Cum ținem pensula atunci când pictăm?
Iată o întrebare simplă, dar un cu un răspuns complex: Cum ținem pensula?
Atunci când pictăm cu pasiune, de cele mai multe ori nu mai băgăm în seamă felul în care ținem pensula. În special pictorii începători, sau cei care se relaxează pictând mai rar, nu acordă importanță acestui lucru. Modul de a ține pensula și a lucra cu ea este ultimul lucru la care se gândește cineva care abia începe să picteze.
Pe măsură ce evoluăm însă, după ce stăpânim cât de cât taina amestecării culorilor, și știm clar ce compoziție pictăm, începem să ne gândim mai mult la urmele lăsate de pensulă pe pânză.
Urmele lăsate de pensulă sunt consecința mișcării pe care o facem cu mâna atunci când ducem pensula dintr-un punct în alt punct al pânzei. Dacă această mișcare este nesigură, așa va arăta și tabloul nostru: incertitudinea noastră se va reflecta în rezultat.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
În video-ul de mai jos vei vedea cum am ținut pensula în funcție de situație.
De exemplu, pentru a trasa detalii mărunte, pensula poate fi ținută precum un creion, dar urma lăsata de o pensulă ținută astfel nu va da dovadă de lejeritate.
Pe de altă parte, o pensulă ținută la un grad de înclinare mai mic față de pânză, cu mâna pe mâner mai departe de vârful pensulei, va crea urme pline de spontaneitate.
În afară de cele explicate în acest video, dacă ignorăm să acordăm atenție modului în care ținem pensula, riscăm să avem dureri serioase la încheietura mâinii. Chiar cunosc cazuri de persoane care au fost nevoite să renunțe la pictură pentru o perioadă de timp, nefiind indicată mișcarea și încordarea încheieturii. Atât poziția corpului, cât și a mâinii, trebuie să fie lejere și relaxate atunci când pictăm. Sunt indicate și pauzele atunci când simțim că ținutul pensulei într-o anumită poziție devine dificil.
După cum ați văzut, felul în care ținem pensula nu depinde de tipul ei, ci de efectul pe care vrem să-l obținem. Despre tipurile de pensule vorbim însă pe larg într-o altă lecție din cadrul atelierului de pictură BAZELE PICTURII.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
multumesc
Mulțumesc pentru aceste intersane lecții tehnice. Să ai un an cu multă sănătate și împliniri.
Mulțumesc!