Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii?

Inteligenta artificiala si arta

De ceva timp încoace, în comunitatea artistică și nu numai, este mare agitație în jurul AI-ului. Toată lumea întreaba pe toată lumea despre schimbările pe care le va aduce AI-ul, și se dezbate la orice cafea, ceai, suc și alte băuturi. Ce crezi despre AI în relația cu arta? Cum va influența AI-ul joburile artiștilor? 

În mod inevitabil TREBUIE să vorbesc și eu despre asta. Am amânat însă momentul pentru că, în calitate de om rațional care disecă lucrurile prea mult (firu-n-paișpe), am vrut să testez mai întâi mai multe forme de AI în viața mea de zi cu zi ca artist plastic și autor de cursuri și articole. Să vin cu o părere obiectivă bazată pe fapte, nu doar păreri apocaliptice.

Așadar, încep prin a vă spune că am integrat într-o oare care măsură AI-ul în munca mea acum. Dar acea măsură este ceea ce ne interesează să înțelegem acum. Consider că AI-ul este o unealtă utilă, dar care trebuie limitată, fiindcă există și evidente probleme ce țin de drepturile de autor. La momentul scrierii acestui articol, încă nu există o rezolvare. Dacă între timp apare, mă voi bucura de revenirea la normalitate. 

Inteligența artificială și pictura

Programele și aplicațiile AI care generează imagini se bazează fie pe un text dat, fie pe baza unei imagini pe care o încarci. Ca să iasă cât de cât ceea ce ți-ai închipuit, trebuie să introduci un text foarte specific până în cele mai mici detalii. Eu, când am vrut să generez o imagine în care o mână rupe un desen nereușit, nu am reușit. Asta pentru că în mintea noastră se formează deja o imagine și noi ne așteptăm ca AI-ul să facă (aproape) exact ceea ce ne închipuiam noi. Fie nu se poate așa ceva, fie am eu idei prea fixe. 

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Există atunci varianta a 2-a. Desenezi ceea ce ți-ai închipuit, și apelezi la AI pentru a îmbunătăți ceea ce ai desenat.

Există deja artiști care se folosesc de acest tip de AI pentru a îmbunătăți picturile lor sau pentru a genera idei în momentele în care acestea lipsesc din mintea lor. Am văzut pe cineva care a încărcat o poză cu o pictură mai veche, și cu ajutorul AI-ului a găsit posibile îmbunătățiri ce pot fi aduse. Folosit ca unealtă în acest caz, Ai-ul se dovedește a fi util.

Stânga – imaginea originală, Dreapta – imaginea generată de AI. Cu excepția lampioanelor, care nu sunt la locul lor acolo, există sugestii date de AI demne de luat în considerare – scările și copacul din stânga sus, cascada, intrândul din dreapta.

Toate aplicațiile AI care generează imagini au și câteva stiluri predefinite. Lărgind însă puțin această posibilitate, am văzut că se pot obține picturi false, care poartă amprenta unui anume artist, dar pe care el nu le-a realizat niciodată (un stil care nu este predefinit). Dacă chiar el s-a folosit de propriul stil pentru a genera idei, ok. Dar cum ar fi să vină altcineva și să se folosescă de numele (stilul) tău pentru a genera o imagine pe care mai apoi să o capitalizeze? Aici deja este o problemă.

Inteligența artificială și grafica comercială

Despre pictura pe post de artă am vorbit mai sus. Dar artiști sunt și cei care realizează diverse materiale grafice – afișe, pliante, ilustrații pentru cărți, etc. Ei trăiesc din asta. Au făcut o facultate în acest domeniu. Se pune întrebarea dacă AI-ul va înlocui munca lor, sau va fi o unealtă binevenită în mâinile lor. Granița dintre cele două posibilități este foarte mică, și de aceea motivele de îngrijorare sunt justificate. Goana după creativitate va fi mai acerbă decât oricând. Doar fiind foarte original vei mai putea face față concurenței neloiale.

Inteligența artificială și drepturile de autor

Vă spun sincer că îmi este teamă, în acest punct, că toată munca mea din ultimii 10 ani plus va fi în baza de date a inteligenței artificiale – toate articolele pe care le-am scris cu greu, multe la ceas târziu de noapte, și dupa mult studiu. Problema nu este că ar fi în posesia AI-ului. Problema este că va veni cineva și va folosi acea informație FĂRĂ a se mai cunoaște sursa ei. 

Atunci când cauți pe Google o informație despre pictură, și o găsești pe blogul de la curspictura.ro (primul de acest gen din România), știi unde ai vazut-o. Știi cine a scris-o. Și în mod normal, dacă folosești acea informație, o citezi. Dar în momentul în care tu cauți aceeași informație pe Chat GPT, el nu-ți va spune de unde o are. Nici dacă ai vrea să citezi nu poți. Același lucru mi se poate întâmpla și mie. 

Dacă analizăm puțin sugestiile de peisaje de mai sus, constatăm că la un moment dat elementele se repetă într-un mod parcă prea similar. Este precum cazul unui text ușor repetitiv. Mi-e teamă ca la nivelul actual AI-ul nu poate fi prea creativ, baza lui de date este limitată. 

Inteligența artificială în cazul textelor generate

Ca unealtă, ChatGPT mă ajută să am un punct de pornire în expunerea unor idei. Am, slavă Domnului, destule idei, dar, din păcate, timp puțin. Dacă mă ajut de AI să structurez rapid acele idei, ca mai apoi să le dezvolt cu amprenta mea personală, și informații adiționale, câștig enorm de mult timp. 

Am citit în ultima vreme în presă tot felul de articole în care se simțea efectiv că sunt scrise de Chat GPT fără a fi câtuși de puțin periate. Așa nu. Ai-ul nu ne face nouă treaba, ci este o unealtă. Sincer, toți jurnaliștii ar trebui să înțeleagă asta și să pună mâna să verifice textul scris, care este de regulă plin de repetiții și vorbe de umplutură, complet nespecific. 

Ca să-ți dau un exemplu concret. Vreau să scriu un articol despre hârtia pentru desen, și în procesul acesta mă ajut de Chat GPT. Rezultatul brut cuprinde niște generalisme pline de cuvinte care nu e musai să fie acolo, însă lipsesc cu desăvârșire informațiile despre hârtia presată la rece sau la cald, gramajul hârtiei și tonul hârtiei. Articolul final cuprinde informațiile lipsă, iar cuvintele de umplutură sunt scoase. 

Orice expert într-un domeniu este dator să facă acest periaj al textului brut generat de AI. Câți o vor face?

CONCLUZII

De AI nu scăpăm. De acum încolo el va fi prezent în viața noastră. Dar noi decidem ce facem cu el, cum îl folosim. Iar pentru a-l putea controla, este nevoie să ne dezvoltăm noi ca persoane în primul și în primul rând. Și mai este nevoie și de etică (impusă prin reguli dacă altfel nu se poate).

NOTĂ: Acest articol este scris 100% de către o persoană reală, fără ajutorul vre-unei forme de inteligență artificială.

Leave a comment

Your email address will not be published.