Cum sa obtii din amestecul culorilor nuantele de verde pentru peisaje

peisaj verde

Peisaj in care predomina verdele

Amestecul culorilor este un subiect foarte important in pictura, in special atunci cand vrem sa ne restangem cumparaturile la cat mai putine tuburi de culoare. Exista multe nuante de verde pe care le poti obtine amestecand nuantele primare de albastru si galben. Aceste nuante de verde pot sa varieze in mod dramatic in functie de tonul de albastru si galben precum si proportia fiecarei culori in cadrul amestecului.

Nuantele de verde vor fi mai reci sau mai calde in functie de ponderea fiecarei culori din amestec. Astfel, nuantele reci de verde contin mai mult albastru, iar nuantele calde de verde mai mult galben.

Tine cont, insa, si de faptul ca albatrul si galbenul, ca si culori primare, pot fi mai reci sau mai calde. De exemplu, albastru ultramarin este mai rece decat albastru cerulean, iar galben cadmiu este mai cald decat galbenul asociat cu tonul de culoare al lamaiei.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Iata un exercitiu care te va ajuta sa te familiarizezi cu amestecul culorilor care produce nuante de verde. Iti sugerez sa petreci putin timp amestecand diverse nuante si proportii de albastru si galben inainte de a incepe o pictura in studio sau in aer liber. Creaza-ti o foaie cu rezultatul experimentarii astfel incat sa ai o referinta pana cand amestecarea va devenit ceva intuitiv.

Incepe cu o grila de baza formata din 9 patrate, in care albastrul se afla in partea de sus, iar galbenul in partea de jos, sau poate preferi o asezare stanga-dreata. Vei amesteca apoi diverse combinatii de albastru cu galben: rece cu rece, cald cu cald, cald cu rece si vice-versa. Va trebui sa incerci sa obtii cea mai pura culoare de verde utilizand culorile de baza pe care le ai. Adauga putin cate putin din culoarea mai inchisa pe masura ce amesteci pentru a obtine nuanta dorita. Daca adaugi prea mult albastru, sau adaugi galben intr-o nuanta inchisa de verde, te vei trezi cu prea multa culoare preparata pe paleta.

  • Nuante de albastru pe care le poti folosi: Albastru cobalt, albastru ceruleum (cald), albastru ultramarin (rece)
  • Nuante de galben pe care le poti folosi: Galben cadmiu, galben oxid de fier, galben amberg
paleta de nuante de verde

Paleta de nuante de verde – amestecarea culorilor

Dupa ce ai obtinut grila de 9 cadrane, poti experimenta diferite variatii ale nuantelor de verde obtinute, schimband proportia de albastru si de galben, iar mai apoi vezi ce rezultate obtii prin adaugarea de alb si negru. De exemplu, poti folosi negru amestescat cu galben cadmiu pentru zonele intunecate ale unui peisaj cu iarba, iar umbra arsa in combinatie cu galben cadmiu pentru un verde pamantiu.

Dupa cum observi, poti crea un numar mare de nuante de verde folosind doar cateva nuante de albastru si galben. Bineinteles, poti sa cumperi si nuante de verde direct preparate in tub. Ocazional, folosesc verde oxid de crom, viridian, emerald. Incearca-le si vezi cat de apropiate sunt de combinatiile obtinute de tine.

💡 Nu este nici o problema in folosirea acestor culori de-a gata, dar majoritatea incepatorilor se bazeaza foarte mult pe ele, riscand ca pictura finala sa fie plina de nuanta unei aceleiasi culori de verde (atat pentru copaci cat si pentru iarba si alte tufisuri) in loc sa exista o variatie data de folosirea mai multor nuante.

Verdele este o culoare complicata, deci cu cat experimentezi mai mult, si incerci diverse combinatii, cu atat vei avea mai mult control si vei putea reda intr-un mod mai realist un peisaj natural. Amestecul culorilor nu este chiar atat de greu odata ce prinzi putina experienta.

2 Comments

  1. Exceptionale articole! Bine scrise, bine structurate, metoda pedagogica de a transmite cunostinte, modul de a impartasi si altora dragostea pentru pictura si arta, un lucru exceptional!

  2. Mariana Platon 15/01/2018 at 3:32 am

    Prezentarea culorilor in raport de subiectul lucrării este un articol extrem de interesant. Multumesc.

Leave a comment

Your email address will not be published.