Grile de referinta pentru amestecul culorilor – ESENTIAL!

Roata culorilor este un element de baza al invatarii teoriei culorilor. Cu toate acestea, in practica, rareori o folosim. Mult mai utile sunt tabelele care prezinta amestecuri si combinatii de culori.
Graficele sau grilele de culori sunt unelte esentiale pentru invatarea teoriei culorilor. Ai patru motive pentru care merita sa le acorzi toata atentia ta:

  1. Ele te ajuta sa intelegi cum se formeaza anumite culori si nuante.
  2. Pe masura ce creezi amestecuri, incepi sa te familiarizezi mai bine cu vopselele tale, anticipand rezultatul.
  3. Odata facute, ele raman ca referinta pentru viitoarele tale picturi, atunci cand nu stii ce nuante sa folosesti.
  4. Te ajuta sa identifici nuantele folosite de un pictor in lucrarea sa (faciliteaza astfel reproducerea).

Vei fi surprins cat de multe nuante poti obtine din doar cateva tuburi de vopsea!

Poti construi aceste grafice cu amestecuri de culori pe o coala de hartie groasa, cu conditia ca aceasta sa fie alba. O nuanta prea intensa a hartiei va afecta rezulatul final.

NOTA: Atunci cand cumperi culorile, gasesti in magazin paletarul de culori. Aceasta este o lista cu nuantele disponibile, dar ea nu cuprinde si posibilele amestecuri.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

 

Grilele de culori ca unealta de invatare

Atunci cand amesteci culori pentru a crea o grila, inveti ce culoare se poate obtine din amestecul unei culori cu toate celelalte culori din paleta ta. Fara a experimenta si a te juca in acest mod, fara a testa cum interactioneaza culorile intre ele, s-ar putea sa nu descoperi nicioada unele nuante superbe.
Pentru a crea grila de culori din amestecuri, poti aplica orice metoda:

  • fie amesteci mai intai pe paleta,
  • fie aplici straturi transparente (glazuri) direct pe hartie,
  • fie amesteci culorile direct pe grila, cu miscari de dute-vino cu pensula.

Cu cat ai mai multe culori la dispozitie in tub sau borcan, cu atat iti va lua mai mult timp sa incerci toate posibilele combinatii. La un moment dat, acest proces va parea a fi un efort considerabil, si totusi foarte interesant avand in vedere noile culori descoperite prin amestec.

Nu uita faptul ca odata terminate grilele, ele devin tabele de referinta pentru toate picturile tale viitoare.

Tipuri de grile de culoare

Exista mai multe tipuri de grile de culoare. Fiecare dintre ele are un alt rol, si toate sunt necesare pentru alegerea nuantelor intr-o pictura.

Amestecuri primare

Fiecare culoare dintr-un tub se amesteca cu alta culoare din alt tub. Mai intai este indicat sa incerci proportii egale, dar ulterior, joaca-te schimband proportia. Vei descoperi ca din doar doua culori de baza poti obtine mai multe nuante deosebite. Si tot in aceasta joaca, vei descoperi ca daca amesteci mai mult de doua culori, poti obtine nuante de gri, sau culori maloase. Desi nu foarte placute la prima vedere, ele sunt utile in anumite zone dintr-o pictura.

Amestecuri cu scari valorice

Dupa ce stapanesti bine amestecarea culorilor, si stii deja ce obtii din simpla lor amestecare, poti trece la nivelul urmator. Acesta este amestecul de alb, negru si gri cu fiecare nunata in parte. In functie de proportia de alb, negru sau gri, vei obtine nuante mai inchise sau mai deschise, si totodata mai mult sau mai putin estompate. Invatarea acestora este cheia trecerii de la nivelul de pictor incepator la nivelul de pictor ceva mai avansat, capabil sa reproduca o imagine.

Alaturarea si amestecarea culorilor complementare

Descoperirea multitudinii de nuante si intensitati este revelatoare. Daca insa nu stii ce culori sa folosesti intr-o compozitie originala, atunci va trebui sa inveti despre relatiile dintre culori. Cea mai importanta dintre acestea este relatia de complemnetaritate. Joaca-te si experimenteaza cu diverse culori complementare, facand o grila numai cu perechi dintre acestea.

Palete de culori analoage si palele de culori calde/reci

Designerii vestimentari, de interior, sau graficienii, toti folosesc (mai nou) programe sau aplicatii care genereaza palete de culori armonioase. Orice lucrare artistica are la baza o paleta cu un numar limitat de nuante, nuante care se completeaza una pe alta pentru a transmite o anumita stare de spirit. Descopera astfel de combinatii pentru lucrarile tale, cu precadere cele abstracte, dar si pentru naturile statice. 

Poti gasi palele de culori sau grile de amestecuri pe internet. Iti pot trimite si eu poza cu ale mele. Dar, acestea nu iti vor fi la fel de utile precum cele pe care ti le faci tu, din culorile tale. Daca vei vrea sa tiparesti imaginile cu grilele de culori din alta parte, vei constata ca tiparitura nu reda exact nuanta asa cum este ea pe ecran, si cu atat mai putin nu arata precum amestecul original. In plus, exista mici diferente subtile intre nuanta cu acelasi nume de la un producator la altul (diferenta poate fi data si de calitatea vopselei).

Asadar, ca un ultim sfat pe care ti-l dau pe aceasta tema: creaza-ti astazi primul tau set personalizat de grile de culoare!

In cursul video “Teoria Culorii” te voi invata cum se fac aceste grile, pas cu pas, care sunt culorile de baza din care poti obtine ORICE nuanta, si cum se folosesc grilele astfel obtinute in practica de zi cu zi cu anui pictor in devenire.

Leave a comment

Your email address will not be published.