Compozitia in Pictura

Compozitia este un termen care descrie organizarea spatiului, a obiectelor in pictura, adica ordonarea formelor si culorilor intr-un mod in care imaginea capata un sens artistic.

Atunci cand pui cap-coada o compozitie, cauta sa balansezi compozitia astfel incat sa placa ochiului. Desi exista cateva reguli de compozitie (valabile atat in fotografie, cat si in desen si pictura – deci reguli generale de arte vizuale), ai incredere in intuitia ta.
reguli-compozitieAtunci cand te uiti la un peisaj exterior sau la o camera, poate fi dificil sa stabilesti ariile compozitiei pentru pictura ta. Poate fi util sa gandesti ca si cum te-ai uita prin vizorul unui aparat foto, apropiindu-te de scena astfel incat atentia, focusul, sa fie pe un singur element, sau departandu-te de scena astfel incat sa cuprinzi mai multe elemente vizuale. Va trebui de asemenea sa decizi care vor fi limitele compozitiei tale. O imagine poate fi plasata partial in cadru, astfel incat imaginea sa denote ca face parte dintr-o scema mai ampla, sau, poate fi plasata in centru, astfel incat fiecare aspect al scenei sa fie continut in cadru. Unghiuri si perspective mai neobisnuite pot crea un interes deosebit.

Compozitia in pictura inseamna stabilirea unei relatii potrivite intre diferitele elemente ale picturii tale, cum ar fi forma, tonul, si de culoare, astfel ca impreuna sa genereze sensul dorit pentru a transmite emotii intr-un tablou. Cand stabilesti structura de baza a unei compozitii, intreaba-te daca se comunica ceea ce vrei sa spui despre subiect, sau daca modificarea dimensiunii, pozitiei, sau structurii unei anumite caracteristici va face lucrarea ta mai clara.

Varietatea de compozitie in diferitele picturi face ca fiecare sa creeze un impact diferit. Un camp de vedere ingust intr-o pictura poate provoca obiecte izolate sa apara dramatice si de a crea astfel un efect psihologic indraznet, puternic, in timp ce un camp de vedere larg permite componentelor individuale sa devina parte a unei scene mari, care se intinde departe inaintea privitorului, lasand o impresie placuta si relaxanta.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Exista carti intregi dedicate compozitiei in pictura. In cursul de pictura online pe care ti l-am pregatit iti voi prezenta mai multe reguli si aspecte legate de compozitie, chiar in primele lectii.

 

9 Comments

  1. …da , mi am amintit de ,,camp de vedere,, …e ff important..

  2. Eu imi fac mai intai ordine in cap:1)Ce m-a impresionat fata de subiectul ales 2)Imi construiesc mental tabloul, luand in considerare trasaturile(masele) esentiale 3)Fac o schita a tabloului, pe o coala de hartie format A3 4)Construiesc schita tabloului pe panza acestuia, cu ajutorul unui pix cu mina groasa.Daca ceva nu-mi convine, sterg cu o guma sau cu diluant si refac schita 5) Pun mana pe pensula si incep tabloul din zona centrala spre periferie, fara sa intru in detalii 6) Incep sa clarific forma finala, pas cu pas.7) Las la uscat tabloul 8)Revin si ma uit sa vad ce trebuie retusat si imi pun semnatura.

    • Execelent procesul… dar am o nelamurire: de ce din centru spre periferie? La capitolul acesta eu am alta gandire: pun mai intai valorile minime si maxime, indiferent unde se afla, apoi valorile de mijloc, tot fara a intra in detalii.

  3. camelia sifakis 17/01/2018 at 2:07 pm

    De obicei pictez dupa o imagine sau chiar un tablou care mi a placut si care m a impresionat.Schita o fac direct pe panza insa de multe ori trebuie sa mai sterg cu guma si ma enerveaza ca raman urme .Exista un creion mai special cu care ar trebui sa fac schita pentru a evita urmele in cazul in care sterg? Daca folosesc si culoare deschisa se vede creionul si trebuie sa acopar zona respectiva de mai multe ori cu culoare.Am lucrat in acrilic.Acum lucrez pe inspitatie Klimt-the kiss si as dori sa te intreb daca la acest tip de tablou exista o regula.E drept incerc sa reproduc din formele esentiale redate de artist dar ma intereseaza cum trebuie sa echilibrez aceste forme in asa fel incat sa para mai originala si nu o copie.
    Multumesc pentru toate informatiile

  4. Multumiri pentru detalieri,explicatii.O zi buna,in continuare

  5. Multumim pentru sfaturi. Este greu sa acaparezi in cateva fraze un domeniu atat de vast ca cel al compozitiei in pictura sau fotografie.Regulile ,evident,sunt mult mai multe.Insa,aveti dreptate:pentru un tablou reusit trebuie respectate un minim de conditii, altfel dezastrul este iminent.Lipsa perspectivei,plasarea gresita a centrului de ineres,pictarea de subiecte in afara zonelor de delimitare a centrelor de ineres impreuna cu linia orizontului, etc.,ar fi printre primele,in opinia mea, care se observa si trag in jos compozitia,compromitand-o.La fel ca la culoare de altfel,unde pentru un tablou acceptabil,sunt necesare minim trei valori tonale ale unei culori.O zi buna si dvs. si Sarbatori fericite!

  6. Sunt o mare iubitoare a picturii, dar din pacate sunt mai mult decat o incepatoare! Nu stiu daca fac bine, dar deocamdata imi insusesc partea teoretica, apoi vreau sa trec la schite! Multumesc din suflet pentru curs!

  7. Mulțumesc tare mult ptr toate informatiile. Nu stiu cat am talent, dar imi place sa desenez si sa pictez, intuitiv, desigur, pn acum . Imi plac detaliile, pentru ca eu simt i sufletul meu ca detaliile fac diferența, pe toate palierele.Doresc din toata inima sa.mi însușesc ceea ce , cu atâta daruire, ne împărtășești. Mulțumesc.

Leave a comment

Your email address will not be published.