Cum pictam peste o alta pictura veche

Timpul trece, si ajungem sa nu ne mai placa deloc primele picturi facute stangaci, cu nepricepere. Pe de alta parte, materialele pentru pictura sunt destul de scumpe. De aceea, artistii si-au pus intrebarea, inca din cele mai vechi timpuri, daca pot sa repicteze panzele “nereusite”. Si au constatat ca da, se poate face acest lucru.

Procesul pe care urmeaza sa-l deschiu se aplica inclusiv picturilor deja vernisate. Si este foarte simplu: doar doi pasi!

Pasul 1: Smirghel-uirea picturii existente.

Pictura initiala, pe care am “sters-o”.

Simpla acoperire a ei nu este suficienta. Grundul aplicat direct peste pictura existenta va lasa sa se intrevada atat culorile acesteia cat si textura. Asadar, foloseste un smirghel cu miscari circulare, pentru a “distruge” textura picturii si a inlatura din cantitatea de vopsea aplicata si intarita.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Va trebui sa ai in vedere urmatorul lucru: smirghel-uirea se va face in aer liber, nicidecum intr-o incapere inchisa. Se produce un praf fin ce poate contine subtante nocive (componente ale vopselelor folosite). Iti recomand sa iti pui si o masca (ca acelea de hartie folosite de doctori, se gasesc la farmacie).

Smirghelul nu trebuie sa fie foarte fin, caci daca este prea fin nu va putea patrunde prin pelicula de vopsea. Pe de alta parte, fii atent la momentul in care trebuie sa te opresti din a freca. Daca insisti prea mult, cu speranta ca se va duce orice urma de vopsea de pe panza, risti sa strici, sa rupi, chiar din panza. Acest prim pas nu va inlatura complet pictura initiala, dar o va estompa.

Pasul 2: Grunduirea.

Prin smirghel-urile, textura panzei s-a netezit, in sensul ca acum nu mai ai forme “in relief”. Panza ramane insa insa usor aspra. Primul strat de grund o va netezi in sensul ca o va face mai fina. Apoi, grundul va acoperi, strat dupa strat, restul de vopsea prinsa intre porii panzei. Trei straturi ar trebui sa fie suficiente.

Poti opta pentru o grunduire “colorata” si nu neaparat una alba. Mai ales daca stii exact ce vrei sa faci pe acea panza. Asta este ceea ce am facut si eu cu panza mea. Aveam nevoie de un funal roz, si de aceea, dupa doua straturi de grund alb, am  aplicat un stat roz. Mai mult decat atat, am continuat sa lucrez asupra fundalului, creand un gradient mai inchis la culoare, care a acoperit in intregime orice urma a fostei picturi.

Acest proces incarca panza, o face mai grea, dar, nu va fi inca nici pe departe atat de incarcata precum pictatea ei cu tehnica impasto, in cutit.  Eu am pictat magnoliile in straturi subtiri de culoare, unul dupa alul, fara a adauga multa greutate in plus.

Nu am niciun regret. Noua pictura merita asternuta peste cea veche.

Atentie la ce tip de grund folosesti! Daca pictura initiala a fost facuta cu acrilice, poti folosi un grund universal acrilic. Dar, daca pictura initiala a fost facuta cu vopsele pe baza de ulei, atunci va trebui sa folosesti un grund pe baza de ulei (mai precis, pe baza de rasina alchidica din ulei). Se gaseste mai greu, este adevarat. Recomand grundul Winsor&Newton. Formeaza o pelicula alba, fara aspect cretat, izolanta, care nu absoarbe uleiul din culori

In conlcuzie: Este bine sa pastrezi primele tale picturi, ca o referinta a progresului facut de-a lungul timpului, insa, daca consideri ca ai prea multe panze “stricate” cu picturi care nu-ti mai plac, le poti refolosi.

16 Comments

  1. Frumos..interesant ..util..va multumesc

  2. Popescu Laurentiu 12/02/2018 at 3:06 am

    Foarte interesant. Mulțumesc!

  3. Foarte, foarte util……….vă mulțumesc.

  4. Bine de retinut! De fapt, am pus in practica inainte de a citi articolul tau, am reusit sa refolosesc panza f bine, nu se cunostea nimic. Merge ca, grund, chiar vopseaua ulei si nu una speciala.

  5. Laura nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca o pictura se poate reface ! M-ai lasat fara cuvinte !

  6. Nu stiu ce sa spun -ideile sunt excelente .Felicitari pt curaj si rezultat.

  7. Multumes , este de real folos.

  8. Mariana Platon 01/03/2018 at 12:32 am

    Astfel de informații nu se obțin la cursuri de pictură nici dacă sunt cerute.O profunda recunostinta am pentru tine,draga Laura.

  9. Va multumesc.

  10. GOREA Gabriela 28/02/2019 at 1:33 pm

    Va multumim pentru sfaturile utile. O zi buna in continuare!

  11. Doinel draghici 25/02/2020 at 1:09 pm

    Multumesc,Laura!

  12. Multumesc frumos !

  13. Buna ziua !
    Se pot folosi culori acrylice peste o lucrare realizata deja in ulei ? multumesc

    • Nu se poate picta in culori acrilice peste un tablou finalizat in ulei. Uleiul formeaza o pelicula pe care acrilicul nu adera. Invers insa se poate: ulei peste acril.

  14. mfilip62@yahoo.com 02/01/2024 at 3:28 pm

    Peste o pictură în acrilic care este deja varnishat cu varnish final, se mai poate picta tot cu acrilic?

Leave a comment

Your email address will not be published.