Expozitia Absolventilor cursului PICTURIA

Dragi cititori... bine v-am gasit la expozitia absolventilor cursului PICTURIA, Pictura in Acril, Pictura in Ulei si Atelierele de Pictura cu Laura Mateescu.

Chiar daca este o expozitie online, "am dat cuvantul" fiecarui expozant pentru a se prezenta si a spune cateva cuvinte despre experienta cursului. Apoi, in calitate de mentor, am tinut la randul meu sa imi exprim gandurile, caci, fiecare elev lasa o amprenta in inima profesorului.

Fiecare expozitie va cuprinde un numar de 10 expozanti.

PRIMA EXPOZITIE

​Stela Simon
Mijaiche Adriana
Emilia Florescu
Nicolae Marius David
Corina Bocanaciu
Mihaela Baci
Mariana Baitelu
Adriana Manea
Marian Alexandru
Corina Bunoiu

A DOUA EXPOZITIE

Pentru a vizita a II-a expozitie
CLICK AICI.

A TREIA EXPOZITIE

Pentru a vizita a III-a expozitie
CLICK AICI.


Stela Simon pictor membru UAP, absolventa a Scolii Populare de Arta promotia 2003, expozanta activa in Romania

Mi-a placut mult profesionalismul si seriozitatea cu care a fost pregatit si desfasurat cursul, materialele trimise saptamanal pe parcurasul celor sase luni cat a durat acesta, insumand 24 de materiale, lectii, deosebit de interesante si utile.
De asemenea mi-a placut faptul ca am primit teme, care au fost comentate, discutate in grupul Picturia atat de colegi cat si de doamna profesoara, Laura Mateescu, teme care care m-au facut sa abordez lucrul cu materiale pe care pana acum nu le-am incercat cum ar fi pastelul, acuarela eu lucrand pana acum doar in ulei.
Cursurile sunt complete, necesita in continuare studierea lor si aplicarea temelor date la sfarsitul fiecarui curs, de aceea consider ca, pentru mine, inca continua, pana cand voi reusi sa lucrez si sa expun in grupul Picturia tot ce am invatat teoretic. De fapt, totul se desfasoara in continuare in grupul PICTURIA ca intr-un atelier virtual, in care meru ai ce invata. Multumesc pentru tot!

Stela a venit in clubul Picturia avand deja o experienta de 10 ani in pictura. Cu toate acestea, dupa absolvire, am observat o mai mare atentie la detalii si contrastul culorilor. Desi picturile Stelei sunt mereu aproape de perfectiune, admir modestia sa, si salut dorinta arzatoare de pasi pe drumul spre desavarsire pana in adancuri. As vrea ca Stela sa fie modelul tuturor pentru ceea ce inseamna o invarare continuua, caci, asa cum la randul meu am invatat de la altii, in arta exista mereu ceva nou de invatat. Noi tehnic, noi trucuri, si vesnica inspiratie.
De asemenea, vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca Stela manuieste foarte bine culorile calde. Rosul, portocaliu si galbenul sunt vesnic prezente, reflectand caldura din sufletul pictoritei. Tablourile au mereu o dominanta calda si sunt foarte armonioase, linistitoare, caci nu sunt incarcate cu o gama larga de culori.

Laura Mateescu
Instructor de pictura

Am fost intotdeauna pasionata de pictura si desen, ma relaxeaza si ma deconecteaza de cotidian.Natura este principala mea muza, dar de multe ori gasesc fotografii atat de frumoase ca nu rezist sa nu le desenez sau sau sa le pictez.
Eram demult in cautarea unui curs de pictura, dar eram foarte interesata de un curs online, pentru ca programul de lucru nu-mi permitea participarea in cadrul unui curs clasic. Imi doream imbunatatirea stilului cat si sa invat tehnici de pictura. Cu aceasta ocazie mi-am dat seama si ce tehnici de pictura am folosit in picturile realizate inainte de inscrierea la curs, am experimentat pictura in acuarela, desenul in pasteluri, inca nu am reusit a experimentez uleiurile (dar nu e timpul pierdut).
Cursul oline este mult mai lejer, totul se desfasoara in timpii mei, in mod relaxat. Lectiile sunt foarte clare si accesibile chiar si unora ca mine care nu au studii de specialitate.
Ma bucur foarte mult ca am descoperit Cursul Picturia, am invatat foarte multe despre pictura si desen (inca mai am multe de invatat) si pe langa curs, discutiile din grupul de pictura au fost intotdeauna constructive si mobilizatoare. Recomand acest curs din toata inima.

Mijaiche Adriana35 ani, Resita

Optimism si emotie sunt cuvintele la care ma gandesc atunci cand privesc picturile Adrianei. Fiecare tema a fost tratata cu seriozitate, fiecare tusa trasata cu pasiune. O felicit pe Adriana pentru ca dincolo de pictura in sine, incearca de fiecare data sa transmita si un mesaj. Observa ca avem aceeasi muza, si, un stil destul de apropiat. Tendinda de reda lucrurile cat mai aproape de ceea ce sunt, dar totusi altfel face ca fiecare tablou sa fie remarcat. Adriana este foarte activa cand vine vorba de pensula si creioane. De aceea cred ca, odata ce mana va capata lejeritate, Adriana va straluci.

Laura Mateescu
Instructor de pictura
Emilia Florescu 36 ani, medic

Sunt extrem de pasionata de tot ceea ce tine de creativitate/imaginatie si culoare. Inainte de a urma Facultatea de Medicina, am dorit sa ma inscriu la Facultatea de Arte , insa un eveniment neprevazut si trist, care m-a marcat in acea perioada m-a facut sa aleg pictura doar ca pe un hobby si nu ca pe o profesie. Dupa decizia luata, am mai cochetat cu pictura ocazional, simtind ca atunci cand "vorbesc" cu culorile ele prind cu adevarat viata sub atingerea pensulelor mele si timpul se opreste din ritmul lui extrem de accelerat in profesia pe care o desfasor, doar pentru mine,pentru gandurile mele... Dupa 18 ani de la aceasta ruptura de lumea culorilor si a visarii, am fost rugata de o prietena sa o ajut in organizarea unei licitatii pentru baietelul ei ,bolnav de o maladie rara, mai exact sa pictez pentru el,iar cu banutii stransi sa incercam sa il ajutam. Nu am ezitat, desi recunosc,aveam emotii mari, dupa o pauza atat de mare de pictat, cu studii zero in domeniu si nedorind sa dau gres. Am luat pensula in mana si am trasat cateva linii timide pe o panza, apoi mainile mele au inceput sa se miste singure, frenetic, umpland panza cu lumina, tesand o poveste colorata , o poveste care, am sperat din tot sufletul sa isi gaseasca ochii care sa stie sa o "citeasca", sa o inteleaga si astfel sa pot ajuta acel suflet minunat de copil. Dupa prima seara de pictat, am simtit ca vreau mai mult, ca parca m-am trezit dintr-un somn lung si ca imi doresc sa recuperez tot timpul pierdut...si am pictat in continuu timp de o luna pana la incheierea licitatiei. Rezultatul: toate tablourile au fost vandute, iar prietenei mele i-am readus zambetul pe buze si o noua speranta in prag de Craciun. De atunci nu am mai renuntat la pasiunea mea, ba mai mult am decis sa investesc tot timpul meu liber ( desi extrem de redus) in acest hobby minunat, am inceput sa adun informatii in materie de pictura de pe net ( asa am descoperit si cursul tau), iar astazi prietenii imi cer sa le pictez cand au cate o ocazie speciala :)La cursul tau am descoperit cu multa placere,ca sunt foarte multi oameni asemeni mie, fara studii in acest domeniu minunat, dar cu o enorma dragoste si dorinta de a da viata formelor, culorilor si de a bucura privirile celor ce indragesc arta.Pe mine cursul m-a ajutat foarte mult sa "ies din nou la lumina" din conul de umbra in care singura m-am retras acum multa vreme si sa las mintea sa plasmuiasca si mainile sa "vorbeasca" publicului, intr-un limbaj stiut numai de catre artisti. M-a ajutat sa ma redescopar, sa imi evaluez limitele si sa incerc sa le depasesc, sa elimin timiditatea din contactul cu panzele , sa exprim asa cum simt eu "muzica ochiului" pe hartie si pentru toate acestea iti multumesc.

Primul cuvant care imi vine in minte atunci cand privesc picturile Emiliei este "vitalitate". Acest lucru nu se datoreaza doar culorilor puternice, bogate, si un contrast atragator, ci si avantului cu care picteaza. Aproape zilnic Lia vine cu cate o noua pictura, alternand tehnicile, aprofundand, dar si experimentand. Consider ca, pe langa talent, acest avant o ajuta pe Lia sa progreseze mai repede. Cine picteaza des, nu isi iese din mana, ci mana devine insasi o prelungire a pensulei. 

Laura Mateescu
Instructor de pictura

Cursul Picturia mi-a oferit sansa de a fi mai aproape de mine. Fara a avea alte studii in arte plastice, am inceput sa pictez in 2014 pentru ca in 2015 sa ma “inrolez” in cursul online Picturia. Sunt bucuros ca am facut acest pas intrucat am inceput astfel sa am satisfactia muncii implinite si am inteles ca talentul se poate slefui foarte usor sub indrumare dar cu rabdare si perseverenta.

Nicolae Marius David

Marius Nicolae a fost printre primii membrii ai clubului Picturia, inainte chiar de lansarea oficiala a cursului. De aceea, vreau in primul rand sa-i multumesc pentru prezenta sa activa, si in al doilea rand, sa il felicit pentru progresul facut in aceasta perioada. Am vazut in el nu doar o inlinatie artistica care deja contureaza un stil unic, inconfundabil, ci si o ambitie deosebita. Este acel cursant care, a sters si refacut picturi, s-a luptat cu demonii rabdarii, si a invins.
Acest stil unic si inconfundabil se remarca atat prin coloritul aproape mono-cromatic al fiecarei picturi, cat si prin tehnica de folosire a uleiului intr-un procent mare de dilutie. In general, artistii care adopta tehnica cutitului, folosesc vopseaua in strat gros, vascos. Nu este si cazul lui Marius.

Laura Mateescu
Instructor de pictura
Corina Bocanaciu

Sunt o persoana careia ii place frumosul si incerc in tot ceea ce fac sa exprim acest lucru. Aceasta inclinatie catre pictura am descoperit-o cam tarziu pentru a face o meserie din asta , dar nu prea tarziu pentru a-mi mingaia sufletul cu aceasta arta minunata.

Corina exprima bine bucuria de a picta. Nu se simte nicio sfortare catre perfectiune, ci doar lejeritate pura. Lucrarile ei emana un aer proaspat de copilarie, ce deseori lipseste din lucrarile prea serioase ale seniorilor in pictura.

Laura Mateescu
Instructor de pictura

Am început acest curs de pictura în martie 2016 și a fost o imensa provocare pentru mine. Nu am avut niciun fel de legătură cu domeniul artistic pana acum, doar o imensa dorința de a picta, o chemare pe care nu am înțeles-o niciodată, dar care m-a împins sa iau pensula în mână și sa încerc.Drept urmare, m-am înscris la acest curs, unde am realizat prima pictura din viața mea. Rezultatul a fost uimitor și mi-a deschis porțile unui tărâm la care doar am visat până acum. Stiu sigur că, din acest moment, pictura va rămâne o parte esențială a vieții mele, pe care ma voi strădui să o dezvolt în continuare. Cursul meu de pictura abia a început.

Mihaela Baci

Se intampla rareori ca cineva care picteaza pentru prima data, sa isi descopere stilul de la bun inceput. Mihaela a venit mai intai cu un stil propriu, si apoi a invatat trucurile prin care sa il dezvolte. Este vorba despre minimalism. Suprafete mari acoperite uniform de culoare, in contrast placut cu o mica zona detaliata. Culorile folosite sunt vii, pure, nediluate si bine netezite. Astfel de lucrari completeaza perfect armonia unei case ordonate si aerisite.

Laura Mateescu
Instructor de pictura
Mariana Baitelu 54 ani, inginer, Focsani

Mi-am imaginat geneza ca un moment in care creatorul a luat o mana de pulbere de diamante si le-a aruncat in univers. Fiecare acea minuscula“pietricica” e unom. Cred de asemenea ca Misiunea noastra estesa ne descoperim si sa ne slefuim fiecare fateta , pentru a straluci si a capata identitate.Acestae ste motivul pentru care, din momentul in care am realizat ca am un mic potential in a ma exprima prin culoare si forme, mi-am promis ca nu voi lasa sa se scurga nisipul din clepsidra fara sa-mi slefuiesc si aceasta fateta.
In cautarile mele am gasit cursul Laurei, care mi-a oferit o sinteza de informatii utile, tehnici, sfaturi si incurajari dar nu in ultimul rand am intrat intr-o comunitate de oameni frumosi , talentati care folosesc cu maiestrie acest gen de exprimare a trairilor – pictura.
Laura m-a incurajat sa incerc si alte materiale si astfel am descoperit culorile pe baza de ulei solubile in apa, acrilicele, care in lupta mea cu timpul m-au ajutat foarte mult.Acest curs m-a motivat salucrez cat mai mult, sa descopar, sa incercs sa ma bucur cand reusesc. Acum dedic cu pasiunea proape tot timpul liber picturii (din pacateinca foarte putin !) si starea la care ajung in acele momente a devenit dependenta.Cursul Laurei, pentru mine nu s-a terminat, imi este o baza de informatii pe care de cate ori o accesez imi este si mai utila.

Marianei iti place foarte mult tehnica cutitului, cu care realizeaza picturi frumoase intr-un stil lejer. Chiar daca subiectul nu este legat de dans, ai senzatia ca fiecare lucrare parca danseaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca stilul ei presupune miscarea mainii in diverse directii, concentric in jurul subiectului central. Atentia cade imediat spre acel punct al pictrii catre care vrea ea sa ne conduca. Un lucru greu de realizat, pentru care o felicit din toata inima.

Laura Mateescu
Instructor de pictura

Cea mai mare bucurie a copilariei mele a fost desenul. Schitam chipurile colegilor sau ale actorilor preferati, cu un simplu creion cu guma in capat :) ... Aceasta pasiune a fost uitata apoi, atentia fiind indreptata catre lucruri pe care le-am considerat mai importante pentru a ma simti implinita in calatoria mea pe drumul vietii (scoala, facultate, familie, valori materiale). Dar viata mea a cunoscut o schimbare care a readus-o la suprafata. Si cand sufletul ti-e plin de acordurile calde ale regasirii, continui sa ”valsezi”...tu si creioanele tale, iar ”pasii” tai lasa urme de carbune pe ”ringul alb de dans”, pe coala de hartie... Cam astfel mi-am petrecut in anul 2014 putinele momente cand puteam fi doar eu cu mine (mamica a doi copii minunati)...schitand timid portrete cu cele cateva creioane...
Apoi in anul 2015 am descoperit pictura in ulei de care m-am indragostit, privind tutoriale pe YouTube si incercand sa invat de la pictori precum Kevin Hill, Igor Sakharov, Vladimir Volegov, Mont Marte Art si multi altii. Am abordat teme cat mai diverse (peisaje, flori, fructe, animale, oameni, portrete, costructii...etc), tehnici de lucru diferite, pentru ca doar prin practica reusesti sa inveti cat mai mult, sa afli ce iti place sa pictezi, sa te perfectionezi si in final sa ai un stil propriu.

Toata experimentarea mea a fost bine completata de acest curs de pictura, care mi-a permis sa studiez de acasa cand aveam timp si din care am invatat despre elemente si principii de arta, genuri si tehnici de pictura, stiluri si curente artistice, perspectiva, lumina, umbra, contrast valoric. Am aflat cat de interesanta poate fi si pictura in acuarela, acril sau pastel, pe care sigur o voi testa, cand voi avea mai mult timp liber, avand cunostintele teoretice foarte bine explicate. In plus, am intalnit oameni ca si mine, iubitori de frumos, in grupul privat Picturia de pe Facebook, ale caror lucrari le-am admirat si care m-au motivat si ne-am incurajat reciproc.
Multumesc din suflet, Laura, pentru rabdare, pentru toate informatiile oferite in curs, dar si pentru sfaturile date la intrebarile suplimentare!

Manea Adriana40 ani, economist, Bucuresti

Adriana a reusit sa paraseasca ceea ce eu numesc "inchisoarea corporatista" si acum paseste pe un drum al libertatii spirituale. Pentru acest mare pas, in care ma regasesc si eu, o felicit si ma bucur. Sunt sigura ca mai sunt si alte talente ascunse in cuburile corporatiilor, si as vrea ca Adriana sa fie un exemplu, un model. Felul in care ea reuseste sa reproduca picturile lui Vladimir Volegov - un lucru deloc usor - inspira rabdare, pasiune si dorinta de exprimare a frumosului. Lumina specifica picturilor lui Volegov nu este o alegere intamplatoare: este precum lumina care s-a aprins la iesirea din cub.

Laura Mateescu
Instructor de pictura
Marian Alexandru

Am fost o viata in slujba CFR, obisnuit cu ordinea si riguarea instructiilor si dispozitiilor la sfarsitul activitatii profesionale am cautat refularea, schimbarea incorsetarii din regulamente in culoare,imagine si imaginatie. Am cautat pe internet diagrama culorilor, si am gasit cu noroc omul dispus sa ajute cu generozitate pe cei ce doreau sa descopere tainele "combinarii culorilor" sub lupa unui profesionist si m-am inscris la curs. A fost frumos, profocator, util pentru perioada in care ma aflam, distractia s-a transformat in munca, studiu, incercari, reveniri si totul pentru un ,,bun,, de la maestru.
Sunt fericit ca am cunoscut un astfel de om, cei care ma cunosc de la inceputuri. Am intilnit foarte putini oameni,mai ales in ziua de azi, care sa ajute cu generozitate pe altii, inca o data multumiri acestui minunat om.

Explozie de culori, pasiune pentru flori, si fidelitate pentru acrilice. Acestea sunt trei lucruri pe care le-am observat de-a lungul timpului la Marian, el fiind printre primii membrii ai clubului Picturia. Un alt lucru care imi place foarte mult la Marian, si pentru care il stimez, este originalitatea. El cauta mereu sa faca ceva original, iar pensula nu sta prea mult "in pauza". Exercitiul continuu isi spune deja cuvantul in modul lejer si rapid cu care aseaza culorile pe panza.

Laura Mateescu
Instructor de pictura

De mica am pornit pe drumul muzicii, studiind la vioara si pian, indrumata de mama mea, pe care am pierdut-o cind aveam 22 ani. Urma sa dau examen de admitere la Liceul de muzica, dar drumul mi-a fost curmat brusc de un accident stupid la mina stinga si n-am mai putut continua. A trebuit sa-mi schimb orientarea profesionala. Am absolvit Facultatea de Instalatii din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti si din acel moment practic aceasta meserie de inginer, nevoita fiind pentru a-mi intretine familia. Pentru ca nu-mi place ceea ce fac in fiecare zi, m-am hotarit sa fac totusi ceva si pentru mine. Si atunci am dorit sa invat sa pictez tablouri in ulei!

Nu stiu daca sunt talentata sau nu, dar stiu ca trebuie sa muncesc foarte mult in directia asta ,insa nu prea am timp si cred ca intelegi de ce! Locuim toti intr-o casa mare in afara Bucurestiului, cu o gradina superba, proiectata si realizata de mine, care necesita mult timp pentru a o intretine si in afara de asta avem separat si o gradina de legume. Intr-un cuvint timpul meu liber de fapt NU EXISTA. Si totusi eu vreau sa pictez!!!

Cursul tau de pictura l-am citit si chiar scris(ca sa-l retin) pe la serviciu printre picaturi, cind nu aveam de lucru. Am constatat, pe masura ce parcurgeam cursul tau, ca tot ce am pictat pina sa incep cursul nu sunt chiar corecte si deci trebuie majoritatea sa le corectez cumva, dar ma lovesc de aceeasi problema: TIMPUL LIBER pentru mine. Noroc ca vine iarna si n-o sa mai am treaba in gradina!!!

Corina Bunoiu47 ani, inginer, Bucuresti

Apropierea de natura este in sine o apropiere si fata de arta vizuala, deci, de pictura. Se simte in picturile Corinei ca ii plac mult florile. De asemenea, chiar daca nu avem de-aface cu o tehnica bine pusa la punct, vedem lejeritate in miscarea pensulei si aplicarea culorii pe panza. Acest lucru denota potential, sau altfel spus, un simt artistic nativ, care, poate fi slefuit cu ajutorul unor cunostinte in materie de teoria culorii, si multa practica.

Laura Mateescu
Instructor de pictura

In incheiere vreau sa va spun ca experienta picturii este cea care conteaza cel mai mult in clubul PICTURIA. Actul de a picta descatuseaza sufletul in multe privinte. Ne elibereaza de stres, transpune idei si emotii in forme si culoare, ne relaxeaza si energizeaza. Consider ca acest lucru cantareste mai mult decat multimea de "greseli" din pictura finala.

Nivelul fiecaruia este diferit, talentul cu care fiecare este inzestrat este diferit, stilul fiecaruia este diferit. De aceea, nu are rost sa facem comparatii, sau sa fim descurajati ca "pictura mea nu este la fel de frumoasa". Vreau sa incurajez pe toti cei care au terminat cursul sa se inscrie in aceasta expozitie fara teama si ganduri de inferioritate.

Mai multe detalii despre PICTURIA

PICTURIA este primul curs online de pictura din Romania. Durata sa este de 6 luni, iar structura cuprinde atat informatii general valabile (principii artistice, compozitie, perspectiva, lumini si umbre, teoria culorilor) , cat si lucruri specifice fiecarui mediu de pictura: acuarela, acril, ulei, pastel, creioane colorate.

Te invit acum sa dai mai departe un "share" expozitiei, pentru a face cunoscute picturile si expozantii.​