Folosirea creioanelor acuarela pentru picturi detaliate

A fost o vreme cand am perceput creioanele acuarela ca pe o pacaleala de 1 aprilie. Pana sa le testez, tot ceea ce credeam ca stiu despre acuarele a fost faptul ca sunt fluide si destul de incontrolabile. In cazul creioanelor, nu-mi inchipuiam cum putem obtine aceeasi lejeritate caracteristica picturii in acuarela.

Haide sa ne gandim la asta din perspectiva opusa — creioanele acuarela ar putea avea ca rezultat picturi mai precise. Cu un creion, putem avea mai mult control asupra contururilor si, prin urmare, a formelor. Creioanele acuarela iti pot oferi mai mult control, insa fluiditatea mediului ramane prezenta. Deci, cuvantul cheie aici este: PRECIZIA.

Tehnica picturii in acuarela folosind creioanele acuarela

unnamed (1)

Bujorii Fermierului de Kristy Ann Kutch, pictura in acuarela, 2002, 15 X 20

Acesta este un ghid pas-cu-pas de utilizare a tehnicii de pictura ud-pe-ud folosind creioane acuarela pentru a crea un bujor incantator realizat de artista Kristy Ann Kutch.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

unnamedPasii 1 & 2: Pregateste un desen al unui bujor inflorit folosind fie un albastru deschis, lavanda, sau un creion HB pe hartie presata la cald pentru pictura acuarela. Protejeaza zona centrala a staminei cu lichid de mascare si lasa-l sa se usuce.

unnamed (2)Pasii 3 & 4: Utilizeaza creioanele acuarela pentru a obtine straturi uscate, incepand de la cea mai deschisa nuanta si sfarsind cu cea mai inchisa: magenta deschis, roz mediu, roz-mov deschis si mov. Dizolva aceste straturi parcurgandu-le cu o pensula uda rotunda, marimea 6. Uda fiecare petala pe rand. Petala de sus din aceasta ilustrare a fost udata si pigmentul dizolvat aproape in intregime.

Pasul 5: Atinge direct varful unui creion acuarela violet sau roz carmin cu o pensula subtire uda de tip rigger pana aceasta este complet saturata in pigment. Tamponeaza cu grija varful pensulei cu un servetel. Atinge direct zona petalei ude cu aceasta pensula si misc-o de-a lungul ei intr-o miscare continua. unnamed (3)Picteaza intr-o singura directie. Cu cat este mai uda petala, cu atat mai multa culoare se va imprastia si va curge. Repeta acest proces la fiecare petala, insa asteapta pana se usuca petalele adiacente pentru a le diferentia.

Pasul 6: Cand se usuca intregul boboc, decojeste lichidul de mascare si aplica straturi de galben cadmiu si portocaliu cadmiu pe stamina. Uda-le fie cu varful fin al unui marker incolor, fie cu o pensula uda marimea 2. Daca doresti, accentueaza culorile cu creioane traditionale sau acuarela de culoarea potrivita. Foloseste un creion rosu bine ascutit (traseaza linii foarte subtiri) pe stamina si de-a lungul marginilor petalelor. In acest fel vei aduce detalii importante picturii.

Ti-a fost deschisa mintea catre posibilitatile picturii cu creioane acuarela? Asa s-a intamplat si in cazul meu!

Adaptat din Desen si Pictura Cu Creioane Acuarela: Tehnici de Baza pentru Utilizarea Creioanelor Colorate Traditionale si Solubile In Apa (Watson-Guptill, New York, New York).

Acum, dupa ce ti-am aratat pictura lui Kristy Ann Kutch, haide sa-ti arat si cum am pus in practica metoda prezentata.

Singura diferenta este ca eu am folosit doar pensula Tintoretto 336 nr.0 pentru a intinde apa peste petalele florilor. Am facut acest lucru deoarece este vorba despre un desen/pictura foarte mic. Pensula aceasta din cu par de jder kolinsky retine multa apa, ceea ce este util pentru pictura cu acuarele. In plus, are o elasticitate mare, ideala pentru trasarea unor linii precise, lungi, si detalii fine.

creioane-acuarela-1 creioane-acuarela-2

Pentru mai multe sfaturi legate de acuarele si lectii de acuarele inscrie-te la cursul PICTURIA. Contine toate metodele si inspiratia de care ai nevoie pentru a-ti pastra spiritul artistic! Distractie placuta!

31 Comments

  1. Eugen Alexuță 10/05/2016 at 4:27 pm

    Am citit cu mult interes mesajul-lecție privind pictura cu creioane-aquarelă. Mi s-a părut deosebit de interesant! Voi încerca cât de curând tehnica aceasta, nouă pentru mine… Mulțumesc mult!
    Aștept nerăbdător și alte lecții, sfaturi și îndrumări; sărut mâna!…

  2. popescu rodica 12/05/2016 at 11:07 am

    Ce frumoasa lectie! Nu imi imaginam ca se poate reda atat de real o floare cu creioanele-acuarela. O sa-mi cumpar aceste creioane si o sa incerc sa fac o floare. Sper sa-mi iasa ceva sa-mi placa!
    Multumesc mult pentru lectiile primite de la dumneavoastra!
    Cu deosebita stima, R. Popescu

  3. Buna Laura.
    Zilnic primesc zeci de mesaje pe adresa mea de e-mail.Am ajuns sa le caut pe ale tale din prima si abia apoi restul.Este clipa mea fericita,este refugiul meu,evadarea mea din cotidian .Pentru asta spun : multumesc stimata doamna!

  4. Mulțumesc Laura Această lecție este exact pentru mine un dar de la tine creioanele acuarel sunt baza picturilor mele și absolut orice indicație este foarte utilă Aș vrea să te întreb despre hârtia folosită necesară acuarelei Eu cumpăr un bloc de desen pentru acuarel dar aș dori ceva de calitate.Cu multă stimă Lili

  5. alexandru nagy 29/09/2016 at 6:41 pm

    Super…b

  6. grozav, dar eu m-am aratat de la inceput interesat de pictura in ulei si pentru ca nu sunt un talent la desen astept ceea ce mi-am propus sa invat …..

  7. Sunt o incepatoare in ale picturii.Astept cu multa nerabdare si bucurie lectiile tale interesante pentru care iti multumesc. O zi buna.

  8. Sorin Mitulescu 04/12/2016 at 6:32 am

    Foarte interesant, as vrea sa vad si eu cum arata aceste creioane. Imi dau seama ca realizarea unei asemenea lucrari presupune multa atentie. Eu am facut ceva acuarele dar mult mai neglijent si ca urmare si rezultatul nu a fost prea grozav. Dar in principiu imi place sa lucrez cu acuarele.

  9. Multumesc ptr lectie. Voi cauta sa achizitionez materiale adecvate ptr astfel de lucrare, sa fac ceva asemanator- lectia e incitanta. Personal, limitele/ conturul desenului il prefer in albastru- in orice caz, o culoare din spectrul luminii. Am mai lucrat ceva acuarela, dar fara contur trasat. Nu ma pot exprima asupra desenului Dvs ptr ca nu e finalizat. Multumesc mult ptr informatiile puse la dispozitie. Cu mult respect, Edit Maier

  10. Deosebit… Multumesc!

  11. Buna ziua,
    Va multumesc mult pentru toate aceste lectii. Imi pare rau, nu am fost cel mai constiincios elev, date fiind problemele zilnice care apar ca ciupercile, insa ma straduiesc sa tin pasul cu restul pasionatilor.

  12. Multumesc mult, Laurentia!Darul tau pentru mine, constand in aceasta lectie, mi-a facut mare placere!Cum iti spuneam, pictura in acuarela constituie o provocare pentru mine. Ne mai auzim!

  13. Multumesc mult,Laura.

  14. Ce minunat sa ai parteneri de discuții pe subiecte dragi.
    Cu admirație pentru ceea ce faceti, F.Badea

  15. Mariana Platon 15/02/2018 at 7:39 pm

    Foarte interesant prezentate secvențele acestui tip de pictură.Felicitari si multumesc.

  16. voichita bodea 18/03/2018 at 6:14 pm

    Multumesc pentru lectii,nefiind foarte talentata,as vrea sa ma aventurez in pictarea unei mici flori de liliac.Fiica mea se casatoreste si fiindca aceasta floare reprezinta ceva special pentru familia noastra,as vrea sa-i daruiesc o micuta pictura realizata de mine.Sper sa si reusesc

  17. Foarte interesant. Nu am auzit de aceste creioane dar lucrul mi se pare interesant. Eu sunt mereu curioasa sa experimentez lucruri noi , asa ca…..la treaba.
    O zi minunata va doresc

  18. Buna ziua,
    Multumesc mult pentru lectia prezentata, interesanta.Am sa incerc creioanele acuarela.Felicitari!

  19. Nelica Andreitu 22/02/2019 at 11:32 am

    Este o tehnica deosebita si poate insuficient exploatata,,de care am aflat si eu de curand ,insa ofera rezultate si satisfactii nebanuite. Eu m-am pensionat de curand si pentru ca desenul a fost o veche pasiune inca de pe vremea scolii,am decis ca e momentul sa-i acord timpul si atentia cuvenite,m-am chiar inscris la un curs de pictura cu care ocazie m-am familiarizat cu tehnicile clasice de desen/pictura,Eu simt ca am o atractie mai mare pentru acuarela,care mi se pare ca ofera efecte vizuale mai subtile si mai spectaculoase,dar necesita o atentie mai mare in lucru,pentru ca greselile (mai ales ale unui incepator ca mine) sunt adesea ireparabile.Eu folosesc creioane colorate pentru a accentua contururile,si a le conferi expresivitate si volum.Chiar aseara cautam pe site-uri si forumuri care creioane colorate sunt mai potrivite in acest scop,eu avand unele cumparate mai demult , cu mina destul de tare si culorile nu prea accentuate.De aceea aceasta lectie imi este foarte utila ,voi cauta acest gen de creioane sa-mi imbunatatesc rezultatele.
    Respectuoase multumiri pentru aceasta minunata lectie si toate celelalte primite anterior.
    Numai bine si alte idei mininuate care sa ne inspire si pe noi, va doresc.Nelica

  20. Multumesc mult! Pentru mine, ca incepatoare, toate informatiile sunt utile! Va doresc tot binele din lume!

  21. Gabriela Gorea 13/04/2019 at 12:24 pm

    Va multumesc pentru lectie! A fost de mare ajutor. Ati explicat foarte clar, pas cu pas, tot ce este de facut. Exact cum aveam nevoie. Am luat mai de mult creioane acuarelabile si am incercat ceva… dar nu a iesit chiar ceea ce vroiam sa fie… S-ar parea ca trebuie sa ai mai multa rabdare si sa astepti sa se usuce, apoi sa intervii iar, cu atentie, cu finete… Va multumesc inca o data!

  22. Vreau sa incerc aceasta metoda , dar mai intai sa fac rost de aceste creioane de care recunosc nu am auzit.Multumesc!

  23. Ureche Marioara (Mirela) 21/08/2019 at 11:36 am

    Multumesc Laura,
    De fiecare data, invat ceva nou! Imi place mult, dar nu am incercat sa lucrez cu acoarele. Cred ca imi este frica.

  24. Minunat. Multumiri!

  25. Mulțumesc mult, Laura!! Voiam să întreb care picturi sunt mai apreciate(mai cătate), cele în ulei sau cele acrilice? Marii pictori ai lumii au pictat pe pânză în ulei? Sunt acestea mai estetice, mai ”vii”, mai apropiate de realitate?

    • Dragă Mihai, aș spune că fără doar și poate cele în ulei au un plus de valoare. Transparența și luciul vopselelor pe bază de ulei poate conferi picturii ceva aparte din punct de vedere vizual.

  26. Flori Ciuhulescu, Ploiești 17/11/2023 at 8:04 am

    Mulțumesc pentru lecție! În ceea ce privesc creioanele acuarela, mi se pare incomod sa dizolvi culoarea pentru a o aplica cu pensula;cred că e mai comod cu acuarela simpla;dar poate greșesc.exista vreun avantaj cu folosirea lor? Eu le am pe cele de pictura ușor grase, pe care le folosesc direct. As vrea sa te întreb :pentru a obține mai multa tridimensionalitate ce as putea sa fac? Sa accentuez umbrele? (în cazul florilor și Peisajelor). Mulțumesc mult! O zi buna!

    • De cele mai multe ori este într-adevăr mai comod cu acuarele direct. Depinde de dimensiunea zonei. Efectul meu preferat este însă combinarea unui strat de acuarele cu detalii in creion acuareabil peste. Cum am făcut de multe ori pentru a reda linii fine la petalele florilor.
      In ceea ce privește tridimensionalitatea, da, te-ai gândit bine: accentuarea umbrelor aduce un plus de contrast binevenit. Dar, nu și suficient. Este foarte posibil ca și zonele luminoase să necesite un plus de luminozitate. Orice obiect tridimensional are tonuri luminoase, tonuri mijlocii și tonuri întunecate. Marea greșeală la început este să ne limităm la tonurile mijlocii.

  27. Flori Ciuhulescu, Ploiești 21/11/2023 at 11:54 am

    Mulțumesc!

Leave a comment

Your email address will not be published.