Cum se curata pensula dupa ce am pictat?
![Pictura Facebook thumbnails 1](https://www.curspictura.ro/wp-content/uploads/Pictura-Facebook-thumbnails-1-650x276.png)
” Cum se curata pensula ” este una dinre cele mai importante griji are oricarui pictor, indiferent de nivelul sau. Chiar si pentru un simplu pasionat de pictura, care foloseste pensula odata pe saptamana sau chiar mai rar, spalarea ei este o problema serioasa.
Durata de viata a unei pensule
Durata de viata a unei pensule depinde foarte mult de mai multi factori, care actioneaza concomitent:
-> Cat de mult pictezi cu acea pensula
Anumite pensule le folosesc mai des decat altelele. Am constatat ca se uzeaza mai repede pensula pentru detalii. Este supusa unui “stres” mai mare, eu avand mereu un exces de zel in directia detaliilor (un obicei de care incerc sa ma dezvat).
Cei care picteaza doar ocazional, asta insemnand la o distanta de mai mult de o saptamana, vor putea folosi aceleasi pensule timp de aproximativ un an de zile, poate si mai mult. La o frecventa de o saptamana, poate si putin mai des, pensulele devin dificil de folosit dupa aproximativ 6 luni. Cei care picteaza zilnic, s-ar putea sa simta nevoia de a inlocui anumite pensula la 3 luni.
![](http://www.curspictura.ro/wp-content/uploads/2015/07/pa14.jpg)
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
-> Cum folosesti pensula cand pictezi
Daca ai obiceiul de a freca cu pensula apasand cu toata suprafata sa pe panza, atunci ai toate sansele de a o toci repede. Este de preferat sa te inveti sa folosesti doar varful pensule, sau, daca tehnica de lucru necesita o usoara apasare, nu pune prea mult presiune. Eventual, pentru tehnici care necesita frecare si apasare, foloseste pensule mai ieftine si/sau vechi. Nu pe cele scumpe.
Un alt obicei bun de invatat este sa te inveti sa amesteci culorile folosind cutitul de paleta in loc de pensula. In felul acesta eviti supraincarcarea pensulei cu vopsea pana la baza firelor.
-> Cat de bine este curatata si intretinuta pensula
Daca o intretii, si nu cureti pensula bine, ea se poate strica mult mai repede decat in mod obisnuit. In continuare vom detalia pasii necesari pentru curatarea pensulei, si vei afla cu ce poti sa o cureti. Mai apoi vorbim si despre intretinere, caci nici acest lucru nu este de neglijat.
Cum se curata pensulele
Indiferent cu ce vopsele pictezi, atunci cand speli pensula cu sapun, fii atent la cum o cureti. Desparte perii pensulei si curata adanc pana la baza lor. Daca la baza nu este bine curatata, pensula se va deteriora. Distanta dintre peri va creste cu fiecare utilizare si spalare necorespunzatoare.
Desigur, este greu sa ajungi sa cureti chiar baza perilor. Nici chiar pictorii profesionisti nu reusesc mereu acest lucru. De aceea, distantarea perilor este oarecum inevitabila.
-> Spalarea pensulelor in pictura cu acrilice
Daca pictezi cu acrilice, este suficient sa speli pensulele cu apa si sapun. Fii insa atent la faptul ca acrilicele se usuca foarte repede, deci pensula trebuie spalata imediat dupa folosire.
In timp ce pictezi, daca trebuie sa schimbi pensula, clateste-o bine pe cea de care nu mai ai nevoie, si aseaz-o pe un servetel umed pana la terminarea sesiunii de pictura. Servetelul va mentine umezeala in caz ca nu a fost clatita bine si mai are urme de vopsea.
Iata cum se curata pensula:
- Intotdeauna, la terminarea picturii, iau toate pensulele cu care am pictat si merg cu ele la chiuveta, unde le spal cu apa si sapun.
- Pensulele se pot spala fie cu sapun de corp, fie cu sapun de vase. Cel de vase este chiar mai bun pentru ca este mai degresant. Dar fiindca este mai puternic, nu la fel de bland precum sapunul de corp, poate distruge pensulele cu fire sensibile.
-> Spalarea pensulelor in pictura cu ulei
Daca pictezi cu vopsele pe baza de ulei, primul pas este sa stergi excesul de vopsea pe o carpa. Apoi, clateste bine pensula in apa, si mai sterge-o odata. Dupa ce ai scapat de grosul resturilor de vopsea, spala pensula cu diluant pentru ulei.
- PASUL 1: Poti spala cu terebentina, petrol, white spirit, petroleum. Alege insa variantele inodore, care nu miros puternic. Unii inmoaie pensula in diluant timp de cateva minute inainte de a clati. Pentru asta insa, trebuie sa ai un suport care sa nu permita pensulei sa atinga fundul recipientului.
- PASUL 2: Cand si acest pas este gata, urmeaza apa si sapunul. Daca dupa spalarea cu apa si sapun insa se mai simte uleiul, iar apa nu este perfect curata, mai poti clati inca odata cu diluant. Apa trebuie sa fie usor calduta pentru a inmuia resturile de ulei.
- PASUL 3: La final, sterge din nou pensula, de aceasta data pe alta carpa. Nu folosi aceeasi carpa caci doar vei contamina iar pensula cu resturi de vopsea si ulei.
Repeta procesul acesta de spalare cu diluant si apoi cu sapun de cate ori este nevoie. Iar din experienta ma iti pot spune ca abia dupa 3 cicluri de spalare reusesc sa curat complet pensulele.
Cum se intretin pensulele
Pensulele nu se tin niciodata cu capul in jos. De asemenea, dupa spalare, nu le sterge cu un material care freaca prea tare (adica nu cu prosopul). Foloseste doar carpe moi (cum sunt cele din bumbac). Prin frecare, perii se distrug, iar pensula va ajunge ciufulita mai repede.
Pentru a mentine forma pensulei cat mai aproape de cea originala, dupa spalare si stergere, unge-o cu putin sapun. Cu doua degete, modeleaza-i forma apropiind firele spre varf si las-o sa se intareasca asa. La urmatoarea folosire, cand este inmuiata, pelicula de sapun dispare. Imagineaza-ti ca este un proces precum intretinerea parului la coafor, si vrei “sa reziste coafura”. Defapt, pensulele pentru vopselele de ulei se pot intretine cu balsam de par sau ulei.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Leave a comment