Cum folosim fineliner-ul pe caietul de schite

CURS Online Pictura În Acrilic

Sansa La Pret Redus Expira Vineri 29 mai 23:59

De mici copii ne place sa mazgalim forme a caror semnificatie doar noi o stim. Acest impuls se pastreaza si la varste mai inaintate, mazgaleala fiind in fond un prim pas de creatie. Asa se face ca, intr-o dupamasa de sambata, neavand chef de nimic altceva, am preferat sa ma relaxez mazgalind. Imi faceau cu ochiul finelinerele.

Dar, mai intai, am zis hai sa fac ceva in creion, sa vedem ce iese. Asadar, ceea ce se vede aici este un exercitiu spontan. O inventie de la care poate porni candva un model decorativ.

Inainte de finelinere, schita in creion

Am pus o bucata de carton sub coala, in caz ca va trece culoarea. Creioanele pe care le folosesc la schite sunt Faber-Castell Goldfaber. Le am de mult timp, dar nu s-au consumat fiindca mai mult pictez decat desenez.

Mai intai am marcat usor cateva puncte de reper pentru ceea ce vreau sa fie niste flori stilizate, apoi, restul modelului l-am trasat liber. Caut sa marchez simetric repere pentru ca altfel exista riscul de a face un pas nepotrivit in aceasta spontaneietate. 

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

In sfarsit, am umplut aproape intreaga pagina, si am pus mana pe finelinere.

Ce este un fineliner?

De multe ori mi-am pus intrebarea: cum as putea sa dau culoare o culoare mai vibranta unui design abstact? Nu ma multumeste doar conturul negru. Sunt o maniaca a culorii, si nu de putine ori ajung sa abuzez de ele. Cand vad creioane, markere si finelinere insirate, imi tresara inima.

Varful unui fineliner este foarte subtire (0.3 mm), ceea ce iti permite trasarea de linii fine, de unde si numele acestui instrument. Unii il folosesc la scriere, dar, cel mai adesea, artistii il folosesc pentru grafica. 

Vezi video aici:

Brandul pe care mi l-am ales este Staedtler Triplus Fineliner. Este unul foarte cunoscut, accesibil, si vine intr-o multime de nuante. Marea varietate de nuante a fost poate motivul principal. Desi exista seturi de 10, 20, 30, 48, eu le-am cumparat pe ale mele la bucatura, de-a lungul timpului. Am ales individual nuantele pe care am considerat ca le voi folosi.

Spre deosebire de alte marci, am constatat ca acestea au varful un pic mai moale, ceea ce le face sa alunece mai bine pe hartie. Un alt lucru care imi place la aceste finelinere este faptul ca nu se usuca repede daca uiti sa pui capacul. Il poti lasa la aer si o zi intreaga. Mai mult nu am incercat.

Cum se foloseste un fineliner?

Folosesc acest instrumente de grafica – FINELINER-ul – pentru a trasa conturul formelor, dar si pentru a le umple cu texturi formate din linii si puncte

Finelinerele se combina foarte frumos cu acuarelele. Dupa ce am folosit acuarele pentru petalele florilor si la frunze, cu varful fin al finelinerului pot adauga mici detalii (vinisoare) sau pot intari conturul. Pentru asta folosesc aceeasi culoare, doar o nuanta mai inchisa.

In loc de acuarele as fi putut folosi carioci sau markere in combinatie cu finelinere.

Important de avut in vedere este faptul ca, daca treci cu pensula cu acuarela peste o suprafata hasurata cu finelinere, hasura se va strica. Vopseaua din finelinere este imprastiata de apa de pe pensula.


De luat in vedere la folosirea finelinerelor:

Daca grosimea colii de hartie pe care le folosesti este mica, 100g, atunci, la fel ca si in cazul markerelor, aceste finelinere vor lasa urme care se vad pe verso. Nu prea imi convine acest lucru, dar, daca nu vreau sa ma limitez mereu doar la creioane, si folosesc strict o singura fata a unei coli, nu-i nici o problema.

Dand pagina si uitandu-ma cum arata pe verso, nu e rau deloc. Imi dau usor seama ca pe o hartie mai groasa finelinerele ar merge de minune. E clar: urmatorul caiet de schite pe care il voi cumpara trebuie sa fie potrivit pentru toate mediile de lucru, caci vreau sa le mai folosesc.

Analizand apoi inventia asta, am decis sa ii adaug mai multe detalii marunte. Asta asa, ca sa folosesc la maxim puterea de detaliere pe care mi-o ofera finelinerele. 

CONCLUZIE:

Folosirea finelinerelor, in combinatie cu acuarele sau fara, este o experienta placuta. M-am relaxat cu acest exercitiu spontan, cu gandul la vara care tocmai se termina.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*