Mixed media cu pastel uleios, acrilice si markere

In pictura putem fi inventivi in ceea ce priveste mediile cu care lucram. Putem incerca diverse combinatii. Unele merg, altele nu. Astazi am facut o astfel de combinatie intre pastelul uleios, acrilice si markere cu vopsea. Rezultatul este acest peisaj galactic cu planete, stele si galaxii. 

Pentru inceput, sa vedem ce instrumente am folosit:

 • O coala de hartie Canson Mi-Teintes, o nuanta deschisa de gri
 • Cateva bucati rotunde de hartie adeziva
 • Compas
 • Pasteluri uleioase Faber-Castell
 • Alb acrilic, pensula si apa
 • Un marker cu vopsea alba
 • Un pix cu gel alb

Aceasta este o lectie video de pictura! 

Mai joi sunt detaliati si in scris pasii pentru realizarea picturii.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Pasul 1:

Cu ajutorul compasului, facem un sfert de cerc mare in partea dreapta jos. Acesta corespunde pamantului. Cand suntem multumiti de compozitie, mergem mai departe.

Pasul 2:

Mai intai pictam suprafata planelor. Pentru pamant am ales o combinatie de albastru deschis si inchis care sa reprezinte oceanele si un galben ocru pentru pamant. Acolo unde aceasta nuanta inchisa de galben s-a combinat cu albastrul, a rezultat un verde numai bun pentru a reprezenta zonele impadurite. Haide sa adaugam si un maro inchis in coltul cel mai de jos. Adaugam mai multe straturi de culoare, pana cand pamantul capata aspectul dorit, de sfera, nu doar un cerc plat. 

Pentru celelalte planete am folosit alte culori, intarind cu negru partea lor umbrita. Apoi, asezam peste suprafata deja pictata cercurile de hartie adeziva. 

Pasul 3:

Am ales cateva nuante de pastel potrivite pentru cerul galactic: albastru foarte inchis, mov, violet, albastru deschis si alb. Cand am aplicat culoarea, am avut grija sa pun mai mult alb in zonele in care urmeaza sa am o galaxie sau o grupare de stele. Pastelul aplicat asa pe hartie lasa niste urme intretaiate. Pentru fundal vrem sa scapam de aceste urme. Exista mai multe metode de netezire:

 • Cu un betigas de ureche (metoda care este insa mai utila pentru suprafete mici)
 • Cu degetul
 • Cu o discheta demachianta
 • Cu degetul infasurat intr-un servetel

Dupa netezire constatam ca anumite zone mai trebuie inchise la culare, si de aceea, revenim cu pastelul din nou pe hartie. Apoi iar netezim. Si tot asa, pana cand suntem multumiti de cum arata cerul nostru.

Pentru acest fundal se pot folosi si acuarele in loc de pasteluri. Poate ar arata chiar mai bine cu acuarele. Nu va trebui sa te chinui la intindearea urmelor, dar va trebui a astepti uscarea completa pentru a continua.

Alta varianta este sa folosesti pastel cretat, dar, acesta va trebui apoi fixat cu fixativ.

Pentru impresia de galaxie, deseneaza forma de spirala cu batonul de pastel alb, si intinde usor cu degetul.

Pasul 4: 

Acum, sa creem stelele. Pentru aceasta avem nevoie de vopseaua acrilica diluata cu apa pana cand are o consistenta usor lichida. Incarcam pensula, si o apropiem de zona in care vrem sa punem stele. Batem in manerul pensulei cu un obiect – o alta pensula de exemplu. Si iata ca stelele incep sa sara de pe pensula pe hartie. Atentie ca mai sar si pe alaturi, si pe maini si pe fata… Nu se poate fara murdarire. Sterge repede unde a sarit vopseua, sa nu apuce sa se usuce. 

Pasul5: 

Acolo unde au aparut stele mai mari este din cauza ca pensula a fost mai incarcata. Stelele sunt cu atat mai marunte cu cat pensula este mai putin incarcata. De aceea, cand am simtit ca pensula nu mai este foarte incarcata, m-am apropiat cu ea de zona galaxiilor.

Cu varful pensulei am luat din centrul stelei si am intins vopseaua in linii scurte, creeand astfel stralucirea stelei. Alte stele pot fi facute punctand cu varful markerului cu vopsea alba, chiar si pixul cu gel alb. 

Pasul 6:

Inlaturam apoi hartia adeziva si vedem daca sunt necesare ajustari ale planetelor.

Iata deci cum s-a aplicat conceptul de mixed-media aici: am combinat acrilice, markere, pasteluri si eventual acuarele.

Peisaj galactic: Mixed media cu pastel uleios, acrilice si markere

Leave a comment

Your email address will not be published.