Interviu cu pictorul acuarelist Florian Stefan

florian-stefan-atelier

Florian Stefan in Atelier

Intr-o seara ploioasa de octombrie am avut ocazia sa vizualizez o serie de picturi in acuarela, opere ale artistului Florian Stefan. M-a impresionat lejeritatea cu care sunt facute peisajele sale in acuarela, cu precadere citadine, si am dorit sa aflu mai multe despre secretul din spatele acestora.

In primul rand, vreau sa va spun ca desi este un artist roman, locuieste acum Spania. Pe de alta parte insa, picturile sale au un puternic caracter patriotic. Asadar, prima intrebare este legata chiar de acest lucru:

1. Ce anume v-a determinat sa parasiti Romania si de cat timp locuiti in Spania?

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Am inceput cariera artistica in Bucuresti, ca pictor decorator desene animate, dar, aceasta munca era prost platita. Nu puteam sa supravietuiesc, si, in cele din urma, firma respectiva s-a desfiintat. Atunci am plecat in Spania, unde ma aflu din 2005. Acum ma intretin exclusiv din vanzarea tablourilor pictate. Majoritatea le fac in acuarela.

2. Am aflat de asemenea ca in Spania ati fost primit cu bratele deschise, ba chiar ati fost premiat. Despre ce premiu este vorba si ce a reprezentat acesta pentru dumneavoastra?
galerie-acuarela4Spania pentru mine a fost a doua casa si am fost chiar mai bine trat ca la mine în tara. Am castigat o diploma la un concurs de pictura rapida care sa tinut în Ariondas, primind titlul de cel mai bun pictor din zona. Este o mare realizare si ma bucur de aprecierea primita.

3. Cu cat se vinde un tablou pictat de dumneavoastra?

catedrala-oviedo

Catedrala Oviedo

Am vandut tablouri cu 15€ si 300€, in functie de marime si cerintele clientului. Cel mai mare si mai scump tablou l-am vandut cu 800€, o reprezentare a catedralei din Oviedo.

4. De ce ati ales acuarelele ca principala tehnica de pictura?

Acuarela ma reprezinta. Printre altele, pentru ca se poate lucra mai repede si mai curat. Sunt zile in care realizez si cate 4-5 picturi. Am lucrat si in ulei, dar mereu ma intorc la acuarele.

5. Ce materiale folosititi?

Folosesc acuarele Rembrandt. Au mai multa putere. La hartie nu ma zgarcesc, caci este foarte importanta – cea mai importanta – atunci cand vine vorba de acuarele. Hartia pe care lucrez este groasa (300g), cu granulatie fina (marca Sennelier).

6. Fiecare artist este inspirat de catre un al artist. Un model pe care il urmeaza, mai mult sau mai putin constient. Cine este artistul pe urmele caruia pasiti?

nicolae-grigorescu

Picturi dupa “Fata cu ulciorul” de Nicolae Grigorescu

Imi place Nicolae Grigorescu. Multe dintre lucrarile mele au ca punct de pornire tablourile marelui artist roman. Apoi, l-am descoperit pe Corneliu Dragan si am inceput sa indragesc foarte mult stilul dansului. Mi se potriveste.

7. Daca v-ati afla in fata unui grup de studenti la pictura, dornici sa invete sa picteze in acuarela, care sunt cele mai de pret sfaturi pe care l-ati da in ceea ce priveste aceasta tehnica?

casa-taraneasca

Pictura in Acuarela – Casa Taraneasca

In primul rand, sa invete cum sa struneasca fraiele acuarelelor. Sa afle ce efect se va optine cu mai multa sau mai putina apa, ud-pe-ud si ud-pe-uscat. Sa recunoasca nu doar procentele de dilutie, cat si combinatiile de culori. Apoi, sa se perfectioneze la desen. Acuarelele merg bine pe un desen bun.

8. Care sunt plaurile dumneavoasta pentru perioada urmatoare? Va ganditi la intoarcerea in tara? Cum vedeti viitorul artistilor din Romania?

As vrea sa ma intorc in tara, dar nu vad cum as putea trai cu atata rasism si saracie. Nu cred ca marii artisti rezista in tara. In Romania puterea de cumparare este mica, si lumea isi da banii pe strictul necesar, neramanand nimic pentru arta si frumos.

Iata alte cateva picturi ale lui Stefan Florian:

Ar mai fi multe de spus, dar, mai bine sa lasam picturile sa vorbeasca. Dincolo de simplitatea unei palete rastranse de culori si o compozitie aerisita, aceste imagini sunt pline de poveste. O poveste care spune mai mult decat o pot face cuvintele, si, sunt sigura, te invaluie cu un sentiment de liniste si nostalgie.

Mai multe picturi ale sale pot fi vizualizate in galeria sa online: https://www.facebook.com/pictoracuarela/

1 Comments

  1. Florian tiene mucha sensibilidad para la acuarela, y es un honor conocerle en persona. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.