Interviu cu pictorul si sculptorul Tiberiu Mursa
Atunci cand vezi o pictura care reda realitatea tot atat de fidel precum un aparat foto, aducand chiar un plus de stralucire hiperrealista, nu poti sa nu spui “jos palaria!” Ma inchin si eu in fata talentului celui care a poate face astfel de minunatii pe banda – Tiberiu Mursa. In acest interviu aflam care este povestea lui, si ce ar trebuie sa aiba in vedere cei care doresc sa picteze in stilul hipper-realist.
1. Cine este Tiberiu Mursa?
Tiberiu Mursa s-a nascut in orasul LUDUS (jud MURES), in 1969. Desena inca dinainte de gradinita cu un cui pe pamant. Mai departe ne spune el ce s-a intamplat…
La gradinita am luat prima data pensula si acuarela in mana, si am facut un steag punand culorile invers (dar mie i-mi placea asa). Mai serios am inceput pe clasa a-VI-,a la scoala de arta din Tg- Mures, unde am intrat la examen cu nota maxima. Nemaiputand plati cheltuielile de scolarizare, parintii m-au retras si am terminat liceul in orasul natal.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Placandu-mi pictura monumentala, dupa liceu am luat drumul Bucurestilor si m-am indreptat spre pictura bisericeasca din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Romane. Aici, timp de 6 ani, am invatat sub indrumarea profesorilor Pandele Borina si Cont Alexandru. Nu a fost usor, fiindca, intre timp, mi-am intemeiat o familie pe care la inceput am intretinut-o doar din bursa primita de la scoala.
In 1994, ca toti tinerii imediat dupa revolutie, visam la occident: si pt un trai mai decent, dar si pt a vedea ce am invat la scoala l(ucrari, muzee etc. din timpul renasterii). Asa se face ca am ales Italia… Lasandu-mi familia in grija parintilor din partea sotiei, am plecat spre Italia ajungand la Roma, unde traiesc si astazi. Am reusit dupa 5 ani sa fac actele legale pentru reintregire de familie.
Aici am lucrat imediat din a treia zi in piatra (sculpturi in marmura), ceea ce doar visam in Romania. Visele incet-incet au devenit realitate. Si in ziua de astazi fac sculptura in marmura, travertin, peperino si alte pietre, iar cu pictura am mers mereu concomitent cu sculptura, nu am abandonat-o niciodata.
2. De ce stilul realist? Ce anume vă atrage la acest stil de pictură, mai ales într-o epocă în care fotografia este la îndemâna oricui?
3. Am remarcat totuși că în picturile dumneavoastră există un contrast și o luminozitate peste ceea ce ar putea un aparat foto să redea. Spun acest lucru tocmai în calitate de fotograf. Această lumină mi se pare că dă acea notă inconfundabilă lucrărilor, astfel încât, ori de câte ori văd o pictură, îmi dau seama că va aparține.
Poate e putin exagerat spunand ca este peste calitatea unui aparat foto.. .tehnica in sine face sa egaleze cat-decat un instantaneu al aparatului.
4. Nu oricine poate realiza asemenea picturi, acest lucru trebuie să-l recunoaștem din start. Este însă doar talent pur în spatele reușitei?
5. Să vorbim puțin despre tehnica din picturile dumneavoastră.
Ce vopsele folosiți? Preferați o anumită marcă?
Așteptați uscarea straturilor sau finalizați tabloul în una sau câteva zile?
Care este secretul luminozității inconfundabile prin care se remarcă picturile?
6. Dacă ar fi să alegeți o pictură anume dintre cele realizate până acum, care vă este cea mai dragă?
7. Ce recomandări aveți pentru cei care ar dori să aprofundeze realismul în pictură?
8. Am înțeles că acum locuiți și munciți in Italia, de mult timp. Dacă s-ar putea, ați vrea să vă întoarceți în țară? Ce anume v-ar putea determina să vă întoarceți? Considerați că România este sau nu este pregătită pentru a înțelege și aprecia arta (realismul)?
Iar sculpturile sunt expuse aici: https://www.facebook.com/Tiberiu-MURSA-Sculptura-138944406284582/
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Frumoasa poveste. Si la mine daca eram incurajat d emic, poate acu era alta treaba… dar… nu e tarziu niciodata , atat cat ai timp sanatate si vointa.
Foarte frumos interviul, il urmaresc de mult pe Dl. Tiberiu, pe undele grupuri de artisti de pe Facebook. Intr-adevar lucrarile sale sunt cu mult peste medie, atentia la detalii este iesita din comun. Felicitari pentru interviu.