Contrastul de culoare si fundalul colorat

Incepatorii sunt tentati sa inceapa pictura direct pe panza alba, sau pe coala de hartie alba. Desi acest lucru nu este o greseala, exista o metoda foarte simpla prin care poti imbunatati radical pictura ta, chiar din primele trasari cu pensula. Este vorba de colorarea in prealabil a fundalului, astfel incat suportul pentru pictura nu va mai fi alb.

Simplu, nu-i asa?

Totusi, la colorare ar fi bine sa ai in vedere cateva cunostinte din teoria culorilor. Culoarea fundalului trebuie aleasa cu grija pentru ca pictura sa fie cu adevarat mai buna, mai plina de viata si atragatoare. Principiul de alegere a culorii este urmatorul:

Alege pentru fundal culoarea complementara a culorii predominante pe care o vei folosi la pictura tabloului tau!

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Acest lucru inseamna ca trebuie sa ai o idee despre ce culori vei folosi inainte de a te apuca de pictat. Apoi, mai trebuie sa realizezi care dintre ele este cea dominanta. In general, daca este vorba despre un peisaj, culoarea dominanta va fi fie verde, fie albastru daca ai mai mult cer in compozitie. Daca pictezi un apus sau un rasarit, culoarea dominanta va fi din gama rosu-portocaliu.

In final, daca nu poti decide care este culoarea complementara, utilizeaza o roata a culorilor. Pe aceasta, uitat-te la culoarea opusa diagonal fata de culoarea predominanta.

Iata care sunt avantajele folosirii acestei metode:

  • Contrastrul dintre stratul transparent de culoare si cel nediluat va crea senzatia de adancime, tridimensionalitate.
  • Pictura finala se remarca printr-o impresie de miscare si un impact vizual puternic dat de contrastrul verde-rosu.

In conlcuzie: prin colorarea fundalului in culoarea complementara celei predominante ale picturii, vei obtine un contrast de culoare care va face pictura ta mult mai interesanta si vibranta!

Sa vedem practic…

Exemplul de mai jos se bazeaza pe urmatoarele doua culori complementare: rosu si verde.

Deoarece culoarea dominanta a picturii este verde, vom alege un fundal rosu.

Pasul 1: Picteaza dealurile cu o culoare inchisa verde-albastruie, intr-un strat subtire care sa permita observarea fundalului rosu din stratul inferior.

rosu-verde1

Pasul 2: Picteaza trunchiurile si ramurile copacilor in nuante de maro. Pastreaza directia luminii pentru fiecare dintre acestea, considerand ca sursa de lumina se afla la dreapta. Foloseste culori nediluate.

rosu-verde

Pasul 3: Picteaza frunzele copacilor intr-o multitudine vasta de nuante si tonuri de verde, fara a dilua culorile.

rosu-verde3

Ceva mai complex de realizat este urmatorul lucru: in loc sa pictezi fundalul intr-o culoare compacta de rosu, poti sa realizezi o “ebosa”, o pictura initiala a tabloului folosind nuante de rosu in zonele verzi, iar apoi, dupa uscarea acesteia, sa refaci tabloul mai detaliat in culorile de verde. In acest fel, daca ai un peisaj complex, vei evita fundalul rosu sub zona dedicata cerului albastru, de exemplu. Iata, in imagini, ce vreau sa spun:

complementaryunderpaintnglandscape1-carrielewis

complementaryunderpaintnglandscape5-carrielewiscomplementaryunderpaintnglandscape6-carrielewiscomplementaryunderpaintnglandscape11-carrielewis

Leave a comment

Your email address will not be published.