Cum sa obtii din amestecul culorilor nuantele de verde pentru peisaje


Peisaj in care predomina verdele
Amestecul culorilor este un subiect foarte important in pictura, in special atunci cand vrem sa ne restangem cumparaturile la cat mai putine tuburi de culoare. Exista multe nuante de verde pe care le poti obtine amestecand nuantele primare de albastru si galben. Aceste nuante de verde pot sa varieze in mod dramatic in functie de tonul de albastru si galben precum si proportia fiecarei culori in cadrul amestecului.
Nuantele de verde vor fi mai reci sau mai calde in functie de ponderea fiecarei culori din amestec. Astfel, nuantele reci de verde contin mai mult albastru, iar nuantele calde de verde mai mult galben.
Tine cont, insa, si de faptul ca albatrul si galbenul, ca si culori primare, pot fi mai reci sau mai calde. De exemplu, albastru ultramarin este mai rece decat albastru cerulean, iar galben cadmiu este mai cald decat galbenul asociat cu tonul de culoare al lamaiei.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Iata un exercitiu care te va ajuta sa te familiarizezi cu amestecul culorilor care produce nuante de verde. Iti sugerez sa petreci putin timp amestecand diverse nuante si proportii de albastru si galben inainte de a incepe o pictura in studio sau in aer liber. Creaza-ti o foaie cu rezultatul experimentarii astfel incat sa ai o referinta pana cand amestecarea va devenit ceva intuitiv.
Incepe cu o grila de baza formata din 9 patrate, in care albastrul se afla in partea de sus, iar galbenul in partea de jos, sau poate preferi o asezare stanga-dreata. Vei amesteca apoi diverse combinatii de albastru cu galben: rece cu rece, cald cu cald, cald cu rece si vice-versa. Va trebui sa incerci sa obtii cea mai pura culoare de verde utilizand culorile de baza pe care le ai. Adauga putin cate putin din culoarea mai inchisa pe masura ce amesteci pentru a obtine nuanta dorita. Daca adaugi prea mult albastru, sau adaugi galben intr-o nuanta inchisa de verde, te vei trezi cu prea multa culoare preparata pe paleta.
- Nuante de albastru pe care le poti folosi: Albastru cobalt, albastru ceruleum (cald), albastru ultramarin (rece)
- Nuante de galben pe care le poti folosi: Galben cadmiu, galben oxid de fier, galben amberg

Paleta de nuante de verde – amestecarea culorilor
Dupa ce ai obtinut grila de 9 cadrane, poti experimenta diferite variatii ale nuantelor de verde obtinute, schimband proportia de albastru si de galben, iar mai apoi vezi ce rezultate obtii prin adaugarea de alb si negru. De exemplu, poti folosi negru amestescat cu galben cadmiu pentru zonele intunecate ale unui peisaj cu iarba, iar umbra arsa in combinatie cu galben cadmiu pentru un verde pamantiu.
Dupa cum observi, poti crea un numar mare de nuante de verde folosind doar cateva nuante de albastru si galben. Bineinteles, poti sa cumperi si nuante de verde direct preparate in tub. Ocazional, folosesc verde oxid de crom, viridian, emerald. Incearca-le si vezi cat de apropiate sunt de combinatiile obtinute de tine.
💡 Nu este nici o problema in folosirea acestor culori de-a gata, dar majoritatea incepatorilor se bazeaza foarte mult pe ele, riscand ca pictura finala sa fie plina de nuanta unei aceleiasi culori de verde (atat pentru copaci cat si pentru iarba si alte tufisuri) in loc sa exista o variatie data de folosirea mai multor nuante.
Verdele este o culoare complicata, deci cu cat experimentezi mai mult, si incerci diverse combinatii, cu atat vei avea mai mult control si vei putea reda intr-un mod mai realist un peisaj natural. Amestecul culorilor nu este chiar atat de greu odata ce prinzi putina experienta.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Exceptionale articole! Bine scrise, bine structurate, metoda pedagogica de a transmite cunostinte, modul de a impartasi si altora dragostea pentru pictura si arta, un lucru exceptional!
Prezentarea culorilor in raport de subiectul lucrării este un articol extrem de interesant. Multumesc.