Cum pictam un mar in pastel – Comparatie pasteluri
A venit si la mine Mos Craciun anul acesta. Mi-a adus setul de pasteluri uleioase Sennelier Landscape (24 culori) mult dorit, si in plus un set de pasteluri uscate Raphael Campus (48 culori). Pana acum lucrasem cu pasteluri uleioase mai dure, marca Raphael, si am devenit o mare iubitoare a acestei tehnici. Simteam insa ca pentru a evolua am nevoie de hartie mai buna, pe de o parte, si de pasteluri mai moi, pe de alta parte. Imi lipsea si un Color Shaper cu care sa intind si sa modelez detaliile pe care nu le puteam realiza cu degetul. A avut mosul grija si de acest aspect.
Mos Craciun a facut cumparaturile in cadrul magazinului colorit.ro!
Drept urmare, am pregatit un tutorial simplu – clasicul mar – in care sa vezi cu ochii tai diferentele intre cele trei tipuri de pasteluri:
- S – Sennelier pasteluri uleioase
- R u – Raphael pasteluri uleioase
- R c – Raphael pasteluri uscate
Am ales sa le testez pictand un fruct rotund (mar, portocala, etc.) deoarece in acest fel folosesc o buna parte din culorile de baza. In plus, este un exercitiu bun pentru incepatorii care doresc sa inteleaga mai bine importanta teoriei culorilor. Nu am folosit niciun mar-model in fata, ci mere imaginare.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Pasul 1: Coloram o forma rotunda cu rosu
In cazul pastelurilor grase Sennelier, deoarece am ales setul Landscape, nu am avut un rosu atat de puternic precum in cazul celorlalte doua tipuri de pasteluri. Vei vedea insa ca acest lucru conteaza prea putin. Important este sa nu colorezi uniform, ci sa lasi libere urmatoarele zone: un oval in partea de sus, muchia din stanga jos, si partea dreapta care va fi luminata.
Pasul 2: Adaugam portocaliu
Cu portocaliu coloram o parte din spatiile ramase libere, si peste o parte din zona rosie. Deja amestecam culori! La fel ca si in cazul precedent, in gama Landscape nu am gasit un portocaliu viu, ci un galben mai inchis. Poti observa ca pastelurile cretoase lasa in urma un praf. Personal, mie nu-mi place sa trebuiasca sa curat mereu hartia de acest reziduu. Cum se face curatarea? Ideal cu o pensula, si nu sufland! Exista pericolul de inhalare a acestui praf. De asemenea, daca alegi sa pictezi cu pastelui uscate, va trebui sa aspiri incaperea dupa ce ai pictat, caci praful intra in covor sau se aseaza pe podea.
Pasul 3: Adaugam galben
In zonele luminoase ale fructului nostru (in acest stadiu poate fi vorba si despre o portocala, nu neaparat mar!), adaugam si galben. Prin punerea galbenului peste celelalte culori, obtinem un amestec. Atata timp cat nu pictezi uniform, vei avea treceri frumoase de nunate intre rosu-portocaliu-galben.
Pasul 4: Adaugam verde
A sosit timpul sa transformam portocala in mar. Acest lucru inseamna ca adaugam cateva accente de verde – liniute curbe – pe latura intunecata (si semicentrala) a marului. Important este sa obtinem o varietate de culori pentru ca marul nostru sa fie interesant.
Mai adaugam verde si in spatiul ramas liber din partea superioara, unde vom prinde mai tarziu codita. Acest oval (adancitura a marului) nu trebuie sa fie verde pentru orice mar pe care il desenezi. El poate fi o nuanta de rosu – mai inchis in zona umbrita a adanciturii si mai deschis in zona luminata.
Pasul 5: Netezim culorile
Avem acum suficiente culori, deci putem sa le netezim. Prin netezire, spatiile dintre asperitatile hartiei se acopera, iar prin miscarea dute-vino cu estompa sau acest color shaper, toate acele culori pe care le-am asezat anterior, se combina si se amesteca. Aici este momentul in care am simtit diferenta dintre pasteluri.
Pastelul gras Sennelier, fiind mai moale, s-a intins usor si uniform. Pastelul gras Raphael, fiind mai dur, nu s-a intins uniform, iar pentru intindere a trebuit sa apas mai tare. Pastelul uscat s-a intins foarte usor, iar efectul obtinut este mult mai neted.
Color Shaper-ul pe care l-am folosit este marca Tintorretto, si dimensiunea 2. Sunt foarte foarte multumita de el. Imi va usura mult procesul de pictura prin faptul ca are acea muchie ascutita cu care pot reda clar formele. Daca pentru netezirea unor suprafete mari exista o gramata de solutii mai ieftine (degetul – foarte la indemana!), pentru detalii fine mi se pare indispensabil.
Pasul 6: Pictarea coditei
Acum, pentru a testa si un verde mai inchis, haide sa pictam o codita cu o frunzulita. Nimic prea realist – este doar un test la urma urmei. Am decis sa netezesc si de aceasta data. Concluzia: Culoarea aceasta de verde inchis s-a comportat cam la fel – fara diferente majore – in toate cazurile.
Tot in acest pas am mai ajustat putin culorile prin adaugarea unor noi trasari cu verde pe centru, rosu in partea stanga-sus si galden in dreapta-jos. Acolo unde se prinde codita, am modelat cu color shaper-ul cu miscare semicirculara inspre interiorul scobiturii marului. Scopul acestor ajustari este de a reda mai corect impresia de mar. Altfel, avem doar niste bile frumos colorate.
Pasul 7: Pictarea umbrei
Sa testam inca o culoare inchisa: maro. Umbra este usor mai lunga spre stanga, caci am pictat mai luminoasa partea dreapta a marului. De asemenea, apasam mai mult in apropierea marului, si doar usor de tot pe masura ce ne indepartam. Deoarece un mar nu este perfect rotund, pictam aceasta umbra putin peste baza marului.
Pasul 8: Adaugam detaliile si reflexia luminii
Una dintre tehnicile mele preferate este tehnica sgraffito. Pe scurt, aceasta presupune zgarierea pastelului in vederea obtinerii unor detalii fine. Prin zgarierea pastelului uleios, se indeparteaza straturile de vopsea din acea zona. Din pacate, aceasta tehnica nu merge aplicata cu pastelul cretos.
Pentru cele doua mere pictate cu pastel gras, am ales sa trasez mici zgarieturi pe frunze, pentru a reda vinisoare. Am procedat astfel cu varful ascutit al unui instrument de gravura (foarte asemanator cu o penita de stilou). Apoi, am zgariat o suprafata ceva mai mare in coltul dreapta-sus, pentru a reda impresia de lumina reflectata de aspectul lucios al unui mar. Imi place faptul ca pastelurile Sennelier au permis o zgariere mai profunda, pana la albul hartiei, in timp ce pastelurile Raphael au rezultat intr-o zgariere cu urme de galben.
Apoi, pentru marul pictat in pastel uscat, am pictat acelasi luciu in partea dreapta-sus folosind muchia ascutita a pastelului de culoare alba. In cazul pastelurilor uleioase, daca as pune alb peste alte culori, nu as obtine un efect atat de clar, ci doar o estompare a respectivelor culori.
Un alt detaliu important este adancirea zonei in care este prinsa codita. Avand in vedere modul in care cade lumina, aceasta adancitura va fi mai luminoasa in stanga si mai intunecata in dreapta. Pentru a o face mai luminoasa in stanga, folosim zgarierea, iar pentru a o face mai intunecata in dreapta, putin maro. Punem putin maro si pe codita. Apoi, pe restul suprafetei marului, mai facem ajustari ale culorilor, schimband modul de hasurare. Acum nu mai hasuram in semicercuri orizontale, ci semicercuri verticale, in special in partea stanga.
Iata cum arata, la final, cele trei fructe (sa zicem: mar-portocala-mandarina):
Observatie: Pastelul uscat se ridica foarte usor de pe hartie. Am atins din greseala cu maneca marul din dreapta, si o parte din culori s-au intins in sus. Am incercat sa sterg, si mai mult am mazgalit. De aceea, trebuie lucrat cu mare atentie daca vrei sa pastrezi zone albe ale hartiei, si sa nu transferi culori nedorite dintr-o parte in alta. Mai mult decat atat, dupa ce termini o lucrare in pastel uscat, este absolut necesar sa o fixezi cu un fixativ (ceea ce am si facut). Pentru pastelurile uleioase, nu este atat de necesara fixarea, desi poti face acest lucru.
Concluzii:
Fiecare tip de pastel va conduce la un rezultat diferit. Chiar daca fructele mele (cel din dreapta seamana mai mult cu o portocala decat cu un mar) sunt oricum diferite ca forma – unul mai mare sau mai rotund decat altul – ele se diferentiaza si prin tipul de pastel folosit. Ai vazut ca am urmat aceeasi pasi, cu aproximativ aceleasi culori. Si totusi, este evident ca aceste pasteluri dau efecte diferite in functie de proprietatile lor.
Imi plac toate, dar, preferinta mea este pastelul uleios Sennelier. Lucrez mai repede cu el si nu trebuie sa apas prea mult, deoarece este mai moale. Obtin un contrast mai puternic si un efect mai impresionist decat cu pastelurile uscate. Nu conteaza care dintre acestea iti place tie, ci conteaza sa inveti sa le stapanesti! Iar aceasta cunoastere si indemanare cu pastelurile porneste chiar de la un simplu mar! Lasa un comentariu cu marul tau, si hai sa… culegem o mare varietate de mere!
Actualizare: Primesc foarte multe mesaje cu mere si portiocale realiazate de citirorii mei. Iata unul dintre ele (Deac Dumitra). Felicitari tuturor!
PEISAJE IN PASTEL
Daca ti-a placut acest articol, atunci sigur iti va placea si cartea Peisaje in Pastel. Contine peste 70 de peisaje, iar 14 dintre ele sunt explicate si ilustrate pas cu pas.
Te voi invata cum sa folosesti la maxim materialele si tehnicile pentru pasteluri impresionante.
Enter your text here...
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Interesant! Nu am încercat niciodată pastel, ci creioane colorate cu mine unsuroase. Aplicând sfaturile tale (neprețuite!),am obținut un desen plăcut la vedere. Până la „bine” mai e cale lungă… Nu mai încerc. Merg mai departe pe aquarelă… Mulțumesc mult pentru mesaj.
Nu am lucrat cu pastel,doar creioane cerate,si atunci am facut-o ca sa ajut copiii la orele de abilitati.Insa ,deocamdata ma atrag acrilicile.Cine stie,mai tarziu?Oricum,multumesc pentru saturi,sunt de folos,am invatat multe de la tine!
Multumesc pentru lectiile primite.Eu sunt la inceput de drum si cu mare drag voi urma sfaturile date!Astept cu mare nerabdare urmatoarele lectii si sigur vor fi si intrebari.Duminica frumoasa va doresc!
Este impresionant ! Așa ceva aș vrea să fac și eu. Cred că nu contează vârsta.
Buna ,multumesc pentru sfaturi! O singura data am lucrat cu pastel Este interesant cum se intrepatrund culorile si cat de bine arata la final Am decis sa lucrez in acril din mai multe motive Astept cu nerabdare urmatoarele lectii Multumesc !
Multumesc pentru lectii, Laura. Am optat pentru acestea deoarece consider ca am talent dar este neslefuit. Am incercat ceva acuarele, cu acrilice am colorat o lucrare (flori de magnolie) in relief pe un perete. De fapt, acest stil ma intereseaza cel mai mult, iti voi trimite si o poza indata ce reusesc…nu stiu cum!
Chiar daca nu o sa am timp sa tin pasul cu lectiile mi-am promis sa recuperez, sa asimilez iar in final sa pot spune ca sunt o mica mare (53 de ani) artista.
Mulțumesc mult. Este foarte util pentru mine.
Am experimentat si eu pastelul uleios , mai am pe cel cretat sa ii fac testul si lectia de azi ma va ajuta mult .
Sfaturile tale imi sunt de folos.
Iti multumesc!
O sa incerc!Multumesc pentru sfaturile tale!
multumesc pentru sfaturi. nu am incercat inca pastelurile. am lucrat cu
uleiuri si acrilice
multumesc!
Buna Laura, tocmai am achizitionat culori acrilice si culori in ulei. Mi-am cumparat si doua panze de marime mai mica. Abia astept sa ma apuc. Pana acum imi faceam desene din creion, dar acum mi-am luat inima in dinti sa ma apuc sa pictez.
Multumesc!
Multumesc,am sa incerc!
Mulțumesc
Interesant. Ma gandesc sa incerc si eu. MULTUMESC.
Incă odată îți mulțumesc! Am crezut că m-ai abandonat (!?) că n-am mai primit nici un mesaj din 29 ian. Aștept cu nerăbdare și alte mesaje a fel de interesante…
V-am citit, cu mult interes, toate sfaturile si notiunile aprofundate in legatura cu acest curs gratuit.In timpul liber-simbata si duminica-cind am nepoteii la parintii lor,incerc si eu sa pictez in acrylic si ulei,la inceput natura statica si flori,tablouri pe pinza de dimensiuni mai mici ,din reproduceri.Unele consider ca sunt reusite iar altele mai putin.Consider ca trebuie sa lucrez mai mult la culoare si la lumini si umbre.
Va multumesc foarte mult pentru cursurile trimise pe email.
am si eu douo intrebari;
-CU CE SE TRATEAZA UN PLACAJ -PFL- PENTRU A PICTA IN ACRYLIC SI ALTUL IN ULEI?
-CE CARTON TREBUIE SA PROCUR PENTRU A PICTA IN ULEI SI DACA TREBUIE TRATAT?
Va multumesc anticipat.
Buna Valentina! Reproducerile sunt un start bun.
– Foloseste un grund universal care merge si pentru acril si pentru ulei, pe orice suport: https://www.colorit.ro/grund-universal-sennelier.html
– Recomand cartonul panzat. https://www.colorit.ro/carton-panzat-renesans.html
Multumesc mult Laura pentru lectie !!! 😀
Multumesc.. am primit cursurile si le-am citit cu atentie doar ca nu am avut timp sa si exersez…sunt amanunte foarte utile in realizarea unei compozitii plastice….felicitari pentru aceasta initiativa si succes ….
Buna, Laura! Azi am primit a doua lectie, iti multumesc mult de tot, e minunat sa ma aflu aici. Astept cu nerabdare urmatoarele lectii, mai ales pentru pictura in ulei. Iti multumesc mult!
Buna Laura , multumesc mult pentru e mail-uri..
1.- ce sfat imi dai pentru lucru in ulei…ud pe ud…sau, …
Cel mai simplu este ud-pe-ud. Printre avantaje:
– se poate lucra cu vopsea nediluata,
– poti lucra chiar fara a pierde timpul cu amestecul culorilor pe paleta (ele se pot amesteca direct pe panza),
– poti lucra “impasto” cu un strat gros de vopsea, ceea ce iti permite efecte “in relief”, impresioniste
– termini mai repede o lucrare (nu astepti uscarea unui strat ca sa pui altul)
Buna seara Laura! M-am bucurat tare mult cand am primit lectiile. Imi folosesc mult.Iti multumesc din suflet si daca se poate…le astept pe urmatoarele.Iti doresc tot binele din lume!MULTUMESC .
Multumesc mult pt. lectii. Abia astept urmatoarele. Numai bine!
Buna searaLaura!Multumesc mult pentru lectia a 2 a,sunt sigura ca tot ceace mi-ai trimis ma vor ajuta foarte mult.Abia astept urmatoarele lectii!
Sfaturile sunt foarte utile. Nu am incercat pastel dar cred ca voi încerca. Am încercat insa vopsele acrilice.
Multumesc.
Multumesc, nu am lucrat decat cu pastel uscat (demult :), ca am dat de gustul picturii in ulei – si e tare contagios :).. dar sfaturile primite imi plac!
eu am folosit creioane colorate pt ca la acest nivel ma inscriu, si am urmat instructiunile -uimitor de bune, dar nu am vazut nici un desen cu mere, ce am de facut sa-mi prezint si eu lucrarea?
Trimite-mi marul tau pe email: laura@curspictura.ro. Scrie in subiect “Marul” pentru a putea identifica si clasifica emailul. Multumesc!
am trimis
Super
extrem de interesant; pentru mine, e foarte accesibil acest curs. abia astept portretistica, dar consider ca acesti pasi sunt extrem de folositori. Minunata initiativa. Mult success in toata activitatea va doresc, tuturor !
Buna ziua Laura .
Am primit cele doua lectii, foarte interesant. Nu am folosit inca pasteluri. Având in vedere ca mai am inca multe acuarele trebuie sa le folosesc. As vrea sa-mi recomanzi cel mai bun suport pentru acuarele . Multumesc frumos .
Pentru acuarele, recomand o hartie de 300g. Tot ceea ce este sub 260g este frustrant si usor de stricat, mai ales pentru incepatori. Ca marca, Canson are o gama variata de preturi la calitate buna. De exemplu: https://www.colorit.ro/bloc-desen-canson-xl-aquarelle.html
Mulțumesc mult pentru lecție.Foarte interesant!
Buna
Super lectia o sa incerc sigur ,numai ca am o mica nedumerire.
Care este diferenta intre pastelul uleios si creione cerate sau unsuroase?
Multumesc anticipat
Pastelurile sunt mai moi, au un altfel de liant în componența, astfel incat pot fi modelate și după ce ai desenat cu ele. Consistența lor cremoasa îți permite să întinzi culoarea cu degetul sau alt instrument, ceea ce ar fi imposibil cu creioanele de ceară.
OK.Maine merg sa-mi cumpar pasteluri si sculele de rigoare.Multumesc pentru lectie,astept urmatoarea.
Super merci pentru felul clar in care ne explici.
Cu placere, sa fie de folos!
Citesc cu interes lectiile primite, acesta m-a surprins , nu am lucrat deloc cu pasteluri. Cu siguranta daca o sa sa incerc, aceste sfaturi vor fi de mare folos. Multumesc.
Multumesc pentru lectie!
Excelente explicațiile, mai ales pentru un începător ca mine! Mă bucur că te-am descoperit! Mulțumesc!
Pana acuma am realizat doar planse in pastel uscat (care sa imi si placa cum se imbina culorile) dar nu am incercat niciodata Raphael pasteluri uleioase sau Sennelier pasteluri uleioase. Intrebarea mea este care este diferenta dintre cele trei? Stiu ca Raphael pasteluri uscate se intinde mai bine pe hartie ori ce tip ar fi asta. Mas bucura pentru de un raspun s din partea ta/voastra!
Buna! Ma bucur sa vad ca mai lucreaza cineva in pastel. Din ce am observat pana acum, putini facem asta. Pastelurile grase Sennelier sunt mai moi si de aceea se lucreaza mai usor cu ele. In plus, au culori mai naturale, mai putin tipatoare.
Buna, interesanta lectia, eu am incercat doua lucrari cu pastel uscat, insa mi-a starnit curiozitatea acum mai ales pastelul gras , cu prima ocazie chiar am sa incerc.Multumesc
Buna dimineata!
Multumesc, Laura! Recunosc ca nu ma pricep nici macar in a-mi alege materialele. Sunt de folos lectiile, dar si informatiile primite din discutii. Pe o vreme asa ploioasa, mi-ati inseninat dimineata.
Va multumesc tuturor!
Multumesc frumos,mai am de exersat !
Multumesc si eu pentru sfaturi, sunt binevenite intr-adevar! Mi-au folosit si comentariile, am invatat si din ele cate ceva! Multumesc, abia astept urmatoarea lectie!
Mulțumesc! Pare destul de complicat! Oricum, întâi trebuie să descopăr ce este un pastel!Am crezut că sunt creioane cerate dar, din comentariile anterioare, îmi dau seama că nu e același lucru.
Si eu am crezut ca aceste pasteluri sunt acelasi lucru cu creioanele cerate.Acum am invatat ca nu-i asa.Iti multumesc,Laura pentru stilul accesibil al informatiilor!Astept cu nerabdare si celelalte lectii!
Multumesc Laura pentru lectie,deocamdata marul meu trebuie sa astepte sa imi cumpar pasteluri,in casa nu am decat culori acrilice,Laura n-am pictat in viata mea si imi doresc mult sa o pot face,nu la modul profesionist dar macar sa ma ajute in celalant hobby al meu.
Buna Laura! Multumesc mult pentru e-mail-uri, imi sunt de foarte mare ajutor si sper sa revin curand cu dovezile 🙂 !
Bună ziua! Vă mulţumesc mult pentru cunoştinţele şi sfaturile pe care cu mare generozitate mi le dezvăluiţi. Îmi sunt de mare folos şi aştept cu nerăbdare să primesc lecţiile viitoare deoarece sunt sigură că parcurgerea lor mă va determina să iubesc să pictez! Cu deosebită stimă, Gîrboan Maria
Multumesc mult.Imi este de folos acest curs, poate voi putea pune in practica si in domeniul unde lucrez, sunt educatoare. Pe curand!
Va multumesc mult pentru acest curs gratuit de pictura. Doresc sa va spun ca eu sunt o incepatoare in ale picturii. Deocamdata am facut mici picturi, mai ales flori, dar in acrilice. Ma bucur si ma distrez singura cind vad ce imi iese pina la final. ( Va dati seama ca incepatoare …..) Va urmaresc cu mare interes toate lectiile. Inca o data va multumesc. Numai bine.
Multumesc foarte mult pentru aceste lectii.Ai un suflet de aur daca ai putut sa oferi gratuit aceste cursuri!Eu am inceput sa pictez anul trecut in concediu intre Craciun si Anul Nou direct in acrilice si pe suport pinzat de la Hornbach si din imaginatie si reproduceri.Acum mi-am cumparat uleiuri tot de la Hornbach si vreau sa le folosesc,dar nu stiu tehnici.Imi poti spune cum sa incep?Multumesc anticipat.
Buna. M-ar interesa un raport dimensional intre inaltimea fructului si lungimea umbrei. Multumesc
Bună! Raportul diferă în funcție de lumină. Dacă scena este puternic luminata de o sursă laterala îndepărtată, atunci umbra poate fi chiar mai lungă decât obiectul. Mai estetic este însă ca umbra sa fie puțin mai mică. Poate fi între 2/3 si 1/2. Dar, depinde de iluminarea scenei si ambianta atunci când se lucrează la o compoziție și nu un exercițiu izolat.
Sfaturile sunt foarte bune și eficiente.mulțumește f f mult
Multumesc f.mult. Sper sa invat cat mai multe lucruri.
Multumesc mult Laura pentru sfaturi…ai un suflet mare si curat, de ai putut sa oferi gratuit aceste lectii de pictura. Eu sunt o persoana in varsta si ma bucur ca pot invata ceva nou de la un tanar. Mie mi-a placut din totdeauna sa pictez in timpul liber…dar la tara nu prea poti avea. Intotdeauna gasesti de munca…am pictat dupa revolutie…erau copiii mici si seara cand adormeau ma relaxam pictand. Picturile mele semanau mai mult cu fotografia, deoarece, asa credeam eu ca e bine…nu scapam nici cel mai mic amanunt…dar acum incerc din lectiile tale o noua metoda…Multumesc mult, sa fii sanatoasa si la fel de generoasa. Lili.
Multumesc pentru lectiile interesante. Imi doresc sa reusesc.
Mulţumesc mult pentru lecţie.Toate bune.
Mulțumesc, interesat. ..
lectiile devin tot mai interesante.
Pentru mine este o tehnica noua.
Cum protejam desenele sa nu murdareasca hartia?
In timpul lucrului trebuie atentie – a nu se atinge cu latura palmei. Mana trebuie sa tina pastelul intotdeauna fara a atinge hartia. Iar la netezire, daca suprafata de netezit e mica, nu folosi buricul degetului: vei netezi prea mult. Dupa ce este gata, dai cu fixativ si atunci e protejata.
Bună, cursuri de pictura în Pitești?
Mulțumesc, foarte utile sfaturile .
Buna,
Multumesc frumos pentru cursuri. Foarte utile informatiile!
Buna! Multumesc pentru cursuri, sfaturi si pentru tot timpul pe care il aloci pentru noi cei incepatori. Am inceput de curand sa pictez pentru prima data in ulei, este atat de relaxant si parca uiti de toate. Sa ai o zi minunata!
Buna Vali! Avand in vedere ca ai inceput sa pictezi in ulei, iti recomand un curs online special pentru acest mediu de lucru: http://www.curspictura.ro/curs-de-pictura-ulei-oferta-de-inscriere/ Cursul are durata de 3 luni, contine 12 lectii, de la incepatori pana mai spre avansati. Nu am facut inca un anunt oficial al acestui curs – esti prima care afla.
nu am avut pastel, dar am colorat cu creioane si acril, a iesit suuuper.Multumesc pt sfaturi
Ma bucur tare mult ca am ajuns “aici”! Astept ca nerabdare mail-urile si citesc cu bucurie informatiile!
Cu drag!
mulțumesc mult Laura Am pictat lângă computer și am să-ți trimit pe E-mail rezultatul.E doar începutul și-mi place foarte mult
Citind lectia ta mi-am reamintit cu placere niste lucruri pe care le-am invatat demult… la lectiile de desen de la scoala
Multumesc mult!
Multumesc pentru lectie, Laura! Am desenat marul. A iesit ” frumusel”, dar asa cum zici seamana mai mult cu o sfera colorata. Mai exersez. Mihaela
Multumesc mult Laura pentru aceste lectii minunate! Deocamdata nu am pasteluri, v-a trebui sa-mi cumpar. Eu m-am apucat de pictat in ulei cam de 4 ani, in limita timpului disponibil. Ador sa pictez, ma relaxeaza.
Pot sa-mi trimit cateva imagini cu cateva din picturile mele? am nevoie de parerea ta.
trimite-mi pe adresa laura[at]curspictura.ro
As avea nevoie de inca un sfat: eu imi cumpar materialele de la un distribuitor din Timisoara nu stiu daca am voie sa-i dau numele… pana acum am folosit doar Culori Ulei Louvre, nu am incercat alta marca… sa incerc altceva? as vrea pareri… uleiul folosit este Ulei de in fiert ULEIMASS…
Timisoara este un centru artistic de valoare pentru Romania. Eu imi comand online de pe site-ul colorit.ro. Au de toate si livreaza peste tot. Eu am folosit in trecut culori CFP, dar, de actualitate sunt Maimeri. Am testat si Lukas Berlin – este o optiune bunicica pentru ceva mai ieftin. Cele mai calitative (dar mai piperate ca pret) sunt Winston & Newton. Uleiul de in fiert e bun orice marca ar fi el.
Multumesc pt lectie.Sunt foarte interesante.
Foarte frumos, nu stiam cum se procedeaza! Multumesc din nou.
Merci
E super …
Am inceput cursul fara sa-mi procur culori dar am sa le fac in creion sau carbune.Multumesc.Viorica
Buna Laura,
Iti multumesc pentru treaba minunata pe care o faci pentru oameni, ca mine, care iubesc sa picteze dar nu indraznesc. Cursurile tale imi dau curaj. Multumesc pentru primele doua lectii.
Bună Laura, Mulţumesc pentru lecţie. Cu permisiunea ta, aş vrea să te întreb dacă paşii respectivi sunt valabili şi pentru pictura în ulei.
Da, se pot urma pasii (in ceea ce priveste ordinea culorilor) si cu orice alt mediu de lucru. Atentie insa ca uleiul se usuca greu si de aceea, daca vrei un efect mai texturat, ai nevoie de rabdare pentru ca stratul anterior sa se usuce. Altfel, risti sa combini prea mult culorile umede.
Mulţumesc !
multumesc,sigur aceste lectii ma vor ajuta!
asa imi dau seama cate am de invatat. multumesc mult
Multumesc,Laura,pentru lectii.Am urmat,inainte de pensionare,un curs de Arte Plastice la Tg.Mures,sectia grafica.Mi-am dorit foarte mult sa lucrez si in culori,dar nu am avut un indrumator.Chiar mi-a parut rau ca nu am urmat cursul de pictura.Ma bucur,enorm,ca te-am descoperit.O sa incerc,cu ajutorul lectiilor trimise de tine,sa patrund in lumea culorilor.Multumesc ,,MULT,,si iti doresc sa ai parte de sanatate iar drumul viatii sa-ti fie presarat numai cu evenimente placute.
Multumesc mult pentru lectie!
Multumesc pentru lectie. Ar fi foarte util un clip video. Sa vedem efectiv cum ati facut merele.
O sa am in vedere pe viitor, multumesc.
Imi sunt de folos sfaturile tale,pentru care iti multumesc!
multumesc si eu de comentariu, ma bucur ca sunt de folos!
multumesc
Multumesc mult. Pana acum un am folosit pastel.Am lucrat doar cu carbune , tempera si acrilice. Acum fac primul experiment in ulei pe sticla.Ce diluant imi recomanzi pt o uscare mai rápida?
White spirit. Dar, avand in vedere ca este sticla, iti recomand sa renunti la uscarea rapida, caci , o vopsea diluata isi pierde aderenta. La sticla mai ales este foarte imnportant sa existe aderenta. Asa ca, iti recomand sa amesteci culorile doar cu ulei si… sa te inarmezi cu rabdare. Sau, cumperi vopsele speciale pentru sticla – au un caracter transparent foarte frumos, sunt insa mult mai fluide – se comporta altfel.
Multumesc mult pentru sfat
Mi-a placut tare mult cursul acesta … si diferenta dintre tipurile de pasteluri. Multumesc mult pentru lectie. Chiar f instructiva .
Buna ziua si multumesc pentru lectia 2.Eu lucrez in ulei ;si as dori sa-mi spuneti daca se aplica aceeasi regula pentru pictarea marului .
Da, se poate face in mod similar si in acril si ulei. La ulei va trebui insa sa se tina cont de timpul indelungat de uscare. Un simplu mar, pictat cu aceata metoda, poate dura si o luna in ulei.
Foarte util si interesant.Mutumesc frumos. Astept urmatoarea lectie…
Interesanta demonstratia!Multumesc!
Multumesc mult pentru sfaturile daruite. Cursul este foarte interesant. Ma bucur ca sunt alaturi de iubitorii de frumos.
Multumesc mult Laura pentru primele lectii ! Am intalnit frumusetea deosebita a lucrariilor in pastel, la o expozitie in orasul meu, si am ramas impresionat ! Si asa am descoperit inspiratul tau curs si te felicit ! Nu mai lucrasem in pastel, decat ocazional, in joaca cu nepotii, fara sa cunosc tehnici profesioniste, pe care de abea astept sa la aflu din cursuriile tale.
multumesc mult pentru lectii,mai ales ca nu credeam ca in ziua de azi mai este ceva gratis…njci nu va dati seama ce mult inseamna pentru mine….astept cu mare interes urmatoarele lectii.
Mulțumesc.Este importantă ordinea straturilor in pastel.Aștept cu interes următoarea lecție.
Multumesc mult pentru lectie. Ma ajuta mult.
Multumesc mult pentru lectii, sper sa ma ajute sfaturile tale!
Multumesc pentru lectie! Nu am incercat pastel pana acum dar cu siguranta voi incerca de acum incolo.
Multumesc! Voi incerca cu siguranta.
Multumesc mult ptr lectie . Nu am pasteluri deocamdata . Am niste creioane cerate . Am sa incerc cu ele .
Buna seara ! Multumesc pt primele doua lecții . As putea sa încerc sa pictez merele in acrilic ? Mentionez ca mulți din termeni îmi sunt necunoscuți dat fiind ca nu am nici o legătura cu pictura , dar mi ar plăcea sa încerc deși nu am nici măcar cel 10 %talent ?. Multumesc mult , Laura !
Multumesc mullt pentru lectie!Am incercat pastelurile si poate cu timpul prind si un pic de curaj!
Buna Laura!
Foarte interesanta lectia despre pasteluri. Nu le-am folosit pana acum si nici nu aveam prea multe informatii despre ele.
Multumesc si astept cu nerabdare lectia urmatoare.
Felicitări cu toată inima pentru implicare, inițiativă si proiect. Întrebarea mea este una destul de exactă. Doresc sa încep pictarea unui tablou. Sunt începător si pentru prima oară în fata acestei situații.Ce ar trebui sa comand de pe colorit pentru început pentru a putea mâine să trec la desen:) Merg pe mana recomandării dvs complet! Aștept cu mare interes răspuns. Toate cele bune! Vă îmbrățișez!
Multumesc! Daca te referi la pasteluri, as merge pe o combinatie Sennelier si Raphael. Primele sunt moi, iar celelalalte sunt mai dure, pentru detalii fine. https://www.colorit.ro/seturi-pastel-extrafin-sennelier-ecu.html si https://www.colorit.ro/set-pastel-uscat-raphael.html. Practic incepi un desen/pictura cu Sennelier si detaliezi cu Raphael. Acesta ar fi cazul ideal, dar, stiu ca Sennelier sunt mai scumpe….
Mulțumesc din suflet! Dar ca plansa? Vă doresc toate cele bune. Sunteți mereu în recomandarea mea!
https://www.colorit.ro/carton-colorat-canson-mi-teintes.html si/sau https://www.colorit.ro/hartie-lana-colours.html, de preferat nuante bej-oranje si gri. 😉
Multumesc mult pentru toate informatiile, eu as dori sa pictez mai mult sticle de vin dar nu stiu prea multe,care sunt vopselele cele mai bune.dar am nevoie si de lectiile de pictura.
F.interesant. Eu astept cu nerabdare lectia despre tehnica picturii cu acrilice pe lemn. E prea mult pentru mine sa exersez si alte tehnici.
Mili
Multumesc pentru lectie,o luam pas cu pas si asta ma bucura.Astept cu nerabdare urmatoarele lectii.
Laura multumesc pentru lectia nr.2, nu am lucrat in pastel, am incercat si a iesit ceva frumos.
In general lucrez cu vopsele acrilice.
Iti multumesc pentru sfat, amanuntele detaliate pe care mi le-ai trimis imi sunt folositoare si multe felicitari pentru initiativa de a transmite din experienta ta si altor indragostiti de pictura.
Iti multumesc tare mult pentru lectii! esti minunata!astept cu nerabdare fiecare lectie!
Multumesc anticipat!
O lecție pas cu pas clara și foarte interesanta despre pastel! Mulțumesc!
Interesant. Voi încerca și eu cu primul prilej.
Buna Laura . Multumesc pt lectii, sunt atit de incintata de noua mea postura , de cursant. Este o pasiune mai veche de a picta , dar lasata ani buni untr-un colt al sufletului, si uite ca acum o scot la lumina . Lectia cu merele imi aduce aminte de profesoara de desen din scoala care in fiecare an o avea ca tema . M-am regasit la acele lectii . Trec la exemplificare sa desenez fructe dupa indicatiile tale , dar cu creioane colorate . Sunt la inceput inca nu am chiar de toate . Dar si asa exercitiul e bine venit.
Multumesc frumos!Cu siguranta imi vor fi de folos aceste minunate informatii…
buna Laura iti multumesc pentru lectiile pe care le-am primit pot spune ca as vrea sa ma apuc si eu de pictat dar ma gindesc ca sunt in virst 63 de ani dar imi place mult pictura si as vrea sa o invat si pe nepotica mea de 7 ani ii place si ei sa picteze combina bine culorile asa ca lectiile sunt binevente sarut mina o ai frumoasa sa aveti
Multumesc mult pentru primele trei lectii de pictura pe care le-am primit. Imi sunt foarte utile pentru ca sunt clare si facute cu pasiune.
Pentru inceput am folosit creioane colorate in loc de pasteluri pentru a desena un mar. Mai am multe de invatat. Mi-a reusit in parte.
Multumesc pentru acceptarea mea la cursul gratuit ! Nu am “decat” 81 de ani si de vre-o 4 ani am inceput sa folosesc vopsele acrylice incercand sa fac pictura abstracta !!!Si chiar am reusit !
Dar Mos Craciun mi-a adus in acest an OIL ART SET si eu habar nu am daca trebuie pregatita panza intr-un fel sau vopseaua de ulei se aplica direct, diluata sau nu cu uleiul inclus !!Va rog sa-mi dati cateva sfaturi in acest sens.
Cu mii de multumiri anticipate si cu scuze peentru timpul rapit,
Irina
Exista mai multe tehnici de folosire a vopselelor pe baza de ulei. Se pot aplica ca atare, iar efectul este unul “in relief”, dar se pot dilua si cu ulei, obtinand straturi mai subtiri si mai transparente de culoare. Cel mai bine este ca pentru inceput sa experimentati ce puteti face cu ele, si apoi sa decideti care metoda va place mai mult.
Incercand sa verific daca am expediat corect postarea mea am facut click pe dezabonare !Va rog sa ma scuzati si sa-mi iertati nepriceperea mea in folosirea internetului si sa ma reincludeti in lista celor acceptati la cuesul Dumneavoastra ! Va multumesc din inima,
Irina
S-a rezolvat! V-am reinscris.
De 11 ani locuiesc cu fiul meu,nora si cei doi nepoti care au devenit adolescenti intre timp in Canada si nu mi-a fost usor sa ma adaptez la o noua viata…Iar pictura m-a salvat si m-a facut sa devin mai increzatoare in propriile forte la acesta varsta…asta e !!!
Multumesc pentru reinscriere si sfaturi,voi incerca sa folosesc culorile nediluate si aplicate cu “couteau de palette”cum i se spune aici si sa incerc pentru inceput o pictura abstracta inainte de a trece la peisaje sau de ce nu chiar la portrete !?
Buna Laura! Esti minunata! Multumesc pentru cursul nr.2. Abia acum l-am gasit. Ce sa vezi?! Se ascusese in spam. Bine ca m-am gandit sa-l caut acolo. Nu stiam de pasteluri. Inca nu le am. Voi picta marul maine cu creioane colorate si poate si cu tempera. Astazi am avut-o in vizita pe sora mea si a trebuit sa ma ocup de ea. Am putut, totusi,in timp ce vorbeam sa pictez o mandala,atat cat sa-mi satisfac dorinta de a exersa combinatia culorilor si jocul cu pensula pe care n-am mai manuit-o de foarte mult timp. Deocamdata mi-am procurat tempera, acrilice, pensule si paleta de amestecat culorile. Mai am inca de facut investitii,dar deocamdata pot demara lucrul. Sunt foarte incantata de ceea ce propui si de felul in care explici. Totul este foarte practic si-mi dau seama ca, intr-adevar, daca ai un profesor cu talent pedagogic si cu materia foarte bine structurata, poti invata on-line, chiar si pictura…Abia astept sa-mi fac maine tema si sunt foarte curioasa sa vad ce minuni ne-ai mai pregatit. Iti multumesc!
Multumesc pentru lectiile trimise!Sunt interesante si cred ca imi vor fi fe folos.
Bună, Laura. Îmi place că ești perseverentă și îmi trimiți cu regularitate mesaje, deși nu ți-am răspuns. Vreau să știi despre mine că sunt pensionar, am 64 de ani și m-am apucat de pictură acum 2 ani la insistentele unui coleg, tot pensionar. El pictează mai mult icoane pe lemn și a deprins anumite tehnici de la diverși pictori. Am început direct cu portrete pictură în ulei. Am fost destul de mulțumit cu ceea ce a ieșit. Majoritatea tablourilor le-am făcut cadou prietenilor și cunoscuților, dacă le-au apreciat. Am experimentat și pictura pe lemn dar nu și icoane. După o întrerupere de mai bine de un an, am decis să mă dedic mai mult acestei activități. O fac cu plăcere. Îmi cunosc limitele. Vârsta… știi tu…După ce voi termina câteva tablouri, ți le voi arăta. Nu sunt originale ci doar niște reproduceri. Încerc doar să-mi *fac mâna* și apoi vreau să fiu creativ. Îți mulțumesc că îmi trimiți mail-uri pentru că îmi demonstrezi mereu ce înseamnă perseverența. Asta mă stimulează. Îți doresc mult succes în continuare.
Multumesc pentru cuvintele frumoase!
Stimată Doamnă,aveți un curs foarte reușit,de pe urma căruia noi, artiștii începători, vom câștiga cunoștințe și îndemânare profesională. Sincere felicitări !
Multumesc!
Buna dimineata draga Laura,
Tehnica in pastel imi este total necunoscută. Am preferat desenele in cărbune si creion negru, inspirate mai ales de albumele lui Van Gogh. Unele, cred, chiar au ieșit bine. De altfel, incerc ca toate lucrările sa fie mai întâi, mai mult sau mai putin, desenate în creion.
Multumesc frumos pentru această lectie, dar deocamdata imi lipsesc materialele, asa ca astept cu nerabdare informatii despre tehnici pe care nu le stapanesc, dar ma fascineaza. Cel mai mult imi place sa lucrez in acuarela, fiindca rezultatul depinde atât de mult de măiestria artistului, dar și de calitatea materialelor folosite.
Nu vreau sa iti răpesc mult timp, fiindca suntem in domeniul despre care ne face plăcere să vorbim foarte mult.Pentru astăzi cred ca este suficient.
O zi frumoasa,😊
multumesc!
Multumesc!
Multumesc pentru faptul ca ma ajuti sa-mi exprim visele sufletului.
Sunt la inceputul inceputului.
Buna dimineata!
Am primit primele 2 lectii si sunt incantata!!! Cursurile dvs. sunt ideale pentru mine ca forma si continut si cuprind informatii f f utile. Va felicit si astept cu nerabdare urmatoarele lectii!
BUNA LAURA,MULTUMESC PTR LECTIE SI ASTEPT CU NERABDARE SI CELELALTE
Multumesc frumos pentru lectie! Le astept cu interes pe urmatoarele.
Multumesc pentru lectii,Laura.Nu am mai desenat/pictat din scoala,desi imi placea foarte mult.Cel mult cand desenam cu copiii sau nepoata,dar acum 2 luni mi-am amintit de pastelurile uscate pe care le-am primit in dar si am incercat sa le folosesc.A iesit ceva foarte pueril,dar am prins drag de pasteluri,si exersez de cate ori am timp.Am incercat doar peisaje,dar si o natura statica cu banane si un mar.Unde as putea posta imaginea,sa primesc parerea ta pertinenta,caci am inteles ca si tu iubesti pastelul?
Pentru suport, feedback si intrebari va recomand sa va inscrieti pe grupul gratuit de suport: https://www.facebook.com/groups/invata.pictura/
Multumesc pentru lectie
Multumesc din suflet pentru curs, este nemaipomenit!
Bună, Laura! Mulțumesc mult pentru acest curs, este foarte interesant. Din fiecare curs avem ce învăța, idei noi de pus în practică. O zi minunată!
Multumesc pentru primele doua lectiile primite.Imi este de folos acest curs, il voi putea pune in practica in domeniul unde lucrez, invatamant.Astept cu interes urmatoarele lectii.Toate cele bune!
Bună dimineața,îmi plac și ceratele desenam cu ele la cercul de pictură acum mai bine de 35 ani ,eu dadeamcu o hârtiuță peste culori după ce desenam și avea un efect super.
Am incercat pastelurile cretate. Cele uleioase le-am achizitionat intamplator dar n-am stiut sa le folosesc si lucrarile nu au iesit prea reusite… dar mai incercam. Prin exercitiu poate voi reusi sa obtin niste lucrari mai bune… Multumesc pentru sfaturi care imi sunt mai mult decat utile! Astept cu nerabdare urmatoarele lectii! Numai bine!
Cursul este foarte interesant pentru un necunoscator ca mine. Este o provocare pe care posibil sa o incerc odata. Indrumarile date sunt de o finete si o precizie deosebita. Dupa lamuririle date, cel cu interes si putina aptitudine poate obtine desene frumoase si de apreciat. Multumesc pentru lectie!
Buna dimineata, Laura!
Nu am pictat niciodata in pastel, deocamdata incerc sa reiau pasiunea pentru pictura si folosesc culori acrilice, exersand cu “reproduceri”. Informatiile primite mi se par utile, sunt notiuni teoretice ce pot fi aplicate in orice tehnica de pictura folosesti. Incerc sa prind un ritm al meu, sa acumulez notiuni de baza si sa exersez, cand am timp. E o perioada de acomodare, ca un dans pe care trebuie sa il inveti, cu pasi mici si constanta.
Multumesc frumos!
Foarte interesant! Nu am lucrat niciodată cu pastel. O să încerc, poate… într-o zi…
Super, dincolo de informații mi-a plăcut cel mai mult cum ai adus pe măr verdele frunzei! Totuși pastelul îl las pe mai târziu, voi încerca acrilicele 🙂
Buna ziua, multumesc mult pentru aceste tutoriale, sunt incepatoare dar cand eram mica desenam mult, e un vis amanat dar pe care vreau sa il realizez, iubesc mult culorile…
Informatii foarte prețioase pentru un novice ca mine. Am citit cu mare atentie. Vă mulțumesc.
De curând am folosit pasteluri uscate si asa cum ai mentionat mai sus trebuie lucrat foarte atent cu ele. Foarte utile sfaturile tale, am sa-mi procur si pasteluri uleioase pentru ca desenul facut cu ele imi place mai mult.
Buna Laura, Iti multumesc pentru cursurile gratuite la care m-am inscris si eu din dorinta de a invata secretele picturii pe lemn, cu acrilice… etc, Am 74 de ani si am mostenit la tara o casa din lemn pe care am renovat-o si incerc s-o infrumusetez cum pot…..Am adunai toate obiectele din lemn usi, ferestre,paturi,blidare, lazi de lemne pentru iarna , etc.si le-a picta cum m-am pricepit cu culori de ulei dar am vazut ca mobilierul poate fi pictat foarte frumos cu acrilice si nu stiu cum trebuie sa pregatesc lemnul deoarece l-am vopsit maro cu vopsea pentru lemn deci cea care se dizolva cu diluant, si nu stiu daca prind acrilicele ????????
In acest caz s-ar putea ca acrilicele sa nu prindă. As continua tot cu ulei. Poți aplica aceleași tehnici, cu diferența că se va usca mai greu.
Multumesc!
Mulțumesc din suflet pentru sfaturile prețioase! Rămâne sa le punem în practica. 🤗
intradevar , lectiile tale sunt exact asa cum le doream , pline de detalii si la indemana oricui; sunt pe cale sa achizitionez materialele necesare pentru a ma apuca de lucru mai serios , deocamdata ma joc cu fetita mea cu materialele din stoc ( nu prea e ce trebuie :P) , multumesc mult pentru inspiratie si cursul acesta minunat
Informatii foarte utile! Multumesc!
Buna ziua,
Multumesc pentru detalii, sfaturi foarte utile și pt cursul oferit.
Sunt începătoare dar doresc a
Va adresa o întrebare, am in proiect sa pictez un pantofar de lemm, partea exterioara pot folosi acrilice ? Sau ce altceva îmi recomandați sa folosesc .
Va multumesc
Cu drag
Da, acrilice. Si peste acrilice recoamnd lacuire.
Multumesc!
Foarte interesante lectiile. Nu am inceput inca, nu cred ca am nici un pic de inclinatie pt. Pictura dar voi incerca
Buna Laura,multumesc pt lectiile pe care mi le-ai trimis.Eu pictez de o saptamana si am folosit acrylice,poate am sa incerc si altceva.Multumesc pt sfaturi!
Draga Laura,eu nu vreau sa pictez decat in acuarela.Iubesc acest mod de a te exprima prin pictura si nu ma prea intereseaza,acrilicul,uleiul,creioanele pastel etc.Vreau sa stapanesc atat cat se poate,pictura in acuarela.
Am citit că un mare avantaj în cazul folosirii pastelurilor este acela că nu mai trebuie să amestec culorile pentru a obține nuanțe. Dar cele mai bune rezultate le obțin așternând straturi succesive de pasteluri, care apoi trebuie netezite. Ce este asta dacă nu un amestec de culori? Asta nu înțeleg eu.
Ba da, tot amestec se numeste, doar ca se face direct pe hartie. Nu mai este necesar amestecul pe paleta. Personal, drumurile cu mana dute-vino de la paleta la hartie nu sunt pe placul meu.
Mulțumesc pentru explicație. Acum sunt lămurit.
Buna, Laura! Multumesc mult pt. lectia de astazi, este f. pretioasa pt. mine! Te iubesc!
Îmi pare rău că nu pot fi un ,,elev” al dv”! Am intrat aici având nevoie de ceva noțiuni teoretice pentru clasa a III-a! Mulțumesc! Succes!
Am inceput sa scriu si sa filmez si tuturiale pentru nivel 6-12 ani. Cateva, de inceput, gasiti aici: https://www.curspictura.ro/category/pictura-pentru-copii/
Multumesc,Laura!pe 5 sept.am primit cadou de ziua mea un set pt.pictura si am hotărât ,în timpul liber,sa incep sa pictez.O sa citesc cu atentie lecțiile primite si o sa incerc.Cu mare drag!
Mulțumesc mult Laura!
Petersebastiancherciu@gmail.com
Imi puteți spune dacă pastelurile cu capătul foarte moale se combine cu celelalte culori??
Daca va referiti la pastelurile uleioase, acestea se pot “dilua” si “intinde” folosind ulei de in, precum la pictura in ulei.
O sa ne dai teme pentru acasa?Sau putem oricand sa iti grimitem fotografii cu lucrarile invatate?Daca da,unde?Multumesc de lectii!!
Lectiile cursurilor platite au teme si un test (grila) – daca la ele te referi. Ele pot fi trimise pe email.
Am citit pasii,e interesant dar ma asteptam in prima faza la prezentarea unui vocabular specific in aceasta lectie (nu stiu daca aceste pasteluri uleioase se numeau inainte ceracolor?)Nu sunt date dimensiunile marului?cam cat de mare poate fi pe un format A4.Care sunt uleiurile pe cere trebuie sa le folosesti raportat la suport(panza,hartie etc.)pentru a iesi o lucrare buna si apreciata.Voi incerca si eu,am sa le pozez si am sa vi le trimit.Multumesc
Foarte interesant! Lecţia este foarte clar explicată, pe înţelesul tuturor! Mulţumesc mult!
Foarte interesant si frumos prezentat!🌈🥳
Foarte interesant si clar explicat!🌈🥳
Mulțumesc,cu recunoștință.
Nu știu cu ce sa incep…
Nu știu dacă mesajul meu de multumire a apărut la prima lecție. Din greșală am șters mesajul cu prima lecție de la tine.
Am colorat picturi pe numere cu acrilice și atât. M-a relaxat mult și de aceea as vrea să învăț să pictez. Ce sa aleg? Ce sa folosesc?
Mulțumesc pentru generozitate și acuratețea explicațiilor!
Ma bucur ca va place. Alegeti sa continuati tot cu acrilice, eventual pe caton panzat (este mai ieftin si ocupa mai putin spatiu). Pentru incepatori recomand: https://www.colorit.ro/culori-acrilice-campus.html
Minunat cursul! Deja iubesc mai mult pictura!
Multumesc, Laura! Este minunat ceea ce faci si ma simt exaltata sa descopăr minunea creației artistice.
Multumesc pentru lectie, Laura, cu siguranta merita incrcat si experimentat cu ele !
Mulțumesc mult pentru curs! M-aș bucura foarte mult dacă cursul ar fi însoțit și de un clip, să văd și cum procedați, practic.
Am incercat sa desenez si sa colorez un mar folosind in loc de pasteluri creioane colorate;asa cum mi-ai scris. Mai am de invatat, desi sunt multumit cum a iesit pana in prezent.
Multumesc frumos!
Mulțumesc mult, mă ajută fiecare curs!
Mulțumesc mult pentru curs! Ma ajuta enorm de mult, mai ales ca sunt la început:)
Multumesc pentru toate informatiile. Deoarece acum sunt ocupata cu un alt job, sper sa pot exersa si sa aplic toate sfaturile tale dupa 15 noiembrie si sa iti spun rezultatul!
Multumesc pentru sfaturi. Am pictat un mar cu pasteluri dar mult mai simplu. Sunt incepator. i-mi place si asa. Mai am mult de invatat.
Multumesc pentru cursurile pe care mi le-ati trimis si pentru informatiile pretioase! Sunt minunate …
Buna Laura,
Noi sunte cunostinte mai vechi. Cu multi ani in urma, am urmat cursurile oferite de tine, on-line de care am fost foarte multumita. Pentru ca nepotii mei sunt foarte incantati si dornici totodata sa pictam impreuna, m-am adresat tie, pentru a invata metodologia de predare si abordare, pentru copii de 8 ani. Care sunt notiunile de baza, materialele adecvate pentru copii, precum si modele de inceput pentru ei.Este foarte important ca informatiile primite de ei, sa fie cat mai simple si pe intelesul lor, ca pe viitor, aceasta pasiune sa se dezvolte intr-o maniera corecta.
Multumesc mult.
Zi frumoasa!
Multumesc mult.
Buna Aneta. Din pacate aici nu iti vad adresa de email (ti-as fi scris), de aceea te rog sa-mi scrii tu un email catre laura@curspictura.ro. Am un curs pentru copii, pe care l-am conceput lucrand cu copiii pentru a intelege exact cum percep ei arta la varste fragede, si cum ar putea face trecerea de la ceea ce se face la scoala la ceva mai mult dar pe intelesul lor. Mai multe detalii poti vedea aici: https://libraline.ro/curs-picturia-junior-sdv/ . Contacteaza-ma te rog daca esti interesata de acest curs. Tot pe baza lui am participat deja de cativa ani la programul “scoala altfel” la clasele primare.