul găurii. Cea mare este prima care se montează prin apăsare. Apoi se apasă și limba cu diametrul găurii mai mic, iar la final, se introduce peste ele secundarul. Punem o baterie, potrivim ora, și ne bucurăm de ceasul astfel realizat. Dacă nu suntem mulțumiți de limbile alese, le putem schimba oricând cu celelalte.

Dacă ți-a plăcut acest proiect, dă-l și tu mai departe celor interesați (iubitori de artă și tot ceea ce înseamnă frumos). 

Leave a comment

Your email address will not be published.