Cum pictam floarea soarelui cu acuarele si pastel

Aceasta este o lectie pas cu pas, simpla si usoara, despre cum pictam floarea soarelui folosind acuarele si pasteluri.

Vom afla:

  • Cum desenam si cum pictam floarea soarelui;
  • Cum obtinem efectul de acuarela si sare pentru fundal;
  • Cum se combina acuarelele cu pastelurile;
  • Care sunt diferentele dintre acuarele si pasteluri;
  • Cum se folosesc pastelurile in functie de ceea ce vrem sa facem;
  • Cum putem evita contaminarea culorilor atunci cand lucram cu acuarele.

Pasul1: Desenam schita

Pentru schita florii, putem apela la un mic truc. Orice obiect rotund pe care il avem la indemana (fie ca este un borcan, un pahar sau orice alteceva) poate fi folosit pe post de sablon. Trasand de jur imprejur cu creionul, vom obtine mijlocul florii. Atentie ca rotundul astfel desenat sa fie suficient de mic incat sa ramana spatiu pentru petalele florii. Petalele trebuie sa fie aproape tot atat de lungi cat este diametrul mijlocului.

Apoi, pentru frunze, avem in vedere faptul ca forma lor este de inima, si sunt in general frunze mari. Pentru o compozitie placuta, vom face o frunza mai mica si una mai mare.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Pasul 2: Fundalul in acuarela

Pictam cu acuarela albastra de jur imprejurul formelor desenate. Putem varia putin nuanta de albastru. Astfel, in partea dreapta-sus vom avea un albastru spre violet, in timp ce in partea stanga-jos vom avea un albastru mai verzui. 

Pasul 3: Textura cu sare

Cat timp acuarela este inca umeda, vom presara sare peste ea. Ideala este sarea mai grunjoasa. Cristalele de sare grunjoasa fiind mai mari, textura finala va fi mai pronuntata. Culoarea se va strange de jur imprejurul sarii, lasand urme neuniforme pana la uscare.

Pasul 4: Umplerea formelor cu acuarele

Umplerea formelor din interiorul florii cu acuarele pare un lucru simplu de facut. Daca insa nu suntem atenti si ne grabim, putem contamina culorile. Trebuie avute in vedere urmatoarele lucruri:

  • Nu putem picta petalele si frunzele pana cand nu se usuca fundalul. In caz contrar, galbenul petalelor si albastrul fundalului se vor contopi, formand verde, iar verdele va pata petalele.
  • Spalarea pensulei dupa pictarea fundalului trebuie facuta intr-un recipient cu apa curata. In caz contrar, apa albastra va contamina galbenul. Nu vrem un verde murdar, usor verzui.

Pasul 5: Detalilierea si conturarea cu pasteluri

Acuarelele au lasat pe hartie un strat in culori deschise, diafane. Putem accentua anumite detalii folosind pastelurile. Pastelurile au culoarea mult mai intensa decat acuarela diluata. Mai mult decat atat, compozitia uleioasa a pastelurilor le face insolubile in apa. Astfel, ele nu se amesteca cu acuarelele. Stratul de acuarele ramane intact sub pastel. 

Se poate si invers.

Poti desena ceva cu pastelul alb (sau orice culoare deschisa),  ca mai apoi sa pictezi cu acualele de culoare inchisa. Vei observa ca cele doua tipuri de vopsele nu se combina chiar daca treci cu pensula peste toata suprafata.

Pastelul, ca instrument de pictura, poate fi folosit in mai multe feluri:

  • Cu muchia mai ascutita a pastelului (culori maro, de la deschis la inchis) putem contura petalele inflorescentei.
  • Cu latura groasa a pastelului putem lasa urme late si intrerupte, cum este cazul la frunze si la coada.

Ca un ultim detaliu final, ne putem folosi de pastelul negru pentru a intari umbrele, sau anumite zone, in asa fel incat floarea sa iasa mai bine in evidenta fata de fundal. Este vorba despre partea de jos a mijlocului florii, si partile inferioare ale frunzelor, respectiv partea din dreapta a coditei.

ATENTIE!

Daca se insista prea mult cu pastelul, efectul de acuarela intrezarita printre urmele de pastel nu va mai fi la fel de pronuntat. Prea multe straturi de pastel acopera complet acuarela.

Astfel, intai ne vom gandi bine ce vrem sa facem cu pastelul, si vom alege culoarea potrivita de pastel pentru efectul pe care vrem sa-l obtinem.

Observa cum o singura trasare cu pastel verde inchis peste acuarela verde deschis a creat o textura deosebita pe tulpina si frunze.

Mai jos este si video-ul cu aceasta lectie:


 

13 Comments

  1. viorica gherasim 03/09/2020 at 2:12 pm

    Multumesc!Foarte interesant!Sunteti o artista desavarsita!

  2. Mulțumim mult!

  3. Interesant. S-a gasit cineva sa dezvolte, sa detalieze de fapt, tehnica picturala pentru oricine e interesat. Felicitari, si la mai mare!

  4. O lecție destul de interesantă. Explicatia pas cu pas destul de clară, te îmbie să ei pensula și să te simți în postura de pictor.Mulțumim pentru secretele pe care le dezvăluiți și ni le oferiți, în observarea,aprecierea și redarea frumosului din jurul nostru.Un profesor cu Har Dumnezeesc. Stimă și respect.Multă sănătate și noi realizări.

  5. SORIN MIHAI MITULESCU 02/09/2021 at 9:38 am

    Mi-a placut lectia. Multumiri.

  6. Simona Abrudan 21/10/2021 at 7:36 am

    Mulțumim frumos

  7. Cecilia ANca Rusenescu 21/10/2021 at 10:18 am

    Foarte interesant.Totul pare asa usor cand vizionam filmul dar nu este chiar asa.

  8. Super .Interesant.Va mulțumim și va urmărim în continuare

  9. Placuta si motivanta lectie! Multumiri!

  10. Minunat, Laura, mulţumesc!
    Abia aştept şi alte idei!

  11. Frumos, cind voi avea timp, mă voi delecta Pictind….și urnind instrucțiunile Laurei!
    Mulțumesc!
    Rodica

  12. Sunt idei utile. Multumesc.

  13. Sunt idei utile, frumoase. Să îmbin pictatul cu acuarele cu pasteluri. Mulțumesc.

Leave a comment

Your email address will not be published.