Cu se se diluează culorile de ulei?

Fii atent! Ia cursul Picturia VIP. Oferta Expiră 03.02.2023! 

Sunt sigură că vrei să afli cu ce se diluează vopselele de ulei. Ei bine, există mai multe posibilități de a dilua culorile de ulei cu care pictăm. Acestea depind foarte mult de sub-tehnica pe care o folosim, de efectul pe care vrem să-l obținem, dar și de regula de pictură în ulei gras peste slab. Vom lua pe rând fiecare dintre aceste posibilități și o vom analiza astfel încât, după ce vei termina de citit această lecție, vei putea face mai ușor alegerea potrivită.

Cu ce diluăm vopselele pe bază de ulei?

În primul rând, trebuie să știi că există două categorii de diluanți pentru culorile de ulei: diluanți ”slabi” (terebentina, white spirit, etc.) și diluanți ”grași” (uleiuri – de in, de mac, de cânepă).  Atunci când pictura se realizează în mai multe straturi de culoare, vom respecta regula ”gras peste slab” când folosim diluanți. Acest lucru înseamnă că pictorii care folosesc culori de ulei vor avea întotdeauna în trusă atât un diluant slab, cât și unul gras.

Există, în funcție de stilul sau tehnica de pictură pe care o folosim, mai multe posibilități de a utiliza vopsele uleioase:

 1. Fără diluție
 2. cu Terebentină
 3. cu White-spirit
 4. cu alt diluant pentru grăbirea uscării
 5. cu Ulei de in
 6. cu Ulei de mac
 7. cu o combinație White-Spirit + Ulei de in
 8. sau chiar cu apă, în cazul vopselelor de ulei pe bază de apă

Mă gândesc că ultima varianta pare puțin șocantă. Ei bine…

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Există, mai nou, o categorie aparte de culori de ulei – cele pe bază de apă. Aceste vopsele se pot dizolva cu apă. Astfel de vopsele sunt Cobra Study. În trecut eu am folosit și Lukas Berlin, acum nu se mai găsesc.

Pentru stratul inferior al unei picturi vei putea folosi un strop de apă în loc de terebentină sau white spirit, dar, pentru straturile superioare, tot la diluția cu ulei vei ajunge. Nu este recomandat să folosești exclusiv apă atunci când pictezi cu vopsele de ulei pe bază de apă. În schimb, datorită acestei proprietăți – diluția cu apa, îți va fi mai ușor să cureți pensulele cu care lucrezi la primele straturi.

De ce se diluează vopselele de ulei?

Așa cum am spus mai sus, putem să pictăm cu vopselele pe bază de ulei și fără să le diluăm. În acest caz, consistența lor groasă va permite obținerea unor structuri reliefate. Efectele pe care le obținem cu vopseaua nediluată sunt ușor tridimensionale, iar forma depinde de instrumentul cu care aplicăm vopseaua pe pânză. Acesta ar fi cazul picturilor impresioniste și a celor abstracte.

Dacă însă vrem să obținem gradiente și transparențe (cum este cazul picturilor realiste), atunci va trebui să diluăm vopseaua cu un mediu de diluție potrivit.

Ce fel de ulei se folosește ca diluant în pictură?

Uleiul pentru pictură este unul dintre cei mai vechi dizolvanți ai culorilor pentru pictură. Dar, acesta este de multe feluri, și nu chiar orice ulei este bun pentru pictură. De exemplu, nu vom folosi niciodată ulei alimentar pentru a dilua vopsele. Acesta râncezește. Uleiurile pentru pictură sunt special concepute pentru a nu râncezi.

Uleiul de in este cel mai des folosit în pictură. Dar, atenție! Există ulei de in clasic, simplu/crud, și ulei de in sicativat. Nu este același lucru. O pictură realizată cu ulei de in simplu se va usca în 3-4 zile la atingere, iar una realizată folosind ulei sicativ, se va usca mai repede.

Vei mai găsi uneori și denumirea de ulei de in fiert. Diferența dintre uleiul de in crud și fiert este că uleiul de in crud are un timp de uscare mai lung, în timp ce uleiul de in fiert a fost tratat prin suflarea de aer cald prin lichid – acest lucru îi scurtează considerabil timpul de uscare.

Uleiul de mac se utilizează atunci când vrei să prelungești timpul de uscare al vopselelor. Există situații în care ai nevoie de o astfel de prelungire. De exemplu, atunci când lucrezi la o pictură mare, și vrei să faci ajustări pe parcursul mai multor zile, este de preferat să întârzii puțin uscarea pentru a face modificări.

Uleiul de mac pentru pictura in ulei:

 • este ideal pentru culorile deschise
 • are un risc mai redus de “încrețire” a peliculei decât uleiul de in
 • se usucă mai încet decât uleiul de in
 • oferă o peliculă mai puțin rezistentă decât cea produsă de uleiul de in
 • se folosește în general la straturile finale ale picturii

Care sunt diluații slabi pentru pictura în ulei?

În afară de uleiurile despre care am vorbit mai sus, am menționat și posibilitatea de a dilua vopselele cu terebentină, white spirit sau alt diluat care grăbește uscarea vopselelor pe bază de ulei. 

Acești diluați au proprietatea de a subția vopseaua, făcând-o transparentă, dar, în același timp, ei reduc din luciul specific vopselelor de ulei.

Iată câteva exemple de diluanți pentru pictura în ulei:

 • Terebentina 100ml sau Terebentina 500ml
 • Diluant ”White Spirit”, care, spre deosebire de terebentină este inodor. Acesta este motivul pentru care eu îl prefer.
 • Esența de petrol este un diluant puternic mirositor, nu se recomandă folosirea lui dacă nu ai condiții bune de aerisire. Este strict pentru folosirea într-un studio dedicat. Dar, face minuni la curățarea pensulelor.

Avantajul acestor medii de diluție este faptul că timpul de uscare se scurtează. Diluantul se evaporă mai repede decât uleiul. De aceea, dacă vrei să pictezi folosind atât diluat, cât și ulei, diluția cu ulei se face doar la straturile finale. 

La final, îți spun că există cazuri în care cele două medii de diluție se amestecă între ele, astfel încât timpul de uscare să fie mediu, calitatea să fie nici prea gras nici prea slab, soluția rezultată din amestec căpătând o parte din proprietățile fiecărui mediu. 

 

2 Comments

 1. daca folosesc ulei de in fiert expirat, face vreun rau picturii?
  e urgent sa stiu ….

  • As spune ca este un risc pe care poate merita sa ti-l asumi. Personal eu am folosit si vopsele expirate. Atata timp cat proprietatile s-au pastrat (de exemplu uleiul nu s-a intarit partial), nu ar trebui sa fie probleme. Oricum, este mai putin grav dacat folosirea unui ulei nepotrivit pentru pictura, care rancezeste.

Leave a comment

Your email address will not be published.