Cum se interpreteaza o pictura

Woman sitting at easel in studio

Arta vizuala reprezinta un simbol al statutului in scietatea moderna si din aceasta cauza, poate fi destul de indimidanta pentru privitorul ocazional. Pentru multe persoane, primul impuls este sa o ignore, sa o considere un moft inutil al oamenilor bogati si plictisitori. Este pacat, nu doar pentru ca arta poate fi o sursa grozava de placere in vietile noastre, insa si din cauza ca o simpla tangenta cu arta poate imbogati si intari intelegerea noastra a lumii ce ne inconjoara.

Woman sitting at easel in studio

Din fericire, dezvoltarea unei capacitati simple de a intelege arta nu este chiar atat de dificila. Este adevarat ca unii oameni isi dedica intreaga viata pentru studierea celor mai mici detalii ale muncii unor artisti, insa nu este nevoie sa devii un expert pentru a avea o relatie semnificativa cu arta.Tot ceea ce este necesar e o atentie modesta la detalii, putina rabdare si dorinta de a reflecta asupra propriilor sentimentelor.

Aici, iti voi arata o metoda rapida de abordare si apreciere a unei picturi, desi ideile acestea pot fi aplicate si lucrarilor din alte muzee (sculptura, desen, chiar arhitectura si moda) cu usurinta. Nu iti pot oferi nicio scurtatura catre intelegere; arta grozava rasplateste a suta vizualizare la fel ca pe prima, iar tu iti poti petrece o viata intreaga analizand si judecand deciziile luate de un artist intr-o pictura. In schimb, voi incerca sa iti ofer un proces pe care sa il urmezi care te va ajuta sa ai parte de cea mai buna experienta atunci cand privesti o pictura pentru prima data.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Cat timp suntem la acest subiect, o vorba despre “arta grozava”. Andy Warhol spunea ca daca vrei sa diferentiezi o pictura buna de una slaba, priveste mai intai alte o mie de picturi. Nu exista reguli exacte cu privire la aspectele care descriu o lucrare grozava, mediocra sau slaba; aminteste-ti ca munca lui Van Gogh a fost considerata la un moment dat nesemnificativa.

Exista, desigur, standarde care conteaza in cadrul lumii artistice profesionale, insa tu nu le datorezi profesionistilor nimic, asadar sa nu crezi ca parerea lor este neaparat “grozava”.

Arunca o Privire

In primul rand, arta ar trebui sa te atraga prin intermediul simturilor. Asta nu inseamna ca o pictura trebuie sa fie frumoasa ca sa fie buna, insa trebuie sa iti atraga atentia in vreun fel. Acorda-i timp unei lucrari sa faca asta – unele lucrari sunt intrigante datorita unor elemente subtile. O lucrare trebuie sa iti atraga atentia prin subiectul prezentat, modul de utilizare al culorilor, o juxtapunere interesanta de obiecte, aspectul ei realistic, umor vizual sau oricare alti factori.

Odata ce ti-ai format o privire de ansamblu a picturii, intreaba-te “ce reprezinta asta?” Adica, care este subiectul picturii? Subiectul ar putea fi un peisaj, un grup de oameni, o scena dintr-o poveste, o cladire sau o scena urbana, un animal, obiecte neanimate (o colectie de lucruri banale precum un bol cu fructe, o gramada de carti sau un set de unelte), o scena fantastica si asa mai departe. Unele picturi nu vor avea un subiect anume – majoritatea artei din secolul XX este abstracta si reprezinta un joc al formelor, culorilor si calitatii vopselei in loc sa fie o reprezentare a realitatii.

Pieter_Bruegel_the_Elder_-_The_Tower_of_Babel_(Vienna)_-_Google_Art_Project_-_edited

Pictura de mai sus, facuta de artistul olandez Breughel, reprezinta Turnul Babilonului. In lucrarile mai vechi sunt populare scenele mitologice si biblice; de la sfarsitul secolului XIX, au devenit mai populare scenele din viata de zi cu zi. Daca stii povestea, esti cu un pas inaintea jocului, insa este posibil sa te bucuri de lucrare fara a cunoaste povestea pe care o ilustreaza.

Despre Ce Este Vorba?

Cauta simboluri. Un simbol este, simplificat, ceva care inseamna altceva. Turnul din Babilon este un simbol bine cunoscut in societatea occidentala, ce reprezinta atat pericolele mandriei, cat si dezintegrarea unitatii umane. Adesea, o pictura va include simboluri clare – craniile, spre exemplu, erau integrate deseori in portretele celor bogati pentru a le reaminti ca bogatia este lumeasca si ca in lumina imaginii de ansamblu, complet nesemnificativa. La fel de frecvent insa, simbolismul este unic si reprezinta propria declaratie a artistului. Nu te lasa prins in capcana incercand sa descoperi “ce dorea artistul sa spuna”; concentreaza-te in schimb pe ceea ce iti transmite tie lucrarea.

Cum Fac Ei Asta?

Urmatorul lucru demn de a fi luat in considerare este stilul, care reprezinta in esenta propria creativitate a artistului transpusa pe panza. Unii artisti utilizeaza stiluri consacrate – multe portrete renascentiste arata aproape exact la fel pentru privitorul ocazional spre exemplu – in timp ce altii isi dau silinta din greu pentru a fi diferiti si provocatori. Unii artisti creeaza lucrari deosebit de detaliate si bine controlate, iar altii imprastie energic vopseaua intr-un mod aproape haotic pentru a crea un efect salbatic si extatic.

Desi nu este atat de evident precum subiectul si simbolismul, stilul poate de asemenea sa aduca putina lumina in ochii privitorului. Spre exemplu, celebrele picturi abstracte ale lui Jackson Pollock transforma dinamismul si libertatea artistului intr-un act a creatiei, in ciuda lipsei unui subiect.

the-milkmaid-jan-vermeer

Laptareasa, de Vermeer, pe de alta parte, este remarcabila pentru detaliile foarte fine si atenta aplicare a unor straturi subtiri de vopseluri pe baza de ulei (ce nu se regasesc in fotografii) care creeaza o calitate luminoasa, implicand un fel de nobilitate si chiar divinitate in simplul act de turnare a laptelui savarsit de un servitor.

“Pana Si Copilul Meu Ar Putea Face Asta!”

O mare parte din atractivitatea artei este de natura emotionala – unii artisti isi dau silinta pentru a inspira reactii puternice ce variaza de la veneratie si patima la furie si dezgust. Este usor sa ignoram munca ce ne deranjeaza notiunea de arta, iar orice vizitator al unei galerii de arta moderna probabil ca va auzi cel putin o persoana care se plange de faptul ca “orice copil de trei ani cu o cutie de creioane ar putea face asta!”

Stiind ca un artist ar putea dori declansarea intentionata a unui raspuns emotional, este important sa te opresti un moment si sa iti analizezi reactiile imediate.  Daca o lucrare te face nervos, intreaba-te de ce se intampla asta. Ce aspect al lucrarii de enerveaza? De asemenea, daca sentimentele tale sunt pozitive, de ce sunt ele asa? Ce aspect al picturii te face fericit? Si asa mai departe – rezerva-ti suficient timp pentru a-ti examina propriile emotii atunci cand te afli in prezenta unei picturi.

CONCLUZII:

Aceasta nu este nici pe departe o introducere completa in lumea artei, ca sa nu mai zic un curs complet, insa ar trebui sa te ajute sa incepi calatoria de apreciere a artei. Cu cat stii mai mult, cu atat se va imbunatati experienta, insa nu este nevoie sa stii prea multe pentru a te bucura putin de o pictura. Retine aceste 4 concepte (sa le numim cele “Patru S-uri”) – Subiect, Simbolism, Stil, Studiu de sine – si viziteaza muzeul sau galeria locala de arta pentru a afla daca gasesti acolo ceva demn de timpul tau.

1 Comments

  1. Sunt intru totul de acord cu ce ai scris.

Leave a comment

Your email address will not be published.