De ce coloreaza adultii?
De cand ma stiu, mi-a placut sa desenez, sa pictez si sa colorez. M-am specializat in domeniul picturii si al artelor plastice, insa mereu am continuat sa colorez si sa experimentez aceasta terapie, pe cont propriu. Am simtit ca este o activitate care ma relaxeaza, indeparteaza stresul si anxietatea.
Dar, daca stau sa ma gandesc bine, exista cel putin sase motive pentru care adultii au facut din colorit un hooby foarte indragit. Tu de ce colorezi (sau ai vrea sa colorezi)?
1. Te relaxeaza.
Exista momente, aproape zilnic, in care simt ca nu am energia sa creez sau sa fac ceva asa-zis constructiv. Dar, parca nici sa stau sa ma uit pe pereti nu-mi vine. Mai mult decat atat, decat sa stai la televizor, daca nu ai chef sa citesti, poti colora. Poti sa colorezi chiar si cand asculti muzica.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Efectul de relaxare este garantat.
Ca sa fac o comparatie, este ca si cum ai face o pauza dulce (de ciocolata) in rutina zilnica, fara a dauna siluetei.
Daca acesta este motivul tau principal, nici nu ai nevoie de talent. Simpla pasiune pentru culoare este suficienta.
2. Scapi de frustrari si reduci stresul.
O simpla pauza de relaxare este una, iar scaparea dintr-un stres serios este deja alta. Anxietatea si stresul sunt lucruri care te afecteaza negativ mai mult decat o simpla oboseala. De aceea, inafara de colorarea in sine ca proces, ar mai fi de avut in vedere si ce colorezi. Exista anumite tipuri de planse de colorat, cu texturi si forme (mandale) care odata umplute cu culoare, au un efect de linistire asupra ta. Cu ajutorul terapiei prin culoare, te eliberezi de noianul de ganduri negative si te incarci apoi cu energie pozitiva. Dupa finalizarea unei planse de acest tip simti ca esti gata sa dai din nou piept cu greutatile.
3. Este un mod placut de a petrece timpul liber.
Intr-o zi, in timp ce coloram, copiii mei au venit langa mine si au vrut si ei sa coloreze. Sau, alteori, se intampla invers. Ei incep sa coloreze, si simt ca vreau si eu sa umplu formele de culoare. Asa am ajuns sa coloram impreuna, petrecand timpul liber intr-un mod ideal. Cei mici invata despre culori, iar eu ma relaxez.
Daca avem macar 5, 10 sau 20 de minute pe saptamana, coloratul poate fi cel mai frumos mod de a ne petrece timpul. Iar pentru cine vrea sa aloce mai mult timp, exista si intruniri ale adultilor, in care coloreaza impreuna.
Am sa-ti fac o confesiune: ori de cate ori vad un set de creioane frumos aranjate in cutie, sau o carte de colorat cu desene frumoase, simt o atractie greu de stapanit. Se poate spune ca pentru multi adulti coloritul este “un drog inofensiv”.
4. Este mai comod sa iei creionul in mana decat sa pregatesti culorile pe paleta.
Putem gasi si carti de colorat “artist edition”. Acestea au hartia mai groasa, mai calitativa, iar foile pot fi indepartate din carte si inaramate. Aceste carti au aparut ca urmare a faptului ca pana si cei mai talentati oameni au recurs la creioane colorate in defavoarea pensulelor si a vopselelor. Motivele ar fi urmatoarele: creioanele de colorat sunt mai usor de transportat oriunde si sunt mai simplu de folosit decat vopselele in tub. Nu este necesar sa ai o intreaga trusa cu multe pensule, diluanti, carpe, paleta. Si murdarirea este mai mica.
5. Pentru a trezi inspiratia
Mai mult decat atat, atunci cand un artist este intr-un impas in ceea ce priveste creativitatea, isi poate petrece timpul intr-un mod constructiv colorand ceea ce au creat altii (ilustratorii cartilor de colorat pentru adulti). Inspiratia si pofta de a picta nu vor intarzia sa apara daca te apuci doar de colorat.
6. Este o modalitate buna de a testa combinatii de culori.
Ti s-a intamplat vreodata sa te intrebi ce paleta de culori sa alegi pentru o lucrare? Nu este deloc o idee rea sa incerci diferite scheme de culori si nuante pe hartie. Numele pigmentului folosit in mina de creion este de multe ori acelasi cu cel folosit la vopselele acrilice sau de ulei. Astfel, poti crea mai tarziu o pictura folosind paleta de culori testata pe o plansa de colorat.
Alaturat este un astfel de test al meu, in care am colorat strict cu galben, portocaliu, maro, violet si mov.
Cu alte cuvinte, pe plansele de colorat pentru adulti poti exersa teoria culorilor, in asa fel incat sa ti-o insusesti cat mai bine inainte de a te avanta asupra panzei.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Stimată prietenă (dacă îmi dai voie !?)… Îți mulțumesc din suflet că, cu toate că nu am răspuns mesajelor tale, ai continuat să- mi transmiți indirect dorința și plăcerea de a trăi prin și pentru arta de a picta, desena, schița etc… Sunt prea bătrân să mă mai afirm în vre-un fel și nici vederea nu mă mai prea ajută… (glaucom !) Sunt însă fericit că mă mai bagă în seamă cineva… Încă odată, mii de mulțumiri și fii sigură că-ți urmăresc în continuare cu deosebită plăcere și interes postările și articolele !…
Draga Laura îți Multumesc pentru toate materialele trimise , îmi place sa colorez sa pictez după cum îmi spune sufletul , bineînțeles țin cont de lecțiile foarte utile ce le primesc din partea ta .
Pentru toate , pentru bunătatea și noblețea sufletului tău îți Multumesc
Sărut mâna doamna Laura. Oricum am făcut ceva progrese în pictură am umplut cabinetul meu de recuperare medicală cu 25 de tablouri cu aspecte din natură. Am învățat de la dvs. să combin culorile sunt plăcute pacienții care vin în cabinetul meu apreciază tablourile făcute de mine însă am o mică problemă .Nu mă dau mare că știu.Nu știu să pictez valurile mării și brazii.În rest ok.Am făcut azi 4 tablouri.Un bun antistres.Cât de mult condează cum ați spus cum combinăm culorile.Acum 1-2 luni am făcut un tablou dar,culori reci.Nu mi-a plăcut am așteptat să se usuce si l-am modificat. Acum mă axez pe culori mai calde și de colțul de lumină în pictură.Voi comanda manualul de pictură dar mai târziu că merge prost economia.