Cele 4 etape ale colorarii unei planse deosebite

Arta coloritului presupune o oarecare strictete in ceea ce priveste ordinea colorarii, insa, exista si o mica flexibilitate in ceea ce priveste inceputul si sfarsitul.

Astfel, la unele planse vei constata ca este mai bine sa incepi prin umplerea interiorului formelor cu un prim strat de culoare (etapa I), iar la altele, vei prefera sa incepi cu colorarea fundalului (etapa III).

Strictetea se aplica doar in sensul in care vei colora intotdeauna incepand cu straturi de culoare mai deschisa, neapasand. Culorile se vor inchide mereu treptat, controland in permanenta gradul de apasare si intensitate.

I. Umplerea folosind culorile de baza

De cele mai multe ori, atunci cand atingi cu latura palmei hartia, vei observa ca te murdaresti de la culorile deja asezate pe plansa. Daca pui apoi mana in alta zona, pentru a colora altceva, transferi acea murdarie in noua zona. Pentru a evita murdarirea hartiei in timpul colorarii, este indicat sa incepi colorarea fie in centrul plansei, lucrand apoi de jur implrejurul centrului, fie in partea de sus, si cobori treptat spre baza.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

De multe ori insa, trebuie sa revii pentru detalii cand plansa este complet acoperita de culoare. Atunci, pentru a evita transferul culorilor dintr-o parte in alta, aseaza o bucata de carton (trebuie sa fie o suprafata mai groasa decat o simpla hartie) sub mana care sprijina pe plansa colorata. Astfel, in timp ce colorezi, mana se va freca de bucata de carton si nu de plansa ta.

Coloreaza mai intai in apropierea conturului, si continua apoi spre centrul formei. In acest fel poti evita mai usor depasirea liniilor.

De asemenea, incepe prin a umplere culoarea,  fara a apasa prea tare. Este de preferat sa adaugi mai multe straturi de culoare decat sa apesi tare din prima.

Cu cat presiunea asupra hartiei este mai mare, cu atat culoarea va fi mai intensa, dar, si harita isi va pierde din puterea de retinere a mai multor straturi, iar stratificarea este necesara pentru obtinerea unor efecte tridimensionale si amestecuri de culori.

II. Intarirea umbrelor si crearea efectelor tridimensionale

Daca colorezi interiorul formelor intr-o singura culoare, vei constata la final ca plansa este putin anosta. Este vine sa revii asupra ei cu alte nuante, atent alese, intarind umbrele si conferind un aspect tridimensional nuantat. Mai multe detalii despre alegerea culorilor in acest scop vei regasi in capitolele cartii “Manualul Coloristului“, in functie de natura obiectului pictat.
Mai mult decat atat…

Nu uita ca obiectele in sine pot avea o umbra. Asta inseamna ca poti colora inafara conturului!

III. Colorarea fundalului

Fundalul are o importanta de care majoritatea incepatorilor in colorit nu sunt constienti. Conturul negru al formelor desenate pe o plansa neinceputa te ingradeste.

Trebuie sa “gandesti inafara” acestor contururi si sa-ti imaginezi cum ar arata plansa daca fundalul ar fi…. de exemplu, un peisaj marin. In exemplul alaturat, fundalul a devenit mai important decat insasi interiorul formelor desenate.

Exista o sumedenie de tehnici si idei pentru umplere folosind culoare a spatiului dinafara conturului. Vom discuta in detaliu despre ele in cartea “Manualul Coloristului“.

IV. Adaugarea de accente de culoare, detalii si forme aditionale

Observi acele linii albe de pe plansa alaturata? Acestea sunt aditii dupa finalizarea coloritului propriu-zis, cu fundal cu tot. Ele tin de imaginatia celui care coloreaza. Ca sa-ti dau alte cateva exemple: stele si baloane de sapun.

Practic, esti liber sa adaugi forme in plus, care nu au fost concepute de catre cel care a desenat conturul initial – baza ta de pornire.

Acest lucru inseamna ca iti vei putea personaliza plansa nu doar prin alegerea unica a culorilor, ci si prin accente de culoare, detalii si forme inedite.

Cartea “Manualului Coloristului” iti va prezenta o sumedenie de idei inspirationale pe care le poti reproduce, dar nu uita sa iti lasi mintea sa fie creativa.

2 Comments

  1. Aurelia Fierascu 22/01/2018 at 9:10 pm

    Interesant. Nu m-am gândit niciodată la așezarea în straturi a culorii. Mulțumesc pentru informațiile oferite

  2. cristinicatataru 23/01/2018 at 2:59 pm

    Articolele tale sunt foarte interesante si diverse .Îți mulțumesc ca ma tii la curent cu tot ceea ce faci in domeniul artei.Mult succes!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*