Evita aceste 5 greseli atunci cand pictezi o vaza cu flori!
Putem raspunde la intrebarea cum pictam o vaza cu flori, concentrandu-ne pe etapele de urmat pentru reusita picturii finale.
Cei care picteaza pentru prima data o vaza cu flori fac cateva greseli care pot fi usor evitate cu putina atentie si rabdare.
Iata care sunt cele mai des intalite 5 greseli, pentru fiecare etapa a picturii unei vaze cu flori:
1. Umplerea fundalului dupa pictura florilor
Exista tendinta de a incepe pictura chiar cu florile, elementele vizuale cele mai captivante. Dar, daca procedezi asa, dupa ce ai pictat florile si vrei sa faci fundalul, de jur imprejurul petalelor vor ramane urme de pensula care tradeaza ordinea nefireasca a picturii. Poti evita acele urme inestetice daca pictezi mai intai fundalul, si te gandesti abia apoi la vaza cu flori.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Mai mult decat atat, fa in asa fel incat intre nuantele din fundal si cele ale florilor, sa exista o diferenta clara. Poti opta pentru culori in tonuri medii si inchise, fiindca marea majoritate a florilor au tonuri deschise. Evita insa folosirea negrului pur ca fundal.
2. Lipsa unui suport pe care sta vaza cu flori
Am vazut ca acei mici pictori care isi concentreaza atentia exclusiv asupra florilor, si intr-o mai mica masura asupra vazei, uita sa picteze “masa”. Vaza ramane “in aer” pe fundal. Pentru un bun echilibru al picturii trebuie ca acea vaza sa stea pe ceva. Poate fi o masa, un pervarz, o treapta. Orice suprafata pictata cu miscari orizontale ale pensulei.
Avem nevoie de o delimitarea clara a unei suprafete pe care sta vaza. Poti avea chiar culori foarte asemanatoare cu cele din fundal, dar prin simpla diferentiere a directei urmelor de pensula, sa conferi stabilitate pentru vaza.
La un nivel mai avansat: Nu este ablolut necesar ca suprafata sa fie formata strict din trasari orizontale. Daca am avea sub vaza, sau pe langa vaza, un material cutat, directia si coloritul vor alterna pentru a reda acel material. Principiul ramane insa acelasi: vaza se picteaza dupa finalizarea suportului.
Nu poti picta suprafata “suport” pentru vaza dupa ce ai pictat vaza. De aceea, aceasta suprafata orizontala trebuie avuta in vedere imediat dupa fundal si inaintea vazei. Motivul consta tot in acele urme inestetice de pensula care tradeaza “ocolirea” vazei in momentul in care micul pictor s-a hotarat sa adauge suportul.
3. Vaza nu este simetrica, si/sau este prea plana
Pentru cei mai putin talentati, care nu au un simt al formelor innascut, este dificil de redat o vaza simetrica. Nu trebuie sa iti fie rusine (si nici lene) sa folosesti diverse instrumente care sa te ajute la schitarea unei vazei simetrice. Foloseste cu incredere rigla si compasul. Schita poate fi facuta si peste fundalul pictat si uscat in prealabil. Vopseaua adaugata la pictarea vazei va acoperi schita daca aceasta este facuta usor cu creionul.
Apoi, o vaza pictata intr-o culoare prea uniforma va da impresia de obiect plan. Ca si cum ar fi “o pata colorata” lipita acolo. Pentru a da tridimensionalitate vazei, este necesar, la un nivel bazic, de amestecarea culorii cu negru pe marginile vazei, respectiv cu alb spre centru (daca lumina are o directie perpendiculara, si nu laterala).
4. Distributia florilor in compozitie
Chiar daca ai urmat pasii corect pana la pictura florilor, inca nu este sigur ca va iesi bine. Ba chiar as putea spune ca cea mai des intalnita greseala abia acum urmeaza. Am vazut de foarte multe ori picturi in care florile erau disproportionat distribuite pe suprafata panzei de pictura.
Concret, greseala pe care o fac micii pictori si pictorii incepatori, este sa inghesuie florile in imediata apropiere a vazei, lansand foarte mult spatiu liber spre marginile panzei. Ba chiar se intampla sa picteze florile atat de mici, incat intregul buchet este mai mic decat vaza sau cel mult egal cu aceasta.
Proportia de fundal versus flori va fi astfel afectata in mod negativ. Pictura finala trebuie sa fi plina de flori, si mai putin fundal vizibil. Vaza ocupa un spatiu mai mic decat florile.
Cea mai buna metoda de a evita aceasta greseala este sa iti fixezi cateva repere. Puncteaza “locul” unor frunze sau flori in extremitatile buchetului din vaza.
Pornind de la aceste repere, dezvolta buchetul dupa bunul plac. Florile vor ocupa in final mai mult spatiu decat frunzele. Pentru un aspect frumos, florile vor avea directii diferite si se vor afla la inaltimi diferite.
5. Compozitia este anosta si/sau prea simetrica
Micile detalii care creaza o asimetrie stanga-dreapta in compozitie vor face pictura finala mai interesanta. Printre acestea putem remarca si petalele cazute la baza vazei. Alt exemplu sunt frunzele care se revarsa peste marginea de sus a vazei, ascunzand o parte din aceasta.
Pictura unei vaze cu flori poate fi mult imbunatatita daca la final adaugi accente de alb in zonele luminoase. Cu cat vei cauta sa obtii un contrast clar-obscur mai intens la flori, cu atat mai bine. Evita insa un contrast pronuntat pe vaza, pentru ca aceasta sa nu atraga prea mult atentia de la subiectul principal: florile.
La un nivel mai avansat: Lipsa unei palete mai largi de tonuri (treceri de la deschis spre inchis si invers), in special in cazul unor flori albe, vor face tabloul anost, plan. La fel ca si in cazul vazei, trebuie sa recurgem la amestecul cu alb, respectiv cu o culoare inchisa (albastru, violet, maro) pentru a reda tridimensionalitatea petalelor.
Toate aceste sfaturi se regasesc vizual in imaginile prezentate. Sunt doua dintre martisoarele florale pe care le-am pictat. Pentru restul, in cursul de PICTURA IN ULEI vei gasi filmarea completa.
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Superbe picturile,adică mărțișoarele!Mulțumesc pentru sfaturi și pentru tot ceea ce faci!
Superbe mărțișoarele! mulțumesc pentru sfaturi și pentru tot ceea ce faci!
Multumesc frumos pentru idei
Multumesc !