Cum iti evaluezi singur lucrarea artistica

Sunt sigura ca pictezi cu multa pasiune. De cele mai multe ori ești foarte multumit de rezultatul final.
Insa, ți se intampla sa nu primești mereu laudele mult așteptate de la prieteni sau chiar de la alti artisti?
Acolo unde tu vezi forme pictate cu mult efort si dedicare, uneori, altii vad imperfectiuni.
Așa ca te trezesti intrebandu-te deseori: „Unde am gresit?”
Daca pana acum nu ai avut posibilitatea sa discuti cu un critic de arta, probabil simti ca bati pasul pe loc si nu stii nici ce sa indrepti, nici incotro sa te indrepti.
E un sentiment frustrant si, fara reperele si indrumarea cuiva „din domeniu”, e foarte greu sa scapi de el.  De aceea, in acest articol, iti voi da cateva repere pe care sa le poti folosi cu usurinta la o auto-evaluare.
Iata care sunt cele mai importante trei lucruri de avut in vedere la analiza unei picturi:

Problemele care pot sa apara in pictura ta se vor incadra in aceste trei mari categorii. Nu este exclus sa apara mici “greseli” din fiecare.

Compozitia

Daca scopul tau este sa te relaxezi trasand cu pensula, dand viata cu culori, atunci nu am sa-ti spun sa te strofoci sa inveti regulile de desen ale perspectivei. Dar, in acelasi timp, iti spun sa nu incepi nimic fara a stabili clar pe panza ce vei face. Asadar, daca ti se pare ca schita este mare consumatoare de timp, si poate nu esti prea talentat la desen, iata alternativa: foloseste indigoul.
Daca pictezi o reproducere, si faci o schita corecta in etapa de pregatire, nu ar trebui sa apara probleme la compoztie. Acest lucru se datoreaza faptului ca artistul original a gandit deja compozitia. Daca lucrezi dupa fotografii, va trebui sa fii foarte selectiv cu ele. Nu orice fotografie este una “buna de pictat”. Ea trebuie sa respecte acelelasi reguli de compozitie pe care le-ai invatat la pictura. Apoi, nu trebuie sa cazi in capcana redarii fiecarui element din fotografie – alege si elimina din elemente.
Pentru cei care se ambitioneaza sa iti face schita fara indigo, atentie la PERSPECTIVA. Ea este elementul cheie al unei lucrari reusite.

Culorile

Primesc deseori intrebari legate de obtinerea anumitor nuante. Vreau sa-ti spun ca este prea putin important acest lucru. Poti face un tablou frumos si intr-o singura culoare daca vrei. Important este sa te folosesti de ALB si NEGRU pentru a inchide si deschide culorile si nuantele folosite, in asa fel incat sa obtii CONTRAST in pictura ta. O pictura fara contrast este lipsita de viata si de aceea nu impresioneaza. Contrastul ajuta la tridimensionalizarea perceptiei.
Exista si alte tipuri de contrast (inafara de intunecarea cu negru si luminarea cu alb) de care te poti folosi fara o paleta larga de amestecuri. Despre cum poti obtine contrast intr-o pictura se pot spune multe – este deja un subiect prea larg pentru a-l dezbate acum (aflii mai multe in cartea “Dincolo de Forma si Culoare“).

Inainte si dupa aplicarea contrastrului. Pictura Stela Simon, cursant.

Executia

Sa presupunem ca ai o compozitie buna, cu o schita a carei perspectiva este corecta, iar culorile pregatite pe paleta sunt corect evaluate, armonioase, contrastante. Si totusi la final pictura te nemultumeste. Iata ce alte probleme pot interveni pe parcursul executiei:

  • Diluezi prea mult vopseaua. In general, este bine sa nu te zgarcesti la punerea vopselei pe panza. Daca o diluezi pierzi din aderenta si nu faci “mare branza” de economie. Am vazut picturi care lasa prea mult din albul panzei sa strabata printre straturile de vopsea. Pe de alta parte, daca vrei sa adopti un stil mai realist de pictura, o dilutie corecta iti este utila pentru transparenta. Dar, in acest caz, dilutia trebuie facuta cu substante adecvate, iar la proportia dilutiei pot aparea greseli. 
  • Nu folosesti pensula corecta. Fiecare forma si fiecare numar de pensula are un rost. Schimba pensula de cate ori este nevoie, si gandeste-te la ce fel de efect vrei sa obtii inainte de a picta un element al compozitiei. De asemenea, tine cont si de directia trasarilor. Pentru acelasi obiect, ea ar trebui sa fie constanta.

Pe langa aceste doua probleme, exista si alte lucruri legate de executie, dar despre ele discutam mai in detaliu in cadrul urmatorului articol. Acestea sunt insa cele mai esentiale si mai usor de corectat de catre incepatori.

✔DEVINO PROPRIUL CRITIC
Evaluează-ți Singur Picturile!

Nu ai un drum de reper în drumul tău spre pictură? Învață să te auto-critici și să te autoevaluezi singur! Cu această carte electronică - Dincolo De Formă Și Culoare - poți face chiar acum acest lucru!

4 Comments

  1. Mariana Platon 07/03/2018 at 10:47 pm

    Esenta esențelor.Sa poti sa-ti evaluezi corect, singur,lucrările.Laura,ador curajul tau,respect maxim dorința ta de a împărtăși informatiile.Multumesc.

  2. Tu însăți esti libertatea întruchipată, felul neîncorsetat a te exprima în lumea culorilor!

  3. Doinel draghici 10/03/2020 at 7:57 am

    Mulțumesc,Laura!!!

  4. Sunt de urmat sfaturile tale. Multumesc

Leave a comment

Your email address will not be published.