Dictionar de termeni in pictura

picturaBrush = Pensula

Glazing = Glazurare

Brushstroke = Trasare cu pensula

Spattering = Stropire

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Alti termeni explicati:

Sasiu = Este un cadru rigid (in general din lemn) pe care se fixeaza panza in timpul procesului de creatie, acesta fiind inlocuit la finalizarea lucrarii cu rama.

Sevalet = Suport pe care artistul fixeaza panza sau cartonul atunci cand picteaza.

Velatura = Suprapunere

Vernisare = a) lacuire, improspatare,inviorare a culorilor de ulei; b) inugurarea unei expozitii, deschidere oficiala; in care sens se foloseste si forma substantivata vernisaj.

Culoarea  = Totalitatea radiaţiilor de lumină de diferite frecvenţe pe care le reflectă corpurile şi care creează asupra retinei ochiului o impresie specifică; aspectul colorat al lucrurilor. In pictura, aceasta se compune din trei parti: tenta/nuanta, tonalitatea şi valoraţia/valoarea

Nuata / Tenta = Proprietate a culorii care rezulta prin amestecul a doua culori diferite, si care da numele culorii rezultate

Ton = Proprietate a culorii care rezulta prin inchiderea sau deschiderea cu alb sau negru (cu referinta la tonuri de gri)

Valoarea Proprietate a culorii pin care deosebim luminozitatea sau intunecimea acesteia

Procedeu artistic = a) modalitati de expresie cu o anumita frcventa si constanta in stilul unui artist sau al unei scoli de arta; b) secvente de tehnica artistica in procesul de prelucrare a anumitor materiale, de valorificare a insusirilor lor naturale cu instrumente adecvate; v. maniera, stil, tehnica artistica.

Valoraţie = Procedeul artistic folosit în pictură pentru a crea iluzia volumului şi a spaţiului, prin lumină si umbră. Este rezultatul procedeului de imitare a clarobscurului prin diferite valori de alb-negru sau de redare a iluziei reliefului, volumului prin treceri acromatice treptate de la deschis la inchis.

Sgrafitto = Tehnica a decoratiei murale, de origine italiana, constand din suprapunerea unor tencuieli divers colorate si apoi din degajarea, potrivit unei compozitii stabilite, a stratului de la suprafatà, pentru a lasa vizibila culoarea stratului de fond; se obtine un efect asemanator cu basorelieful.

Stilizare = Procedeu de simplificare prin pastrarea elementelor sau detaliilor caracteristice unui obiect studiat, dar specifice mai multora, si folosirea lor in crearea unei imagini, fie cu un spor de expresivitate, fie cu efect decorativ, ornamental

Tenta pura = Stare de calitate a saturatiei initiale, maxime a unui pigment; adjectivele: pura, rupta etc. precizeaza tot atatea stari de puritate a aceleiasi calitati; saturatia initiala, nemodificata prin amestec fizic sau optic, este starea de tenta pura a pigmentului respectiv, aceea care ii da si numele; alte stari sunt: tenta rupta, tenta plata etc.; folosit ca atare termenul se confunda adeseori cu nuanta si tonul.

Tenta rupta = Tenta tulburata prin modificarea stralucirii, a sarcinii cromatice si implicit a tonului ei printr-un adaos din complementara ei; luate in cantitati relativ egale rezulta griuri neutre, iar in cantitati inegale, culori rupte sau tente rupte.

Culori translucide = Culori si, in general, corpuri care permit doar trecerea luminilor colorate, fara conturul precis al formelor sau detaliilor lor spatiale.

Transparenta = a) calitate specifica pigmentului de acuarela de a nu avea putere de acoperire, precum si a unei vopsele sintetice numite (in engl.) acryl, solubila in apa, dar ireversibila la orice lichid dupa uscare, rezistenta la lumina si cu aderenta la orice fel de suport, insa, spre deosebire de acuarela, cu un registru de solutii tehnologice mai larg, mergand pina la impastari specifice picturii in ulei; b) efect vaporos, catifelat obtinut prin procedeul fuziunii (la margine sau in masa); c) iluzie rezultata din colorarea zonei de suprapunere, evident partiala, a doua pete de calitati diferite cu produsul amestecului dintre ele

Ebosa: Opera de pictura, de sculptura etc. care este abia inceputa, schitata.

Lavius (lavis): Mod de a colora monocrom un desen prin tente cu tus diluat sau cu o culoare de apa; desen executat in acest mod. Din fr. lavis.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*