De la schita la pictura: Vaza Cu Lalele Rosii

CURS Online Pictura În Acrilic

Sansa La Pret Redus Expira Vineri 28 feb ora 23:59

In acest articol iti voi arata cum am pictat o vaza cu lalele rosii. Tabloul final l-am facut cadou mamei mele.

Materialele folosite sunt:

 • Carton panzat de dimensiunea 35×40 cm
 • Culori acrilice: albastru ultramarin deschis (sau bleu pastel), alb, galben cadmiu, galben naples, siena arsa, umbra arsa, umbra natur, rosu cadmiu deschis, verde hooker, negru si optional cupru
 • Pasta de structurare alba, opaca
 • Cutit de pictura si pensule sintetice cu fir elastic

Pasul 1: Am desenat schita destul de sumar, atat cat sa surprinda formele majore.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Pasul 2: Amestecam doar partial pe paleta pasta de structurare alba si albastru ultramarin deschis. Cu ajutorul cutitului de pictura intindem aleator vopseaua de jur imprejurul florilor, pentru a crea zona cea mai luminoasa a fundalului. Va fi o zona de “lumina rece” in contrast cu ceea ce urmeaza. Pentru a obtine un efect mai aleator, mai dinamic, adauga cu cutitul pasta de structurare fara albastru in ea, modeland pe panza o nuanta mai deschisa decat cea folosita initial. 

Pasul 3: Amesteca pasta de structurare cu galben cadmiu si aplica amestecul cu cutitul pe panza in continuarea zonei albastre. Lucreaza ca si cum culorile radiaza dinspre un centru imaginal aflat in zona albastra. Adauga apoi pasta de structurare fara galben in ea pentru a crea efecte de intrepatrundere direct pe panza. Poti trece usor cu cutitul si peste zona albastra, fara a amesteca insa culorile. Doar o miscare de sprapunere.

Pasul 4: In partea de jos a fundalului, la contactul cu masa, adaugam o culoare mai inchisa: un ocru. Si de aceasta data amestecam ocrul (siena arsa) cu pasta de strucurare si aplicam cu cutitul.

Pasul 5: Intensitatea galbenului cadmiu o “domolim” folosind galben naples amestecat cu pasta de structurare. Cu cat adaugi mai multa pasta de structurare, cu atat culoarea va deveni mai deschisa si mai estompata. Este combinatia ideala cu care poti trece peste stratul de albastru, creend doar cu ajutorul cutitului, o intrepatrundere optica de culori.

Putem face acum ajustari asupra tuturor zonelor din fundal care au ramas neacoperite. Mici “pete” rosii accidendale  sunt defapt intentionate pentru a crea mai mult dinamism ce contribuie la efectul de “flacara”.

Pasul 6: Nu, nu am intors din greseala imaginea cu capul in jos. Chiar am rotit panza pe sevalet si am pictat masa invers. In acest fel am evitat atingerea fundalului inainte de uscarea lui, si m-am putut concentra mai bine asupra a ceea ce imi doream sa obtin pentru masa. 

Ca si culoare, am apelat la un amestec de umbra si siena arsa imbogatit cu pasta de structurare. Dupa ce am intins un strat gros pe partea inferioara a mesei, am folosit coada unei pensule pentru a trasa, sau mai bine spus a scobii linii. In acest fel am obtinut o textura reliefat cu aspect lemnos.

Pasul 7:  Din acest moment am renuntat la a continua pictura folosind doar cutitul. Partea mesei pe care se sprijina vaza este pictata cu pensula, in nuante de maro – siena si umbra arsa, cu accente de rosu. Miscarea pensulei este una orizontala, iar in stanga vazei avem grija sa lasam o nuanta ceva mai inchisa, caci aici va fi umbra.

Pentru vaza este important de stiut faptul ca miscarea pensulei urmareste forma bombata a obiectului. Asadar, nu va fi o miscare orizontala dreapta, ci mai degraba semicirculara. Culoarea de baza a vazei am ales-o ca fiind umbra natur.

Pasul 8: Accentuam tridimensionalitatea vazei adaugand un strat de umbra amestecat cu negru in partea stanga, iar in dreapta, deschidem cu putin galben si alb. Procedam la fel si pentru toarta. 

Tot in acest pas pictam coditele si frunzele folosind un amestec de verde hooker cu galben, pe care in deschidem cu alb in zonele luminoase, si il inchidem cu negru in zonele umbroase.

Mijlocul florilor nu este complet negru, ci mai degraba un amestec de negru cu rosu. Acest lucru indica faptul ca petalele lalelelor sunt lucioase si reflecta/imprumuta din culoarea lor. Nu uitam ca avem si petale cazute pe masa, unde adaugam putina culoare. Si daca tot lucram acum cu un amestec de rosu si negru, il putem folosi pentru a accentua umbra lasata de vaza si petale pe masa. Pentru a difuza aceasta umbra putem folosi fie o pensula curata si uscata, fie degetul. Aceeasi nuanta inchisa o poti umprumuta si partii inferioara a mesei. Datorita structurii reliefate obtinute aici la pasii anteriori, aplicarea noii culori va fi una cu efect intretaiat, ceea ce va accentua si mai mult senzatia de textura lemnoasa. 

Pasul 9: Pentru flori culoarea de baza este rosu cadmiu deschis. Un rosu inflacarat, cu o tenta de portocaliu, pe care il estompam cu putin negru in interiorul petalor, in toate acele zone in care acestea sunt mai umbrite.

Pasul 10: La final, adaugam putin alb pe cateva petale, acolo unde acestea lucesc. Aspectul “ca de catifea” al lalelelor este pus mai bine in evidenta de aceast accent luminos. Insa, pentru ca albul sa nu fie prea alb, imediat dupa aplicare, intinde-l cu degetul.

Eu am adaugat si putina culoare stralucitoare de cupru pe vaza, insa acest lucru este optional.

Am obtinut astfel un tablou viu, radiant, cu accent pe structura si forma, care sa umple incaperea cu caldura si energie. Mult succes la realizarea unei picturi asemanataore! Incearca si alte combinatii de culori, care sa se potriveasca cu starea ta de spirit si ceea ce vrei sa transmiti.

17 Comments

 1. Mariana Platon 01/03/2018 at 1:00 am

  Multumesc pentru multitudinea de informatii pe care le-am extras din aceasta supeba pictura.

 2. O lecție bine prezentata, ușor de urmărit pe măsura ce pictezi. Am o întrebare, pasta de structura la care va referiți este de volum, structura sau pur și simplu pasta acrilica. Mulțumesc pentru lecții și sfaturi

 3. Mulţumesc frumos,Laura.

 4. Chiar pricepi ce se intampla;simplu si firesc !Multumesc!

 5. Minunat!! Sper sa mi fac timp sa l incerc…😉

 6. Mulţumesc! Minunat!

 7. Mulțumesc. Nu știu ce este pasta de structurare. Mă ajuți te rog ?

  • Este o pasta care face consistenta vopselei acrilice mai groasa. Fiind mai groasa, se poate modela cu ea o pictura cu efecte tridimensionale, cu ajutorul cutitului, sau lasand urme de pensula.

 8. Mulțumesc,Laura.Să fi sănătoasă,respectată și iubită.Sărbători fericite și pline de bucurie,alături de cei dragi.

 9. Multumesc, Laura! Pentru mine e totul nou si tot ce spui si demonstrezi mi-e util. Sarbatori fericite!

 10. Multumesc mult pentru sfaturi

 11. MONICA ANGELA IONITA 06/05/2019 at 12:24 pm

  Multumesc.Esti foarte generoasa!

 12. Minunate lalelele, le voi face și eu.

 13. Multumesc frumos pentru sfaturi. Sunt placute.

Leave a comment

Your email address will not be published.